Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #852306
Amacı kullanıcının kullanım kolaylığı düzeyini yükseltmek, daha işlevsel ürünler kullanmasını sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmek olan yenilik türü aşağıdakilerden hangisidir?
Ürün yeniliği |
Süreç yeniliği |
Örgütsel yenilik |
Yönetim yeniliği |
Üretim yeniliği |
Ürün yeniliği: Yeni bir ürünün geliştirilmesi ürün yeniliği olarak değerlendirilir. Yeniliğin en basit anlamdaki ifadesi de söylenebilir. Ürün yeniliğindeki amaç kullanıcının kullanım kolaylığı düzeyini yükseltmek, daha işlevsel ürünler kullanmasını sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Diğer yandan, üretilen hizmetlerin yenilik olarak değerlendirilmesi de ürün yeniliği hakkında bahsedilenle paralellik gösterir. Hizmetin bir yenilik olarak değerlendirilmesinde önemli olan, hizmeti alana getireceği faydadır.
Süreç Yeniliği: Yeni bir üretim sürecinin geliştirilmesi veya var olan bir üretim sürecinin oldukça farklı şekilde tasarlanması olarak tanımlanabilir. Sürecin gerçekleşmesine katkıda bulanan yeni teknolojiler ve teknikler, donanım ve yazılımlar süreç yeniliği kapsamında değerlendirilebilir. Burada önemli olan temel konu, süreçte meydana gelen ve sürece etki eden etkenin küçük çaplı olmamasıdır. Böylesi bir müdahale yenilikten çok değiştirme, düzenleme ve kapasite arttırma çalışmasıdır.
Örgütsel Yenilik: Örgütlerin kendi faaliyetleri kapsamında yer alan ve genel anlamda kendi örgütsel uygulamalarına yeni bir yöntem uygulamasıdır. Bu uygulamalar örgüt içi ve örgüt dışı olmak üzere iki farklı başlık altında toplanabilir. Örgütler, hem içsel hem de dışsal tarama ile örgütsel yenilikleri kendi bünyeleri içerisinde gerçekleştirebilir. Amaç, kâr elde etmek değil kendi süreçlerini daha etkin kılmak ve örgüt içi sahip olunan yükleri azaltmaktır. İçsel tarama ile, kendi durumunu gözden geçirerek yeni finansal süreçleri devreye sokabilir, örgüt içi çalışanlar arası ilişkileri iyileştirebilir. Dışsal taramayla güncel rekabet koşullarını takip edebilme, rekabetçi avantaj yakalama ve diğer örgütsel uygulamaları takiben örgüt içinde yeni olarak kabul edilen uygulamalar da örgütsel yenilik olarak kabul edilebilir. Var olan bir sürecin iyileştirilmesi, var olan bir uygulamanın yeniden düzenlenmesi bir yenilik değildir. Örneğin bilgisayar destekli bir muhasebe sisteminin örgüte entegre edilmesi, örgüt içi iletişim için Intranet’in kurulması örgütsel yenilik kapsamında değerlendirilebilir.
Yönetim Yeniliği: İşletmenin yönetim kademesini yakından ilgilendiren ve yönetsel anlamda yeni uygulamaların işletmeler içinde kullanılması yönetim yeniliği olarak tanımlanabilir. Yönetsel süreçlerin örgüt içinde daha kararlı ve sürekli olmasını sağlamakla beraber, yönetsel faaliyetlerin daha anlamlı, biçimsel ve açık olmasını sağlayacak yeni uygulamalar da yönetim yeniliği altında toplanabilir. Örneğin işletmelerin yeni bir yönetim anlayışı olarak toplam kalite yönetimi felsefesini benimsemesi veya ISO kalite belgesi alarak süreçlerini tamamen yeni olarak değiştirmesi ve kalite belgesi standartlarına göre uyumlandırması yönetim yeniliği olarak tanımlanabilir.
Ticari/Pazarlama Yeniliği: Bu yenilik, ürünlerin ticarileştirilmesi ve pazarlanmasındaki yeni olarak değerlendirilen her türlü eylem olarak değerlendirilebilir. Örneğin yeni finansal düzenlemeler, yeni satış yaklaşımları (doğrudan pazarlama gibi), satış kanallarındaki yeni düzenlemeler, tutundurma çalışmalarındaki yeni yaklaşımlar bu yenilik türüne verilen örneklerdir.
Hizmet Yeniliği: Potansiyel alıcılara yönelik sunulan hizmetlerdeki yeni yaklaşımlar hizmet yeniliği olarak tanımlanabilir. Bir ürünün satış sonrası hizmetindeki telefonla sunulan hizmet yöntemi yerine Internet tabanlı hizmetin sunulması bu yenilik türüne verilebilecek en iyi örnektir. Ayrıca son zamanlarda kullanılan çağrı merkezlerine telefondan tuşlara basmak yerine direkt konuşarak yönlendirilme de hizmet yeniliği kapsamında ele alınabilir.
Yorumlar
- 0 Yorum