Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #852306

Amacı kullanıcının kul­lanım kolaylığı düzeyini yükseltmek, daha işlevsel ürünler kullanmasını sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmek olan yenilik türü aşağıdakilerden hangisidir?


Ürün yeniliği

Süreç yeniliği

Örgütsel yenilik

Yönetim yeniliği

Üretim yeniliği


Yanıt Açıklaması:

Ürün yeniliği: Yeni bir ürünün geliştirilmesi ürün yeniliği olarak değerlen­dirilir. Yeniliğin en basit anlamdaki ifadesi de söy­lenebilir. Ürün yeniliğindeki amaç kullanıcının kul­lanım kolaylığı düzeyini yükseltmek, daha işlevsel ürünler kullanmasını sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Diğer yandan, üretilen hizmetlerin yenilik olarak değerlendirilmesi de ürün yeniliği hakkında bahsedilenle paralellik gösterir. Hizme­tin bir yenilik olarak değerlendirilmesinde önemli olan, hizmeti alana getireceği faydadır.

Süreç Yeniliği: Yeni bir üretim sürecinin geliştirilmesi veya var olan bir üretim sürecinin oldukça farklı şekilde tasarlanma­sı olarak tanımlanabilir. Sürecin gerçekleşmesine katkıda bulanan yeni teknolojiler ve teknikler, do­nanım ve yazılımlar süreç yeniliği kapsamında de­ğerlendirilebilir. Burada önemli olan temel konu, süreçte meydana gelen ve sürece etki eden etkenin küçük çaplı olmamasıdır. Böylesi bir müdahale yenilikten çok değiştirme, düzenleme ve kapasite arttırma çalışmasıdır.

Örgütsel Yenilik: Örgütlerin kendi faaliyetleri kapsamında yer alan ve genel anlamda kendi örgütsel uygulama­larına yeni bir yöntem uygulamasıdır. Bu uygula­malar örgüt içi ve örgüt dışı olmak üzere iki fark­lı başlık altında toplanabilir. Örgütler, hem içsel hem de dışsal tarama ile örgütsel yenilikleri kendi bünyeleri içerisinde gerçekleştirebilir. Amaç, kâr elde etmek değil kendi süreçlerini daha etkin kıl­mak ve örgüt içi sahip olunan yükleri azaltmaktır. İçsel tarama ile, kendi durumunu gözden geçirerek yeni finansal süreçleri devreye sokabilir, örgüt içi çalışanlar arası ilişkileri iyileştirebilir. Dışsal tara­mayla güncel rekabet koşullarını takip edebilme, rekabetçi avantaj yakalama ve diğer örgütsel uy­gulamaları takiben örgüt içinde yeni olarak kabul edilen uygulamalar da örgütsel yenilik olarak ka­bul edilebilir. Var olan bir sürecin iyileştirilmesi, var olan bir uygulamanın yeniden düzenlenmesi bir yenilik değildir. Örneğin bilgisayar destekli bir muhasebe sisteminin örgüte entegre edilmesi, ör­güt içi iletişim için Intranet’in kurulması örgütsel yenilik kapsamında değerlendirilebilir.

Yönetim Yeniliği: İşletmenin yönetim kademesini yakından ilgilen­diren ve yönetsel anlamda yeni uygulamaların iş­letmeler içinde kullanılması yönetim yeniliği ola­rak tanımlanabilir. Yönetsel süreçlerin örgüt içinde daha kararlı ve sürekli olmasını sağlamakla beraber, yönetsel faaliyetlerin daha anlamlı, biçimsel ve açık olmasını sağlayacak yeni uygulamalar da yönetim yeniliği altında toplanabilir. Örneğin işletmelerin yeni bir yönetim anlayışı olarak toplam kalite yöne­timi felsefesini benimsemesi veya ISO kalite belgesi alarak süreçlerini tamamen yeni olarak değiştirmesi ve kalite belgesi standartlarına göre uyumlandırma­sı yönetim yeniliği olarak tanımlanabilir.

Ticari/Pazarlama Yeniliği: Bu yenilik, ürünlerin ticarileştirilmesi ve pazarlanmasındaki yeni olarak değerlendirilen her türlü eylem olarak değerlendi­rilebilir. Örneğin yeni finansal düzenlemeler, yeni satış yaklaşımları (doğrudan pazarlama gibi), satış kanallarındaki yeni düzenlemeler, tutundurma ça­lışmalarındaki yeni yaklaşımlar bu yenilik türüne verilen örneklerdir.

Hizmet Yeniliği: Potan­siyel alıcılara yönelik sunulan hizmetlerdeki yeni yaklaşımlar hizmet yeniliği olarak tanımlanabilir. Bir ürünün satış sonrası hizmetindeki telefonla su­nulan hizmet yöntemi yerine Internet tabanlı hiz­metin sunulması bu yenilik türüne verilebilecek en iyi örnektir. Ayrıca son zamanlarda kullanılan çağrı merkezlerine telefondan tuşlara basmak yerine di­rekt konuşarak yönlendirilme de hizmet yeniliği kapsamında ele alınabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum