Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #730233

Aşağıdakilerden hangisi ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için karşılanması gereken beş temel önkoşuldan biri değildir?


Amaç Belirleme

Ekibin Bağlılığı

Örgüt Kültürü

Liderlik

Merkeziyetçilik


Yanıt Açıklaması:

Bui ve Baruch, ekiplerin örgütlerin içerisindeki en temel öğrenme birimleri olduklarını ve ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için beş temel önkoşulun karşılanmasının gerekli olduğunu ileri sürmektedirler:

  • Ekibin Bağlılığı: Ekiplerin öğrenme süreci tüm üyelerin çabalarını yenilik yapmaya odaklamalarıyla ilişkili olduğu düşünülebilir. Tüm üyelerin beraber öğrenmeleri ve ortaklaşa bir akıl düzeyine erişmeleri gerekmektedir. Üyelerde bireysel sorumluluk ve ekibe bağlılık oluşmadan ekiplerin öğrenmeleri mümkün değildir. Bir ekibin içerisinde yetenekli bireylerin olması, ortak bir vizyon olmadığı sürece aynı yeteneklerin ekibe aktarılmasını sağlayamaz.
  • Liderlik: En başarılı ekiplerin öğrenme faaliyetlerini faal bir biçimde yöneten liderleri vardır. Liderlik, beraber öğrenen bir ekip kültürü oluşturmakla ilgilidir. Liderlik, ekip üyeleri arasında yenilik ve bilgi üretimini sağlayan ruhu oluşturur. Ekibin bir lidere ihtiyacı olmayabilir ancak liderlik öğrenmeyi mümkün kılmak için gereklidir.
  • Amaç Belirleme: Ekibin öğrenme sürecinin çıktılarının ölçülmesi oldukça önemlidir. Eğitimli insanlar kendilerinin amaçları net bir biçimde belirlenmesi durumunda daha katılımcı ve verimli olurlar.
  • Eğitim ve Geliştirme: Ekibin sahip olduğu yetenekler öğrenme sürecinin başarıya ulaşması bakımından önemlidir. Etkili olunabilmesi için üyelerin ekibe özgü yetenekler geliştirmesi gereklidir. Eğitim, ekip üyelerinin işbirliği içerisinde öğrenmelerini sağlar. Özellikle iş üstünde eğitime odaklanılması, rekabet avantajı kazanılmasına yardımcı olur.
  • Örgüt Kültürü: Ekiplerin öğrenmelerini sağlayabilecek son önkoşul ise örgütsel kültürdür. Öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir örgüt kültürü; öğrenmeyi, araştırmayı ve yenilik yapmayı destekleyici ve ödüllendirici; çalışanlar arasındaki diyaloğu güçlendirici; hataların öğrenme için bir şans olduğunu düşünen ve çalışanların refahına öncelik verici olmalıdır.

Yukarıdan da anlaşılabileceği üzere, ekip düzeyinde öğrenmenin güçlendirilmesi tüm örgüt geneline bu anlayışın yaygınlaştırılması bakımından önem taşımaktadır. Doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum