Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #552478

Fazladan işleri yaparken katlanacağınız üretim kayıplarından doğan maliyetlerin de hesaplanmasına ne ad verilir?


Malzeme Maliyeti

Eğitim Maliyeti

İşgücü Maliyeti

Sabit Maliyet

Fırsat Maliyeti


Yanıt Açıklaması:

Üretim maliyetleri; temel üretim maliyetleri, hatalardan kaynaklanan maliyetler ve hata miktarını azaltmak için katlanılan maliyetler olmak üzere genellikle üç ögeden oluşur:

  • Temel üretim maliyetleri: İşçilik maliyetleri, malzeme ve ekipman aşınması, işgören sosyal maliyetleri ve diğer sabit maliyetlerden oluşmaktadır. Temel üretim maliyetleri, hata oranına bağlı değildir. Hata oranı yükselse de düşse de temel üretim maliyetleri sabit kalır.
  • Hatalardan kaynaklanan maliyetler: Hatalardan kaynaklanan maliyetlerin mümkün olduğu kadar kesin bir şekilde tanımlanması gerekmektedir. Örneğin hatalı parçaların yeniden işlenmesi veya bitmiş ürünlerin düzeltilmesi için harcanan işgücü maliyetinin göz önüne alınması normaldir. Ancak fırsat maliyetinin, yani, fazladan işleri yaparken katlanılacak üretim kayıplarından doğan maliyetlerin de hesaplanması gerekmektedir.
  • Hata miktarını azaltmak için katlanılan maliyetler: Kalitenin yükseltilmesi ve hata oranının daha da düşürülmesi için bazı zorunlu harcamalara katlanmak gerekmektedir. Hata oranı yüksekse bu maliyet azdır ancak hata oranı düştükçe bu maliyet artacaktır. Hata oranı yüksek olduğunda gerçekleştirilecek birkaç uygulama ile hata oranı düşüş gösterecektir. Ancak hata oranı düşükse bu oranı daha da düşürmek, örneğin eğitim gibi bir yatırımı veya daha iyi malzeme veya daha hassas makine ve donanım kullanmayı gerektirecektir.

Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi, fazladan işleri yaparken katlanılacak üretim kayıplarından doğan maliyetlerin de hesaplanması gerekliliği fırsat maliyeti kapsamındadır. Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum