Yöneylem Araştırması 1 Deneme Sınavı Sorusu #723611

Bir şirkette çalışan üç ustanın (A, B, C) her birinin bir işte çalışması istenmektedir. Tamamlanması istenen üç iş vardır. Her ustanın sahip olduğu bilgi, beceri ve yetenek seviyesine bağlı olarak işleri farklı sürelerde bitirecekleri tahmin edilmektedir. Ustaların işleri tamamlayacakları tahmini süreler aşağıdaki tabloda verilmiştir. Her ustanın sadece bir işte çalışması ve her işe de sadece bir kişinin atanması isteniyorsa, işlerin en kısa sürede tamamlanması için hangi ustanın hangi işte çalışması gerektiğini çözümleyen Macar modeli aşağıdakilerden hangisidir ?



Yanıt Açıklaması:

Macar algoritması ile atama problemini çözebilmek için, aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir:

  1. Problemin amacı bir etkinliğin enküçüklenmesidir.
  2. İşlem noktası ile iş sayısı birbirine eşittir (= n.)
  3. Her atama gideri cij ? 0 koşuluna uymaktadır (cij : i. işlem noktasını j. işe atamanın maliyeti) ?Yukarıdaki koşulların sağlandığı bir atama modelinin Macar algoritması ile çözüm adımları aşağıda verilmektedir:
  4. Her satırdaki en küçük cij seçilip, diğer atama giderlerinden bu değer çıkartılarak, satırlara göre indirgenmiş tablo bulunur.
  5. İndirgenmiş tablonun her sütunundaki en küçük cij seçilip, diğer ögelerden bu değer çıkartılarak, tablo bir kez daha indirgenir.
  6. Tablo üzerinde sıfır değerini alan tüm ögelerden geçen en az sayıda dikey ya da yatay doğrular çizilir. Eğer bulunan doğru sayısı = n ise, eniyi çözüme ulaşılmış olup adım beşe, değilse izleyen adıma geçilir.
  7. Üzerinden doğru geçmeyen satır veya sütundaki en küçük öge seçilerek, doğrular dışında kalmış diğer ögelerden bunun değeri çıkartılır, doğruların kesim noktalarındaki ögelere eklenir. Üçüncü adıma dönülür.
  8. Her doğru üzerinde sıfır değerli hücreler esas alınarak, her i için yalnız bir j olmak üzere, eniyi çözüme karşı gelen xij değerleri yazılıp, eniyi çözüm bulunur.
Yorumlar
  • 0 Yorum