Yöneylem Araştırması 1 Deneme Sınavı Sorusu #723443

Aşağıdakilerden hangisi ulaştırma ve atama problemleri ile ilgili olarak doğrudur?


Ulaştırma probleminde, dağıtımı yapılacak mal veya hizmet olarak tanımlanmış ürün, bütün üretim ve tüketim merkezleri için aynı birim ve türde tanımlıdır.

Atama problemlerinde, birden fazla hedef noktasına dağıtım yapabilmek mümkündür.

Ulaştırma problemlerinde bir kaynak noktasından sadece bir hedefe atama yapılabilmekte ve bir hedefe sadece bir kaynak noktası atanabilmektedir.

Bir üretim merkezinden tek bir tüketim merkezlerine gönderilen toplam ürün miktarı, üretim merkezinin kapasitesinden büyük olabilir.

Bir tüketim merkezine bütün üretim merkezlerinden gönderilen toplam ürün miktarının tüketim merkezinin talebini karşılaması gerekmez.


Yanıt Açıklaması:

Kaynaklar ve hedefler arasındaki mal veya hizmet akışı ile ilgili olan ulaştırma problemlerinde, birden fazla hedef noktasına dağıtım yapabilmek mümkündür. Atama problemlerinde ise, bir kaynak noktasından sadece bir hedefe atama yapılabilmekte ve bir hedefe sadece bir kaynak noktası atanabilmektedir.

Ulaştırma probeminde, dağıtımı yapılacak mal veya hizmet olarak tanımlanmış ürün, bütün üretim ve tüketim merkezleri için aynı birim ve türde tanımlıdır.

Ulaştırma problemlerinde iki temel kısıt vardır:

  1. Bir üretim merkezinden tüm tüketim merkezlerine gönderilen toplam ürün miktarı, üretim merkezinin kapasitesini aşamaz.
  2. Bir tüketim merkezine bütün üretim merkezlerinden gönderilen toplam ürün miktarı, tüketim merkezinin talebini karşılamalıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum