Yöneylem Araştırması 1 Deneme Sınavı Sorusu #691780

Bir firma, üç farklı projede görevlendirmek üzere farklı özelliklere sahip üç farklı kişi görevlendirecektir. Bu kişilere ait ücret bilgileri tabloda verilmiştir. Firmanın iş dağıtım planını minimum maliyetle yapacak dağıtım planı aşağıdakilerden hangisidir?


K1->P3, K2->P2,K3->P1

K1->P1, K2->P2,K3->P3

K1->P3, K2->P1,K3->P2

K1->P2, K2->P3,K3->P1

K1->P2, K2->P1,K3->P3


Yanıt Açıklaması:

4 adımda problemin çözümünü verelim.

1.adım: Tablonun her bir satırındaki en küçük eleman belirlenir ve bu değer ait olduğu satırdaki diğer değerlerden çıkartılarak satır indirgemeli fırsat maliyetleri tablosu elde edilir. Örneğin 1. kişiye P2 verilirse 14 maliyete katlanılacaktır. Fakat aynı kişi 3. projeyi 6 maliyetle yapabilmektedir. Bu durumda 14-6=8 birimlik fırsat maliyeti elde edilmiş olur. Benzer işlemler diğer kişiler içinde yapılır ve aşağıdaki tablo elde edilir.

2.adım: yukarıdaki tablo kullanılarak her bir sütundaki en küçük değer ait olduğu sütundaki diğer değerlerden çıkartılarak sütun indirgemeli fırsat maliyetleri tablosu elde edilir. Bu adımdaki sonuçlar aşağıda verilmiştir.

3.adım: 2. adım sonunda bulunan tablo kullanılarak en az sayıda çizgi ile “0” değerlerinin üzeri çizilir.

Bu tablodan sıfır değerlerini kapatacak şekilde çizilen çizgilerin sayısının iki olduğu görülmektedir. Bu değer de satır sayısına eşit değildir. Dolayısı ile optimum atama bu adımda yapılamaz. Bu durumda, 4. adıma geçilir.

4.adım: 3. adım sonundaki fırsat maliyetleri tablosundan üzeri çizilmeyen değerlerin en küçüğü 2’dir. Bu değer üzeri çizilmeyen değerlerden çıkartılır, üzerinden çift çizgi geçenlere eklenir. Bu işlem sonucu aşağıdaki tabloda görülmektedir.

Bu tablodan “0”ların 3 çizgi ile kapanabileceği görülmektedir. En uygun atama ise,

     Atama            Maliyet

     K1P3                 6

     K2P2                10

     K3P1                 9

    Toplam maliyet=25

Yorumlar
  • 0 Yorum