Yöneylem Araştırması 2 Deneme Sınavı Sorusu #912301

  1. Durumların geçiş sayıları sonsuz sayıda arttığında durum başlangıç olasılık dağılım vektörü Qn = [q1, q2, q3, …, qn] durağan veya denge durumuna ulaşır.
  2. Qn = [ q1, q2, q3, …, qn ] kararlı veya denge durum vektörüdür.
  3. n sonsuza yaklaştığında denge durum olasılıkları toplamı (q1+q2+q3+…+qn=1) bir olur.
  4. Denge durumuna ulaşmak için Q = Q.P  formülünden  ve   q1 + q2 + q3 + … + qn = 1 koşulundan yararlanılır.
  5. Söz konusu formül ve eşitlik koşulundan yararlanarak şirketlerin gelecekteki denge pazar paylarının ne olacağı hesaplanabilir.
  6. Denge koşulu, rakiplerden hiçbirisi geçiş olasılığı matrisini değiştirmediğinde gerçekleşir.

Durağan (kararlı) durum veya denge durumuna ilişkin yukarıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I ve VI

I, II, III ve VI

II, III, IV ve VI

I, II, III, IV, V ve VI


Yanıt Açıklaması:

Durumların geçiş sayıları sonsuz sayıda arttığında durum başlangıç olasılık dağılım vektörü Qn = [q1, q2, q3, …, qn] durağan veya denge durumuna ulaşır. n sonsuza yaklaştığında denge durum olasılıkları toplamı (q1+q2+q3+…+qn=1) bir olur. Denge durumuna ulaşmak için de Q=Q.P formülünden ve q1+q2+q3+…+qn=1 koşulundan yararlanılır. Söz konusu formül ve eşitlik koşulundan yararlanarak şirketlerin gelecekteki denge pazar paylarının ne olacağı hesaplanabilir. Denge koşulu, rakiplerden hiçbirisi geçiş olasılığı matrisini değiştirmediğinde gerçekleşir. Bu açıklamalardan anlaşıldığı gibi, durağan (kararlı) durum veya denge durumuna ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum