Yöneylem Araştırması 2 Deneme Sınavı Sorusu #871424

  1. Ayakkabı üreten bir atölyenin haftalık üretim planındaki ayakkabı adedi ve deri miktarı
  2. Masa üreten bir atölyenin aylık üretim planındaki üretilecek masa adedi ve ahşap malzeme miktarı
  3. Bir lojistik işletmesinin; kesme şeker ve toz şeker üretimi yapan müşterisinin, taşınmasını talep ettiği toplam ürünlerinin hafta içine dağıtım planı
  4. Bir lojistik işletmesinin; klima sensörü üreten müşterisinin, taşınmasını talep ettiği toplam ürünlerinin hafta içine dağıtım planı
  5. Bir okulda hangi dersin hangi derslikte yapılacağını gösteren haftalık ders çizelgesi

Yukarıda verilen örnek durumların hangilerinde karar modeli geliştirirken karma tamsayılı programlama söz konusu olabilir?


I ve II

III ve IV

IV ve V

I, II ve III

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Tüm değişkenlerin tamsayı olması gereken durumlar bütünüyle tamsayılı, bazı değişkenlerin tamsayı bazılarının sürekli olabildiği durumlarda karma tamsayılı programlama söz konusudur. Ayrıca değişkenlerin 0 veya 1 değerini alabildiği; bir yatırımın gerçekleşip gerçekleşmemesi, bir deponun açılıp açılmaması, bir tezgahın kullanımına bir işçinin atanıp atanmaması gibi bir kararın verilip verilmemesi durumlarının söz konusu olduğu problemlerde de 0-1 tamsayılı değişken kullanılmaktadır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap D’dir. “Bir lojistik işletmesinin; klima sensörü üreten müşterisinin, taşınmasını talep ettiği toplam ürünlerinin hafta içine dağıtım planı” ve “Bir okulda hangi dersin hangi derslikte yapılacağını gösteren haftalık ders çizelgesi” örnek durumlarında karar modeli geliştirirken bütünüyle tamsayılı programlama söz konusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum