Yöneylem Araştırması 2 Deneme Sınavı Sorusu #871440

  1. Dal sınır algoritması, tamsayılı programlama problemlerinin çözümü için kullanılan, sayımlama temelinde bir yöntemdir.
  2. Sayımlama yöntemi özellikle, problemde yer alan değişkenlerin 0-1 tamsayılı olduğu durumda kullanılmakta fakat işlem yükü sebebiyle çok pratik bulunmamaktadır.
  3. Yuvarlama yönteminde problem, tamsayı koşulu yokmuş gibi çözülür.
  4. Yuvarlama yönteminde elde edilen çözümün tamsayı olmaması durumunda, değişkenlerin aldığı değerler en yakın iki (alt ve üst) tamsayıya yuvarlanır.
  5. Yuvarlama yönteminin sakıncası, yuvarlama işlemi sonucunda, değişkenlerin aldığı değerlerin, problemin kısıtlarını sağlamayabileceğidir.

Yukarıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

II ve III

I, III ve IV

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Dal sınır algoritması, tamsayılı programlama problemlerinin çözümü için kullanılan, sayımlama temelinde bir yöntemdir.

Sayımlama yöntemi olası tüm çözüm seçeneklerinin türetilmesi, içlerinden, varsa, uygun çözüm olanlarının belirlenmesi ve daha sonra amaç fonksiyonu değerini eniyileyen çözümün seçilmesidir. Bu yöntem özellikle, problemde yer alan değişkenlerin 0-1 tamsayılı olduğu durumda kullanılmakta fakat işlem yükü sebebiyle çok pratik bulunmamaktadır.

Tamsayılı programlama problemlerinin çözüm yöntemlerinden biri yuvarlama yöntemidir. Bu yöntemde problem, tamsayı koşulu yokmuş gibi çözülür. Elde edilen çözümün tamsayı olmaması durumunda, değişkenlerin aldığı değerler en yakın iki (alt ve üst) tamsayıya yuvarlanır. Tüm değişkenlerin tamsayılı değerlerinden elde edilebilecek olası tüm kombinasyonlar için, bir uygun çözüm olup olamayacakları araştırılır. Varsa, elde edilen uygun çözümlerin en iyisi amaç fonksiyonu değerleri karşılaştırılarak seçilir. Yöntemin sakıncası, yuvarlama işlemi sonucunda, değişkenlerin aldığı değerlerin, problemin kısıtlarını sağlamayabileceği bir başka deyişle elde edilen çözümün uygun çözüm alanının içinde olmayabileceğidir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum