Yöneylem Araştırması 2 Deneme Sınavı Sorusu #871435

Birim kapasite kullanım miktarları ve seçilmeleri halinde ortaya çıkacak birim katkıları bilinen belirli sayıda nesneden hangilerinin, eldeki kapasiteyi aşmadan ve toplam katkıyı enbüyükleyecek şekilde, seçilmeleri gerektiğine dönük problemlere ne denir?


Küme Örtme

Gezgin Satıcı

En Kısa Yol

Sırt Çantası

İş- Makine Atama


Yanıt Açıklaması:

Literatürde, bazı özel problemler, klasik tamsayılı programlama problemi sınıfına girmektedirler ve pek çok çalışmaya konu olmuşlardır. Bu bölümde bunlara kavramsal birkaç örnek verilecektir.

  • Küme Örtme Problemi: Küme örtme, verilen herhangi bir kümenin her üyesinin, diğer bir kümenin kabul edilebilir bir üyesince örtülmesi (kapsanması) problemidir. Amaç, kapsanan kümenin, kapsayan kümenin olabildiğince az elemanıyla örtülmesidir.
  • Gezgin Satıcı Problemi: Bulunduğu noktadan başlayarak, belirli sayıda noktaya birer defa uğrayan, sonunda başladığı noktaya dönen ve bu güzergah boyunca katettiği toplam mesafeyi enküçüklemek isteyen bir gezginin uğrayacağı noktaların sırasının belirlenmesi problemi gezgin satıcı problemi olarak tanımlanır. Problemin basit anlamda kısıtları; her noktaya sadece bir noktadan gelinebileceği, gelinen her noktadan ise sadece tek bir başka noktaya geçilebileceği şeklindedir. Ayrıca bir yere, gidilen yerden tekrar gelinmesini önleyici kısıta da ihtiyaç vardır.
  • En Kısa Yol Problemi: En kısa yol problemi, bir noktadan diğerine gidebilmek için izlenmesi gereken en kısa yolun belirlenmesi problemidir. Bir noktadan diğerine geçilebilecek alternatif noktalar bulunduğunda, başlangıç noktasından bitiş noktasına farklı güzergahlar oluşabilir. Toplamda katedilen mesafeyi enküçüklemek istenebilir. Bu problemde de gezgin satıcı probleminde olduğu gibi karar değişkeni bir i noktasından bir j noktasına geçilip geçilmeyeceği kararına dönüktür.
  • Sırt Çantası Problemi: Birim kapasite kullanım miktarları ve seçilmeleri halinde ortaya çıkacak birim katkıları bilinen belirli sayıda nesneden hangilerinin, eldeki kapasiteyi aşmadan ve toplam katkıyı enbüyükleyecek şekilde, seçilmeleri gerektiğine dönük problemler, sırt çantası problemleri olarak bilinirler.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum