Yöneylem Araştırması Deneme Sınavı Sorusu #824458

I. Her bir kısıt eşitlik olarak ele alınıp, karşı gelen doğrunun grafiği çizilerek, kısıtı sağlayan yönü (bölge) işaretlenir. Tüm kısıtları aynı anda sağlayan bölge taranarak “Uygun C¸özüm Alanı(UC¸A)” olarak belirlenir.

II.Uygun C¸özüm Alanının köşe noktalarında karar değişkenlerinin ve amaç fonksiyonunun değeri hesaplanarak amacı sağlayan köşe, optimum çözüm noktası olarak ilan edilir.

III. Optimum çözüm seti (amaç fonksiyonu ve karar değişkenlerinin değeri) yazılır.

Doğrusal programlama modelinin grafik çözümünde yapılacak işlemlerin sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?


II-III-I

III-I-II

III-II-I

II-I-III

I-II-III


Yanıt Açıklaması:

Bir doğrusal programlama modelinin grafik çözümünde yapılacak işlemler şöyle sıralanabilir.

  1. Her bir kısıt eşitlik olarak ele alınıp, karşı gelen doğrunun grafiği çizilerek, kısıtı sağlayan yönü (bölge) işaretlenir. Tüm kısıtları aynı anda sağlayan bölge taranarak “Uygun C¸özüm Alanı(UC¸A)” olarak belirlenir.

  2. Uygun C¸özüm Alanının köşe noktalarında karar değişkenlerinin ve amaç fonksiyonunun değeri hesaplanarak amacı sağlayan köşe, optimum çözüm noktası olarak ilan edilir.

  3. Optimum çözüm seti (amaç fonksiyonu ve karar değişkenlerinin değeri) yazılarak çözüme ulaşılmış olur. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum