Yöneylem Araştırması Deneme Sınavı Sorusu #1175160

I. Hedeflerin istenilen yönlerini kapsayan alan ile sistem kısıtlarının sağladığı uygun çözüm alanı kesişmiyorsa, hedef kısıtları uygun çözüm alanının dışında kalmayacak şekilde, uygun çözüm alanına doğru yönlendirilirler. Bu işlemin doğal bir sonucu olarak da sapma değişkenleri değer alırlar.


II. Uygun çözüm alanı ile hedef kısıtlarının kesişim noktalarında istenmeyen sapma değişkenlerinin aldığı değerler belirlenir. İstenmeyen sapma değişkenlerinin toplamının en küçük değer aldığı nokta problemin en uygun çözüm noktasıdır.


III. Hedef kısıtları, sistem kısıtlarının oluşturduğu uygun çözüm alanın dışında değer alamazlar. Bu nedenle, hedef kısıtının sapma yönleri belirlenir. İstenmeyen sapma en küçük olacak şekilde hedeflerin istenilen yönlerini kapsayan alan ile uygun çözüm alanının kesişip kesişmediği kontrol edilir. Kesişme varsa kesişim noktalarından hangisi istenmeyen sapmayı en küçüklüyorsa o nokta en iyi çözümü vermektedir.


IV. Problemin modeli kurulur ve tüm kısıt (sistem ve hedef) denklemleri grafik üzerinde çizilir.


Yukarıda hedef programlamanın grafik yöntemle çözümünün adımları karışık olarak verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi doğru adım sırasıdır?


IV -> III -> I -> II

IV -> I -> III -> II

IV -> III -> II -> I

IV -> II -> III -> I

IV -> I -> II -> III


Yanıt Açıklaması:

Grafik yöntemi, modeldeki karar değişkeni sayısı iki olduğunda tercih edilen bir yöntemdir. Çözüm aşamasında öncelikle problemin modeli kurulur. Ardından tüm kısıt (sistem ve hedef) denklemleri grafik üzerinde çizilir. Yalnız, hedef kısıtlarını grafik üzerinde gösterirken sapma değişkenlerinin sıfır olduğu varsayılır.

Hedef kısıtları, sistem kısıtlarının oluşturduğu uygun çözüm alanın dışında değer alamazlar. Bu nedenle, öncelikle hedef kısıtının sapma yönleri belirlenir. İstenmeyen sapma en küçük olacak şekilde hedeflerin istenilen yönlerini kapsayan alan ile uygun çözüm alanının kesişip kesişmediği kontrol edilir. Kesişme varsa kesişim noktalarından hangisi istenmeyen sapmayı en küçüklüyorsa o nokta en iyi çözümü vermektedir.

Hedeflerin istenilen yönlerini kapsayan alan ile sistem kısıtlarının sağladığı uygun çözüm alanı kesişmiyorsa, hedef kısıtları uygun çözüm alanının dışında kalmayacak şekilde, uygun çözüm alanına doğru yönlendirilirler. Bu işlemin doğal bir sonucu olarak da sapma değişkenleri değer alırlar.

Grafik yöntemin son aşamasında, uygun çözüm alanı ile hedef kısıtlarının kesişim noktalarında istenmeyen sapma değişkenlerinin aldığı değerler belirlenir. İstenmeyen sapma değişkenlerinin toplamının en küçük değer aldığı nokta problemin en uygun çözüm noktasıdır.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum