Yöneylem Araştırması Deneme Sınavı Sorusu #1159968

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Simpleks Algoritması için kullanılan duyarlılık analizi yöntemlerinden biri değildir?


Değişkenlerin Pozitif Olma Koşuluna Göre Duyarlılık Analizi

Katkı Parametresindeki Değişime Göre Duyarlılık Analizi

Sağ Taraf Sabitindeki Değişime Göre Duyarlılık Analizi

Teknik Katsayılardaki Değişime Göre Duyarlılık Analizi

Yapısal Değişiklere Göre Duyarlılık Analizi


Yanıt Açıklaması:

Bilindiği gibi Simpleks Algoritması, bir temel uygun çözüm (değişkenlerin sıfır veya sıfırdan büyük değer aldığı) ile başlar ve bu çözüm eniyilik koşullarını sağlamıyorsa izleyen çözümün de temel uygun çözüm olmasını sağlayacak yapıdadır. Bu gereklilik ise uygunluk koşulu olarak adlandırılır. Bir başka ifadeyle uygunluk koşulu için de B-1b vektörünün değeri dikkate alınır.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında, bir doğrusal karar modelinin eniyi çözümü elde edildikten sonra, amaç fonksiyonunda veya kısıtlarda değişkenlere karşı gelen katsayılarda (C veya R vektörlerinde) olabilecek değişikliklerden, eniyilik koşulları etkilenir. Modelin kısıtlarında yer alan sağ taraf sabitlerinde yani kaynak vektöründe (b) değişiklik olması durumundan ise uygunluk koşulları etkilenir.

Bu durumlarda duyarlılık analizi yapmak; bir parametrenin yeni değeri için eniyilik veya uygunluk koşullarının hala sağlanıp sağlanmadığını değerlendirmektir. Bazı durumlarda da duyarlılık analizi, eldeki çözümün, ilgilenilen parametrenin değerinde hangi aralıklarda bir değişim olması halinde korunacağını bulmak şeklinde de olabilir.

Ek olarak, parametrelerde bir değişiklik olmamakla birlikte, modele, yeni bir kısıt veya yeni bir değişken eklemek gibi yapısal değişikliklerle de karşılaşılabilir. Yeni kısıt eklendiğinde bu kısıtın eldeki çözümle sağlanıp sağlanmadığı, yeni değişken eklendiğinde ise, bu değişkenin temele girmeye aday veya eniyilik koşullarını koruyarak temel dışında kalacak bir değişken olma durumlarından hangisine uyduğu araştırılır.

Diğer taraftan değişkenler her durumda pozitif değer almak zorunda oldukları için, bu duruma göre bir duyarlılık analizi yöntemi bulunmamaktadır.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum