Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1211542

Aşağıdakilerden hangisi laiklikle ilgili verilen mücadelelerden veya laikliğe karşı olarak sayılabilecek yaklaşımlardan birisi olamaz?


13. yüzyılda Hıristiyan düşünürü Aziz Thomas'ın devletin insan aklına uygun olarak düzenlenmesi gerektiğine yönelik geliştirilen karşı eleştiriler.

İbn-i Haldun'un devletin var oluşunu ve toplumların evrimini tanrısal iradeye değil, toplumsal-ekonomik nedenlere dayandırarak açıklaması.

Protestanlığın bir kolunu oluşturan Luther hareketinin giderek din ile devlet işlerini ayıran bir tutuma yönelmesi.

1492'de Amerika'nın keşfiyle birlikte Avrupa'nın zenginliğinin artması

Kilise’nin tüm baskılarına, yerel yönetimlerdeki uygulamalarına, dinden çıkarma (aforoz), giyotin, dışlama ve benzeri sosyo-kültürel yapıya zarar veren tüm etmenlere karşı çıkılması.


Yanıt Açıklaması:

Laiklik ile ilgili verilen mücadeleye ve yaşanan süreçlerde on üçüncü yüzyılda bir Hıristiyan düşünürü olan Aziz Thomas, devletin insan aklına uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini savunmuştur. Bir yüzyıl sonra, bu kez ünlü bir Müslüman bilim adamı olan İbn-i Haldun, laik düşüncenin gerçek bir öncüsü olarak ortaya çıkmıştır. Devletin var oluşunu ve toplumların evrimini, tanrısal iradeye değil, toplumsal-ekonomik nedenlere dayandırarak açıklamıştır. Protestanlığın bir kolunu oluşturan Luther hareketi, giderek din ile devlet işlerini ayıran bir tutuma yönelmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum