Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1254100

I. Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir.

II. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.

III. Anayasa Mahkemesi bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez.

IV. İptal kararları geriye yürümez.

V. Anayasa Mahkemesi kararları Resmi^Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.

Yukarıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesi kararlarının niteliği arasında sayılabilir?


I, II ve III

II, III ve IV

I, II, III, IV ve IV

III, IV ve V

I, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Anayasa Mahkemesi kararlarının niteliği 1982 Anayasası’nın 153. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre:

    • Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir.

    • İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.

    • Anayasa Mahkemesi bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez.

    • Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi veya Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ya da bunların hükümleri, iptal kararlarının Resmi^ Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar. Gereken ha^llerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmi^ Gazete’de yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez.

    • İptal kararları geriye yürümez.

    • Anayasa Mahkemesi kararları Resmi^Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.

Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum