Zihin Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #738367

Aşağıdakilerden hangisi Platon'u veya felsefesini tanımlamaz?


Antik Yunanda, sistematik felsefe anlayışının ilk temsilcisi olarak kabul edilen Pla- ton’un felsefesinin temelinde, duyularımızla bildiğimiz dünyanın, tam olarak ger- çekliğinin olmadığı inancı yatar.

Bir bütün olarak bakıldığında Platon’un felsefesi, akıl ve madde, Tanrı ve dünya ile ruh ve beden arasında kesin bir şekilde tanımlanmış bir düalizme dayanan hayalci bir felsefedir.

Platon’a göre, ezeli ebedi, zorunlu ve akıl yoluyla bilinebilir varlıklara dayanan gerçek bilgi epistemedir.

Platon’a göre Sofistler, sadece Herakleitos’un sürekli değişen duyular dünyasıyla ilgili oldukları için hakikati keşfedemezler. Oysa bilginin özü değişmezliktir.

Platon’a göre öncesiz olan gerçektir, değişen şeyler de görünüştür. Gerçek gerçekliklerin, yani ideaların (formların) dünyası düşünülür ve ancak akılla, yani zihinle kavranabilir.


Yanıt Açıklaması:

B seçeneğindeki ifade içerisinde yer alan hayalci sözcüğü Platon’un felsefesini yansıtmaz çünkü Platon’un felsefesi hayalci değil akılcıdır. İfade doğru olarak şu şekilde yazılmalıydı, ‘’Bir bütün olarak bakıldığında Platon’un felsefesi, akıl ve madde, Tanrı ve dünya ile ruh ve beden arasında kesin bir şekilde tanımlanmış bir düalizme dayanan akılcı bir felsefedir. ‘’ Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum