Zihin Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #901480

Malebranche ile Leibniz’ in paralelizm görüşleri arasındaki fark aşağıdakilerden hangisinde doğrudur?


Leibniz’ e göre Tanrı, bir nedensel zincirin hareketini başlatır ama, sonradan onların hareketine karışmaz. Buna karşın Malebranche Tanrı’nın, üç nedensel zincirin hareketini başlattığını, her etkinin esas nedeni olarak, bu üç zin­cirin hareketini sürekli olarak kontrol ettiğini kabul eder.

Leibniz’ e göre Tanrı, iki nedensel zincirin hareketini başlatır ama, sonradan onların hareketine karışmaz. Buna karşın Descartes Tanrı’nın, nedensel zincirin hareketini başlattığını, her etkinin esas nedeni olarak, bu iki zin­cirin hareketini sürekli olarak kontrol ettiğini kabul eder.

Leibniz’ e göre Tanrı, iki nedensel zincirin hareketini başlatır ama, sonradan onların hareketine karışmaz. Malebranche Tanrı’nın, iki nedensel zincirin hareketini başlattığını, her etkinin esas nedeni olarak, bu iki zincirin hareketini sürekli olarak kontrol ettiğini kabul eder.

Leibniz’ e göre Tanrı, iki nedensel zincirin hareketini başlatır sonradan onların hareketine karışır. Malebranche Tanrı’nın, iki nedensel zincirin hareketini başlatmadığı, her etkinin esas nedeni olarak, bu iki zin­cirin hareketini sürekli olarak kontrol etmediğini kabul eder.

Malebranche Tanrı’nın, iki nedensel zincirin hareketini olduğuna inanır. Leibniz Tanrı’nın, beş nedensel zincirin hareketini olduğuna inanır


Yanıt Açıklaması:

Malebranche ile Leibniz’ in paralelizm görüşleri arasındaki fark şu şekilde ifa­de edilebilir: Leibniz’ e göre Tanrı, iki nedensel zincirin hareketini başlatır ama, sonradan onların hareketine karışmaz. Buna karşın Malebranche Tanrı’nın, iki nedensel zincirin hareketini başlattığını, her etkinin esas nedeni olarak, bu iki zin­cirin hareketini sürekli olarak kontrol ettiğini kabul eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum