Çocuk Edebiyatı Ve Medya Final 3. Deneme Sınavı
Toplam 20 Soru1.Soru
Çocuklar 3 yaşına eriştiklerinde görme yetileri bir yetişkine oranla yüzde kaçtır?
%70-80 |
%60-70 |
%50-60 |
%90-95 |
%100 |
Çocuklar 3 yaşına eriştiklerinde görme yetisi bir yetişkinin %70-80’i kadardır. Bunun %100’e ulaşması 7 yaşından sonra gerçekleşebilecektir. Doğru yanıt A seçeneğidir.
2.Soru
Dördüncü sınıfa giden çocuğuna tamamen resimli bir kitap alan anne-baba kitap seçiminde neyi gözden kaçırmaktadır?
Cinsiyetini |
Kitabın kalitesini |
Sevdiği kahramanları |
Gelişimsel düzeyini |
Okulunu |
C¸ocuk kitaplarındaki resimlerin, çocuğun yaş ve gelişimsel düzeylerine uygun olması gerekir. O¨rneğin, okul öncesi dönemdeki çocuklara yönelik kitapların tamamı resimli olabilecekken, birinci sınıfta dörtte üçü, ikinci sınıfta dörtte ikisi, üçüncü sınıfta dörtte biri resim olabilir. Bu oran dördüncü sınıftan sonra daha azalmalıdır.
3.Soru
I. Ev ortamında “okuma zamanları” yaratılmalıdır.
II. Okumanın amacı, sadece çocukları bilgilendirmek ve dünyadan haberdar etmek olmalıdır.
III. Kitap evlerinde kitap seçimi yaparken anne babalar çocuklarına resimli kitaplar gösterip, seçim yapmasını isteyebilir.
IV. Anne babalar, çocuğa kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için çok sayıda kitabı çocuğa sunmalıdır ve bu kitapları çocuk kendisi incelemeli, doğru kitabı kendisi seçmelidir.
Hangisi veya hangileri ailelerin yapabileceği doğru bir yaklaşım-tutum veya davranıştır?
I, II, III |
I, III |
II, III, IV |
III, IV |
II, III |
Ev ortamında “okuma zamanları” yaratmak ve Kitap evlerinde kitap seçimi yaparken anne babalar çocuklarına resimli kitaplar gösterip, seçim yapmasını istemek ailelerin yapabileceği doğru bir yaklaşım-tutum veya davranıştır.
4.Soru
Aşağıdaki beyin türleri ve anlamları eşleşmelerinden hangisi veya hangileri doğrudur?
I. Memelilerde benzer eylemleri gerçekleştirmek üzere hareket eden-ilkel Beyin
II. Çocuklukta yedi yaşına kadar gelişimini devam ettiren-entellektüel beyin
III. Yaşamın sonuna kadar işlevselliğini koruyabilen-duygusal beyin
Yalnız I |
Yalnız III |
I,III |
I,II |
I,II,III |
Doğru eşleşme sadece birinci ifadede vardır. Çocuklukta yedi yaşına kadar gelişimini devam ettiren beyin duygusal beyin; Çocuklukta yedi yaşına kadar gelişimini devam ettiren beyin ise entellektüel beyindir.
5.Soru
Çocukların kendi ilgi alanlarına ilişkin okumalarını sürekli olarak sınıfta paylaşmalarının sağlayabileceği en önemli yarar nedir?
Öğrenmenin ders dışında da devam etmesi |
Öğrenme ortamının niteliğini artırması |
Öğretmenin işini kolaylaştırması |
Öğrencilerin konsantrasyonlarını artırması |
Öğrencilerin genel kültürlerine katkı yapması |
Öğrenme yalnızca okulda gerçekleşebilen bir etkinlik değildir, yaşamın her anında ve yaşam boyu sürebilen bir etkinliktir. Bu yüzden, öğrencilerin dersin dışında da öğrenmeye devam etmelerini sağlama, çocukların kendi ilgi alanlarında okuduklarını sınıf ortamında paylaşmalarını sağlama görevi de öğretmene düşmektedir. Bu paylaşımları sürekli kıldıklarında, öğretmenler, ders dışı etkinliklerde de çocukların öğrenmeye devam etmelerini sağlamış olurlar.
6.Soru
Aşağıdakilerden hangisi 4 yaşın altındaki çocuklar için doğru bir yargıdır?
Artık odaklanma sorunu yaşamazlar. |
Sinema filmlerini rahatlıkla aktarabilirler. |
Görme eylemi genellikle parçalıdır. |
Bilgisayar oyunları özellikle faydalıdır. |
Görme eylemi tamamen gerçekleşmiştir. |
Görme eyleminin parçalı olmasının yanı sıra, sürekli odaklanma da küçük yaş çocuklar için büyük bir sorundur.
7.Soru
I. Kitap seçiminde çocukların ilgi alanları ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır. II. Kitaplarda kullanılan dil, Türkçe dil yapısına uygun olmalıdır. III. Çocuk kitaplarındaki resimlerin, çocuğun yaş ve gelişimsel düzeylerine uygun olması gerekir. IV. Çocuk kitaplarında çok fazla karakter bulunmamalı, diğer kahramanlar bir ana kahraman çevresinde anlatılmış olmalıdır. V. Kitapların kapakları ve ciltleri dayanıklı ve sağlam olmalıdır. VI. Çocuklara sadece kendi kültürleri ile ilgili kitaplar sunulmalıdır. VII. Seçilecek kitaplarda soyut kelimeler değil, çocuğa somut olarak ifade edilebilecek kelimeler kullanılmış olmalıdır. Çocuklar için kitap seçiminde anne ve babaların yukarıdakilerden hangisi/hangilerine dikkat etmeleri gerekir?
I, III, V, VII |
I, II, III, IV, V, VII |
II, IV, VI |
II, IV, V, VI |
III, V, VII |
Anne babalar seçtikleri kitapların,
- Çocuğun yaş ve gelişimsel düzeylerine uygun olmasına dikkat etmelidirler.
- Üç-beş yaş grubundaki çocuklar için kitap seçerken iyi resmedilmiş ve çocukların yaratıcılıklarını harekete geçiren kitaplar seçilmelidir. Beş-sekiz yaş grubundaki çocuklar için seçilen kitaplar dil ve kavram açısından gelişmiş, yeni bilgileri öğreten, eğitici ve okumayı yeni öğrenenler için kısa ve büyük harflerle yazılmış kitaplar olmalıdır. Sekiz- on iki yaş grup çocuklar için seçilen kitapların ise sadece ileti kaygısı taşımayan, çocuğun yaratıcılığını geliştiren ve kitabın sonunu çocuğun kendisinin tamamlayabileceği kitaplar olmasına özen gösterilmelidir.
- Çocuğa verilecek kitap, tıpkı bir oyuncak gibi, onun ilgisini çekmelidir. Kitap başlangıçta bir oyun aracı gibi çocuğa sunulabilir. Çocuklar, yetişkinler gibi, biçimsel açıdan kendileri için çekici olmayan bir kitaba sadece yararlı olduğu için yönelmezler. Kitapların da ön kapaktan arka kapağa dek çocuğun ilgisini çekebilecek şekilde hazırlanmış olması gerekir. Dış kapak, kitabın içeriğiyle uyumlu olmalıdır,
- Çocukların bireysel farklılıklarının olduğunu unutmamalıdır. Gelişimsel özellikler ile ilgili bilgiler, çocukların belli yaşlarda hoşlandıkları edebiyat türü hakkında bilgi vermektedir.
- Çocuklar okudukları kitapların kahramanlarıyla özdeşleşir. Kitapları seçerken, çocuğun kitaplardaki kahramanlarla özdeşim kurma sürecini de göz önünde bulundurmak gerekir. Çocuk kitaplarında çok fazla karakter bulunmamalı, diğer kahramanlar bir ana kahraman çevresinde anlatılmış olmalıdır.
- Çocuk kitaplarında duyguların ifadesi önemli bir husustur. Beş duyuyla ilgili kelimeler masallara ve hikâyelere canlılık verir. Kitaplarda argo ve hakaret içeren kelimelerin kullanılmamış olması son derece önemlidir.
- Seçilecek kitaplarda soyut kelimeler değil, çocuğa somut olarak ifade edilebilecek kelimeler kullanılmış olmalıdır. Çünkü henüz duyuların dünyasında olan küçük yaştaki çocuklar, her sözü somut anlamıyla algılamaktadır. Çocuğa soyut kavramlar anlatılırken, onda bir duygu değeri ifade eden, diğer insanlarla ilişkilerinde kullanabileceği aile, paylaşma, yurt gibi kavramlara öncelik verilmiş olmalıdır.
- Tabiat taklidi kelimeler çocukların hoşuna gittiği için, kitapta bu tür kelimelere de yer verilmiş olmalıdır. Tekrar çocuğun hoşuna gittiği için kelime, kelime grupları ya da cümleleri tekrarlamak yerinde bir anlatım biçimidir. Tekrar, çocuğun katılımını sağlamak için de yararlıdır.
- Kitapta çocukların dünyasıyla bağlantılı, “köpek havladı”, “kedi miyavladı”, “dere şırıl şırıl akıyordu” gibi ses, imge, ad ve sıfatlar seçilmiş olmalıdır. Böylelikle, çocukların okudukları kitapla daha kolay bağlantı kurmaları sağlanabilir.
- Kitaplarda kullanılan dil, Türkçe dil yapısına uygun olmalıdır. Çeviri yapıtlarda zor ve anlam karışıklığına yol açabilecek adlar yerine, Türkçe adlar konulmuş olmalıdır. Ancak bu yöntem, daha çok ilk sınıflar için geçerli olurken, dördüncü sınıf ve sonrası sınıflardaki çocuklara yönelik kitaplarda, zorunlu olmadıkça bu yönteme başvurulmamış olmalıdır.
- Kitap, yazım ve noktalama yönünden eksiksiz olmalı; okullarda yararlanılması önerilen yazım kılavuzu ile uyum içinde olmalıdır. Anlatım akıcı ve açık olmalı; cümleler kısa ve gereksiz sözcüklerden arındırılmış olmalıdır. Konuşma dili ölçüt alınmış olmalı ve hedeflenen yaş grubunun sözcük dağarcığına uygun hazırlanmış olmalıdır.
- Çocuk kitaplarındaki resimlerin, çocuğun yaş ve gelişimsel düzeylerine uygun olması gerekir. Örneğin, okul öncesi dönemdeki çocuklara yönelik kitapların tamamı resimli olabilecekken, birinci sınıfta dörtte üçü, ikinci sınıfta dörtte ikisi, üçüncü sınıfta dörtte biri resim olabilir. Bu oran dördüncü sınıftan sonra daha azalmalıdır. Çocuk kitaplarındaki resimlerin hem süsleyici hem de açıklayıcı ve bütünleyici olması, metinde işlenen konunun daha iyi anlaşılmasına ve daha belirgin duruma gelmesine yardımcı olur.
- Çocuk kitaplarında kullanılan kâğıdın çok parlak ve kalın kuşe olmamasına özen gösterilmelidir. Sayfaların daha kolay açılması, cilt, tutkal ve dikisin daha sağlam olması için ikinci hamur ya da daha az parlak birinci hamur kâğıttan olması gerekir.
- Kitaplardaki harflerin boyutu da, çocukların yaşlarına ve öğrenim gördükleri sınıf düzeyine uygun olmalıdır. Birinci sınıfta yirmi-yirmi dört punto olmalı, ancak dördüncü sınıftan sonra on iki puntoluk yazılara yer verilmiş olmalıdır.
- Çocuklar kitabı edinirken ona bir oyuncakmış gibi sahip olmak isteyebilirler. Bu nedenle, kitapların kapakları da dayanıklı ve sağlam olmalıdır. Çabuk dağılan kitaplar, çocukların kitap edinme ve kitaplık oluşturma alışkanlıkları kazanmasını olumsuz yönde etkileyecektir.
- Çocuğa sunulacak kitapta ana düşünce hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak biçimde açık ve anlaşılır olmalıdır. Bu yönden belirsizlik taşıyan kitaplar, konunun yanlış anlaşılmasına neden olabilir. Çocuklar için kitap seçerken, çok çeşitli kültürel, etnik ya da ırk gruplarını içeren ve bunları gerçek durumlarıyla sunan kitaplar seçmeye özen gösterilmelidir
- Seçilen çocuk edebiyatı ürünleri bilime ve sanata saygı duyan, sorgulayan, tartışan, kitap ve okuma kültürü edinmiş duyarlı bireylerin yetiştirilmesi sürecinde etkili bir kaynak niteliği taşımalıdır.
8.Soru
Aşağıda siber zorbalık ile ilgili ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
I. Siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel biçimde zarar verme davranışlarıdır.
II. Bir siber zorbalık türü daha çok kurumlara yönelik ve teknik yönü ağır basan elektronik zorbalık türüdür.
III. Bir siber zorbalık türü ise bireyleri sindirmeyi ya da onlardan izinsiz kişisel bilgilerini almayı, maddî manevî zarar vermeyi hedefleyen psikolojik yönünü içeren elektronik iletişim (e-iletişim) zorbalığıdır.
Yalnız I |
Yalnız II |
I,II |
I,III |
I,II,III |
Yukarıda belirtilen ifadelerin tümü doğrudur.
9.Soru
Çocuğu kitapla tanıştırırken nasıl bir yol izlenmelidir?
Resim-Cümle, Resim-Sözcük, Resim-Resimsiz Metin |
Resim-Sözcük, Resim-Resimsiz Metin, Resim-Cümle |
Resim-Sözcük, Resim-Cümle, Resim-Resimsiz Metin |
Sözcük-Resim, Cümle-Resim, Resimsiz Metin-Resim |
Cümle-Resim, Resimsiz Metin-Resim, Sözcük-Resim |
İlk dönemlerde kitap, çocuk için eğlendirici olmalıdır. Dolayısıyla çocuk kitapları ilk önce çocuğa hitap etmesi açısından resimli olmalıdır. Resimler çocukların dikkatini çekmesi için çok önemlidir. Bu yüzden çocuğun kitapla tanışması önce resim aracılığıyla olur. Daha sonra resim-sözcük, resim-cümle ve nihayet resimsiz metinlere doğru bir yol izlenir.
10.Soru
Hangi hikaye anlatımında başarı sesini etkileyici olarak kullanma, doğru vurgulama ve taklitle sağlanmaktadır?
Kukla ile Hikaye Anlatma |
Geleneksel Hikâye Anlatımı |
Pandomim |
Karakter Kullanarak Hikâye Anlatma |
Hikâye Kartı ile Hikaye Anlatma |
Geleneksel Hikaye Anlatımında başarı başarı sesini etkileyici olarak kullanma, doğru vurgulama ve taklitle sağlanır.
11.Soru
Kitapların 0-3 yaş arası çocuklardaki gelişimine etkisi hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Kitaplar bebeklerin ezberleme yeteneğinin gelişmesini sağlar. |
Medya okur-yazarlığını geliştirir. |
Çocuğun yazma becerisinin hızlanmasını sağlar. |
Bebek, kitap yoluyla fiziksel ihtiyaçlarını karşılar. |
Kitabın disiplin ve ciddiyet kaynağı olduğunu öğretir. |
Kitaplar bebeklerin çeşitli gelişim alanlarına katkısı yanında yaratıcı hayal gücünün, estetik duygusunun, dinleme, eleştiri yeteneğinin gelişmesini sağlar. Medya okur-yazarlığını geliştirir. Resimli öykü kitapları bebeğe ilk kitap sevgisini aşılarken, kitabın eğlence ve bilgi kaynağı olduğunu öğretir. Bebek kitap yoluyla ruhsal ihtiyaçlarını karşılar. Evlerde ve okullarda bebek kütüphanesi kurularak erken okuryazarlığın teşvik edilmesi, kitap sevgisinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Resimli ilk sözlük, ABC kitabı, oyuncak kitaplar, banyo kitabı, tekerleme-ninni-şarkı kitapları, resimli kısa öykü kitaplarının bebek kütüphanesinde bulunması ve kitaplığın da bebeğin ulaşabileceği boyda olması gerekir. Bakma, dokunma, işaret etme, ses efekti gibi okuma davranışları bebek-yetişkin ilişkisinde önemlidir.
12.Soru
- Okudukları öykü ya da masal en ilginç yerinden kesilerek, çocuklardan bunu tamamlamaları istenebilir.
- Öykü ya da kitabın oluşturduğu çağrışımlar kullanılarak yeni bir öykü oluşturarak anlatma denemesi yapılabilir.
- Okunan metin dramatizasyonla oynanabilir.
- Yazılı metinle görsel bağlantılar kurularak, okunan bir öykü ya da roman resme dönüştürülebilir.
- Okudukları öykü ya da masaldaki kahramanların özelliklerini çocuğun özeliği karşılaştırabilirler.
- Çocukların serbest okuma etkinlikleri yerine okulda verilen ödevlerin yapılmasına öncelik verilebilir.
Anne babalar, yaratıcı okumaya yönelik olarak yukarıdaki etkinliklerden hangisi/hangilerini yapmalıdırlar?
I. II, III |
I, II, III, IV |
II, IV, VI |
IV, V, VI |
V, VI |
- Okudukları öykü ya da masal en ilginç yerinden kesilerek, çocuklardan bunu tamamlamaları istenebilir. Daha sonra kitabın aslı ile çocukların söyledikleri karşılaştırılabilir.
- Öykü ya da kitabın oluşturduğu çağrışımlar kullanılarak, yeni bir öykü oluşturma ve anlatma denemesi yapılabilir.
- Okunan metin oyunla canlandırılması yapılabilir.
- Yazılı metinle görsel bağlantılar kurularak, okunan bir öykü ya da roman resme dönüştürülebilir.
13.Soru
Kahramanları insana özgü karakter ve davranışlara sahip hayvan, bitki ve cansızlar olan; kısa, öğüt veren edebi tür aşağıdakilerden hangisidir?
Fabl |
Öykü |
Destan |
Şiir |
Masal |
Fabl, kahramanları insana özgü karakter ve davranışlara sahip hayvan, bitki ve cansızlar
olan; kısa, öğüt veren, başında ya da sonunda öğüt bölümünün yer almasıyla klasik masaldan ayrılan hikâyelerdir.
14.Soru
Ortaya çıkışı ilk ana okulunun kurucusu Alman eğitimci Friedrick Froebel dönemine dayanan; bebeklerin ve küçük çocukların müzik, şarkı ve sözel ifade ile ilk tanıştıkları edebiyat ürünlerine verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Parmak oyunları |
Fıkralar |
Bilmeceler |
Fantastik eserler |
ABC kitapları |
Parmak oyunları, ortaya çıkışı ilk ana okulunun kurucusu Alman eğitimci Friedrick Froebel dönemine dayanan; bebeklerin ve küçük çocukların müzik, şarkı ve sözel ifade ile ilk tanıştıkları edebiyat ürünlerindendir.
Dolayısıyla, doğru cevap A'dır.
15.Soru
Aşağıdakilerden hangisi çocuk edebiyatının hedefleri arasında yer almaz?
Çocukların alıcı dil, ifade edici dil, bilişsel, sosyal duygusal ve kişilik gelişimlerine katkıda bulunmak. |
Çocukların kazanmış oldukları dil becerileri ile dinleme, anlama, okuma, yazma ve kendini ifade etme yeteneklerini geliştirmek. |
Çocuğa ilk edebî ve estetik değerleri kazandırarak iyi bir yazar olmalarını sağlamak. |
Çocukların içinde bulundukları kendi kültürlerini ve başka kültürlerin özelliklerini tanımalarını ve anlamalarını sağlamak. |
Çocukların gelişmekte olan iç ve dış dünyalarına katkıda bulunarak doğru ve temel davranış becerilerini kazandırmak. |
- Çocukların alıcı dil, ifade edici dil, bilişsel, sosyal duygusal ve kişilik gelişimlerine katkıda bulunmak,
- Çocukların kazanmış oldukları dil becerileri ile dinleme, anlama, okuma, yazma ve kendini ifade etme yeteneklerini geliştirmek,
- Çocukların içinde bulundukları kendi kültürlerini ve başka kültürlerin özelliklerini tanımalarını ve anlamalarını sağlamak,
- Çocukların gelişmekte olan iç ve dış dünyalarına katkıda bulunarak doğru ve temel davranış becerilerini kazandırmak,
- Çocuk edebiyatının hedefleri arasında yer alır. Çocuklara edebi ve estetik değerler kazandırmak da çocuk edebiyatının hedefleri arasındadır ancak çocukların iyi bir yazar olmalarını sağlamak gibi bir hedeften bahsedilemez. Dolayısıyla doğru cevap C şıkkıdır.
16.Soru
Pandomim ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Beden dili kullanılır. |
Jest ve mimiklere yer verilir. |
Basit sözcükler kullanılır. |
Konuşmadan bir hikayenin anlatımıdır. |
Grup oyunudur. |
Pandomimde basit sözcüklere dahi yer verilmez. Doğru yanıt C' dir.
17.Soru
Çocuk edebiyatında kişileri genellikle hayvan, bitki ve cansız varlıklar olan, daha çok soyut fikirleri somut olarak aktaran, ders verir nitelikteki kısa öykülere ne nedir?
Bilmece
|
Fabl
|
Tekerleme
|
Ninni
|
Çizgi roman |
Kişileri genellikle hayvan, bitki ve cansız varlıklar olan, daha çok soyut fikirleri somut olarak aktaran, ders verir nitelikteki kısa öykülere fabl denir.
18.Soru
Aşağıdakilerden hangisi geniş kitleler tarafından tanınan, bilinen; bilgi, birikim, tutum ve davranışlarıyla toplumda iz bırakmış kişilerin yaşamlarını bilgi ve belgelere dayalı olarak anlatan yazın türüdür?
Roman |
Masal |
Destan |
Makale |
Biyografi |
Biyografi, geniş kitleler tarafından tanınan, bilinen; bilgi, birikim, tutum ve davranışlarıyla toplumda iz bırakmış kişilerin yaşamlarını bilgi ve belgelere dayalı olarak anlatan yazın türüdür.
19.Soru
Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri teknoloji tabanlı bir öğrenme biçiminin özelliklerindendir?
I. Teknoloji sayesinde kalıcı ve erişilebilir bilginin yaratımı ve güncellenmesi sağlanabilmektedir.
II. Pek çok açıdan daha verimli sonuçlar sağlayan teknolojik ve mobil medya ile enerji ve zaman konusunda ekonomi sağlanabilmektedir.
III. Teknoloji sayesinde kalıcı ve erişilebilir bilginin yaratımı ve güncellenmesi sağlanabilmektedir.
Yalnız I |
Yalnız II |
I,II |
I,III |
I,II,III |
Yukarıda belirtilen üç ifade de doğrudur.
20.Soru
- Geleneksel anlatım
- Karakter kullanarak anlatım
- Pandomim
- Kukla
- Hika^ye kartları
Yukarıdakilerden hangileri hika^ye anlatma tekniklerindendir?
- Geleneksel anlatım
- Karakter kullanarak anlatım
- Pandomim
- Kukla
- Hika^ye kartları
Yukarıdakilerden hangileri hika^ye anlatma tekniklerindendir?
I-II-III-IV-V |
I-III-V |
II-III-IV |
I-IV-V |
II-III-V |
Hika^ye anlatma tekniklerini hatırlayalım.
• Geleneksel anlatım
• Karakter kullanarak anlatım
• Pandomim
• Kukla
• Hika^ye kartları
• Pazen tahta ve figürleri ile anlatım
-
- 1.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 2.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 3.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 4.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 5.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 6.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 7.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 8.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 9.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 10.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 11.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 12.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 13.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 14.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 15.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 16.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 17.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 18.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 19.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 20.SORU ÇÖZÜLMEDİ