İstatistik I
2014–2015 Vize (Ara Sınav) Çıkmış Soruları
- 20 soru
- Cevap anahtarı açık: çöz, sonucunu gör
- 1

Soru metni
Sinıflar Frekans 15-20 4 20-25 6 25-30 3 30-35 2 35-40 5 Yukarıdaki tabloda verilen gruplandırılmış seri için "-den çok" birikimli serisi aşağıdakilerden hangisidir? ular.net A) 20, 17, 10, 7, 3 B) 20, 16, 10, 8, 5 C) 6,5, 4, 2, 3 D) 6,5, 4, 3, 2 E) 20, 16, 10, 7, 5 - 2

Soru metni
Öğrencilerin "saç renklerine" ilişkin yapılan bir çalışmada, "saç rengi" değişkeni ne tür bir değişkendir? A) Sayısal B) Zaman lof. C) Mekân D) Ani E) Sözel - 3

Soru metni
Aşağıdakilerden hangisi zaman değişkenidir? A) İllere göre seçmen sayısı lar.net B) Öğrenci not ortalaması C) Bölgelere göre işsiz sayısı D) Günlere göre hava sıcaklığı E) Aile aylık harcama miktarı - 4

Soru metni
Histogram çizildikten sonra her sınıf aralığındaki dikdörtgenlerin üst orta noktalarının birleştirilmesiyle oluşan eğriye ne ad verilir? A) "-den az" grafiği B) Çubuk grafik C) Frekans poligonu D) "-den çok" grafiği E) Serpilme diyagramı - 5

Soru metni
İlgilenilen değişken değerlerinin, belirlenen sınıflara (aralıklara) ayrılması ve bu sınıflara giren gözlem sayısının ayrı bir sütuna yerleştirilmesiyle oluşan seriye ne ad verilir? A) Liste B) Basit seri C) Frekans serisi D) Gruplandırılmış seri E) Birikimli seri - 6

Soru metni
Aşağıdakilerden hangisi istatistik birimi olamaz? A) Kalem B) Heyecan C) Okul D) Kitap E) Evlenme - 7

Soru metni
Aşağıdakilerden hangisi aşırı derecede büyük ya da küçük gözlem değerlerinden etkilenmez? A) Aritmetik ortalama B) Medyan C) Kareli ortalama D) Standart sapma E) Varyans - 8

Soru metni
Aşağıdakilerden hangisi bir değişkenlik ölçüsüdür? A) Aritmetik ortalama B) Kareli ortalama C) Standart sapma D) Mod E) Medyan - 9

Soru metni
xi fi 3 15 5 20 6 25 1 Yukarıdaki tabloda bir frekans serisi verilmiştir. Buna göre bu serinin Mod'u kaçtır? A) 6 B) 10 C) 15 D) 20 E) 25 - 10

Soru metni
Bir anakütlenin aritmetik ortalaması 10, standart sapmasıise 12 dir. Buna göre, bu ana kütlenin kareli ortalaması kaçtır? A) V44 B) V134 C) \244 D) $260 E) V360 - 11

Soru metni
Aşağıdakilerden hangisi hesaplanırken serideki terimlerin küçükten büyüğe sıralanması gerekir? A) Mod B) Kareli ortalama C) Değişim katsayısı D) Varyans E) I. Kartil - 12

Soru metni
Bir basit seri için aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir: x=12, n= 6 ve o=3 Bu bilgilere göre, Z x; kaça eşittir? A) 18 B) 42 C) 72 D) 164 E) 168 - 13

Soru metni
Hilesiz bir madeni paranın iki kez atılması deneyinde yazı (Y) ve tura (T) olmak üzere, M olayı "en az bir tura gelmesi" şeklinde tanımlandığında M olayının tümleyeni aşağıdakilerin hangisinde tam ve doğru olarak verilmiştir? A) YY .sorular.ne B) YY, YT C) YY, YT, TY D) YT, TY, TT E) YY, YT, TY, TT - 14

Soru metni
Örnek Noktalar Olasiliklar a 0,3 b 0,2 0,5 Bir deneyin örnek uzayı üç örnek noktadan oluşmaktadır. Yukarıdaki tabloda örnek noktalar ve bunların olasılıkları verilmektedir. Buna göre A=(a,c} olayının olasılığı kaçtır? A) 0,2 B) 0,3 C) 0,5 D) 0,7 E) 0,8 - 15

Soru metni
Bir fabrikada bir günde üretilen vidalardan rasgele 1000 tanesi seçilmiş ve elde edilen sonuçlar aşağıdaki tabloda verilmiştir. Sonuç Görülme Sıklığı Kusurlu 50 Sağlam 950 Buna göre, rasgele seçilen bir vidanın kusurlu olması olasılığı kaçtır? A) 1/20 B) 1/4 sorular.n C) 1/2 D) 3/4 of. E) 19/20 - 16

Soru metni
I. P(K) > 1 dir. II. P(S) = 1 dir. IlI. Molayı, M nin tümleyeni ise P(M) = 1 -P(M) dir. S örnek uzay, M ve K iki olay olmak üzere yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır? A) Yalnız l rularnet B) Yalnız III C) I ve || D) I ve IlI E) II ve Ill - 17

Soru metni
S örnek uzay, H ve K bütüne tamamlayıcı iki olay, K ,K'nın tümleyeni olsun. P(K)=0,4 ise H'nin olasılığı aşağıdakilerden hangisidir? A) 0.5 B) 0.4 C) 0.3 D) 0.2 E) 0.1 - 18

Soru metni
Hilesiz bir madeni paranın art arda üç kez atılması deneyinde, yazı (Y) ve tura (T) olmak üzere, H olayı "en az bir yazı gelmesi olayı" ve J olayı "en az üç tura gelmesi" şeklinde tanımlanmaktadır. Buna göre, H ve J olayları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) H basit, J bileşik olay aof.sorular.ne B) H basit, J basit olay C) H bileşik, J bileşik olay D) H bileşik, J basit olay E) H ve J olayları sınıflandırılamaz. - 19

Soru metni
Birbirinden farklı iki hilesiz madeni para ve farklı iki hilesiz zarın aynı anda atılması deneyinin örnek uzayının eleman sayısı kaçtır? A) 144 B) 48 C) 24 D) 14 E) 4 - 20

Soru metni
Çoktan seçmeli bir sınavda sorular için biri doğru olmak üzere beş seçenek bulunmaktadır. Herhangi bir soru seçilip cevabı rassal olarak işaretlenecek olursa cevabın doğru olması olasılığı nedir? A) 0,1 B) 0,2 C) 0,4 D) 0,6 •По E) 0,8
Bir şıkka dokun; doğru cevap hemen görünür.