İstatistik I
2014–2015 Final (Dönem Sonu) Çıkmış Soruları
- 20 soru
- Cevap anahtarı açık: çöz, sonucunu gör
- 1

Soru metni
Aşağıdakilerden hangisi kesikli bir değişkendir? A) Aylara göre yağış miktarı B) Öğrenci not ortalaması D) İllere göre seçmen sayısı C) Günlere göre hava sicakliglular.net E) Fabrikanın aylık harcaması - 2

Soru metni
İstatistik birimlerin sahip oldukları ve farklı değerler alabilen, diğer istatistik birimlerinden ayırt edilmesini sağlayan özelliklere ne ad verilir? A) Anakütle B) Değişken C) Parametre D) Örneklem E) Birim - 3

Soru metni
Aşağıdaki veriler için aritmetik ortalama, mod ve medyan değeri nedir? 5, 7, 8, 8, 8, 9, 12, 15, 18, 20 A) X= 11, Mod= 10,5, Medyan= 10 B) X= 11, Mod= 8, Medyan= 10,5 C) X = 10,5, Mod= 8, Medyan= 10 D) X= 11, Mod= 10,5, Medyan= 20 E) X= 11, Mod= 8, Medyan= 8,5 - 4

Soru metni
Bir çalışmada 1000 birimlik anakütleden 100 birim rassal olarak seçilmiş ve aritmetik ortalaması 18, standart sapması 3 olarak hesaplanmıştır. Aşağıdakilerden hangisinde bu sonuçlar doğru olarak verilmiştir? A) H=18,0 =3 B) H=18, Ơ'=3 C) x=18, s=3 D) H=18, s'=3 E) x=18, o=3 - 5

Soru metni
Aşağıdaki ikililerden hangisi duyarlı olmayan ortalamadır? A) Aritmetik ortalama - Kareli ortalama B) Aritmetik ortalama - Mod C) Kareli ortalama - Medyan D) Medyan - Mod E) .Kartil - Kareli ortalama - 6

Soru metni
S örnek uzay, ve B olaylar olsun. Aşağıdakilerden hangisi her zaman doğrudur? A) P(A)+P(B)=1 B) "Ă olayı, A'nın tümleyeni ise P(Ã )=1+P(A) C) BçA ise P(B)≥P(A) 61.50! D) P(A)=1 E) P(S)=1 - 7

Soru metni
S=(a, b, c, d, e} örnek uzayında aşağıdaki A ve B olaylarından hangisi bütüne tamamlayıcı iki olay örneğidir? A) A= {a, d} ve B=(b, c, e } B) A= {a, b} ve B={c} C) A= {a, c} ve B=(c, d, e} D) A= {a} ve B=(b, c, e}" E) A= {b, c} ve B=(d, e} - 8

Soru metni
Hilesiz bir madeni paranın art arda üç kez atılması deneyinde, yazı (Y) ve tura (T) olmak üzere, H olayı "en çok bir tura gelmesi" şeklinde tanımlandığında, H olayının tümleyeninin örnek noktaları aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru verilmiştir? A) TTY, TYT, YTT, TTT, YYY C) YYY, TYY, YTY, ryr B) TTY, TYT, YTT, TTT D) TYY, YTY, YYT E) YYY - 9

Soru metni
50 öğrenciden oluşan bir sınıfın cinsiyetlerine göre siyah ve renkli gözlü öğrenci sayılarını içeren bilgiler tabloda verilmiştir. Göz Rengi Siyah Renkli KIz 13 Cinsiyet Erkek 17 11 Bu bilgilere göre, bu sınıftan rasgele seçilen bir öğrencinin erkek ve renkli gözlü olması olasılığı kaçtır? A) 9/50 B) 11/50 C) 28/50 D) 30/50 E) 39/50 - 10

Soru metni
Bir iş yerinde rasgele seçilen dört kişiye haftanın hangi günü doğdukları sorulmuştur. Bu dört kişinin dördünün de cuma günü doğmuş olması olasılığı kaçtır? A) 1/74 B) 4/7ª nive C) 1/7 D) 0,30 E) 4/7 - 11

Soru metni
Hilesiz bir zar iki kez atılmıştır. Birinci atış sonucunda altı geldiği bilindiğine göre, ikinci atışın sonucunda da altı gelmesi olasılığı kaçtır? A) 1/36 B) 1/18 C) 1/12 D) 1/9 E) 1/6 - 12

Soru metni
X rassal değişkeni p=0,2 olan Bernoulli dağılımına sahiptir. Buna göre, X rassal değişkeninin beklenen değeri (u) ve varyansı (0) sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) 0,2 ve 0,16 B) 0,2 ve 0,8 C) 0,4 ve 0,4 D) 0,8 ve 0,16 E) 0,8 ve 0,2 - 13

Soru metni
X rassal değişkeni ^=2 olan Poisson dağılımına sahiptir. Buna göre, P(X=3) olasılığı aşağıdakilerden hangisidir? A) 3! e 223 3! C) e 3 2! D) e 332 2! E) e 223 2! - 14

Soru metni
Hilesiz, farklı değerlere sahip üç madeni para aynı anda havaya atılıyor. Buna göre, bu üç paradan ikisinin yazı gelmesi olasılığı kaçtır? A) 0,125 B) 0,250 C) 0,375 D) 0,500 E) 0,625 - 15

Soru metni
X= x 1 2 3 P(X=x) 0,35 a b X rassal değişkeninin olasılık dağılımı yukarıdaki tabloda verilmiştir. Buna göre, asağıdakilerden hangisi P(X=2) olasılığı olamaz? A) 0,35 B) 0,4 C) 0,5 D) 0,65 E) 0,7 - 16

Soru metni
Sürekli X rassal değişkeni, ortalaması 0 ve standart sapması 5 olmak üzere normal dağılma sahiptir. P(0≤X≤a)=0,2389 olduğuna göre, uygun a değeri kaçtır? A) 0,091 B) 1,195 C) 2,015 D) 3,200 E) 4,178 - 17

Soru metni
Bir holding bünyesinde çalışanların aylık maaşları, 1.700 TL ortalama ve 500 TL standart sapmayla normal dağılım göstermektedir. Buna göre, bu holding çalışanlarından rassal olarak seçilen bir kişinin maaşının 2.000 TL'den az olması olasılığı kaçtır? A) 0,2257 sorulag B) 0,3264 C) 0,6736 D) 0,7257 E) 0,9106 - 18

Soru metni
Sürekli X rassal değişkeni ortalaması u=50 ve standart sapması o olmak üzere normal dağılmaktadır. x=70 değerinin standart normal değeri (z değeri) 1.6666 ise, o değeri kaçtır? A) 8 B) 10 C) 12 D) 14 E 16 - 19

Soru metni
Standart normal dağılıma sahip Z rassal değişkeni için P(Z>1,39) olasılığı kaçtır? A) 0,0823 B) 0,4177 C) 0,5823 D) 0,7831 E) 0,9177 - 20

Soru metni
Binom dağılımına sahip X rassal değişkeni için P(X≥38) olasılığı normal dağılım yaklaşımıyla bulunmak istenmektedir. Buna göre, süreklilik düzeltmesinden sonra aranacak olasılık aşağıdakilerden hangisidir? A) P(X≤37,5) .sorular.ne B) P(38≤X≤38,5) C) P(X≥37,5) D) P(X≥38,5) E) P (X≤38,5)
Bir şıkka dokun; doğru cevap hemen görünür.