İçerik Yönetim Sistemleri Final 18. Deneme Sınavı
Toplam 3 Soru1.Soru
Aşağıdakilerden hangisi DNN Platformu kurulum seçenekleri arasında yer almaz?
Kurulum Paketi |
Kaynak Kod Paketi |
Dağıtım Paketi |
Yükseltme Paketi |
Türkçe Dil Paketi |
Kurulum Paketi (The Install Package): Sadece web sitesinin Internet Information Server (IIS) üzerinde çalışabilmesi için gerekli dosyaları içermektedir. Bu dosyalar SQL Server ve SQL Express ile uyumludur. Eğer Web Sitesi ve MySQL veritabanı yönetim sistemi hazır olan bir sunucu üzerinde web sitesi barındırmayı planlıyosanız kurulum paketi tercih edilmelidir.
Kaynak Kod Paketi (The Source Package): DNN Platformunda bulunan tüm modülleri de kapsayan uygulama, kaynak kodlarını içermektedir. DNN platformuna yeni işlevler kazandırmak isteyen bir uygulama geliştirici iseniz bu kod paketini indirip kurmayı tercih etmeniz gerekmektedir.
Dağıtım Paketi (The Deploy Package): Web platformu yükleyicisi (Web Platform Installer) tarafından kullanılan ve sadece IIS web sunucusuna yükleyip çalıştırmak için gerekli olan dosyaları içeren pakettir. Web platformu yükleyicisi ayrıca ek bağımlılıkların olup olmadığını kontrol eder ve kurar. Yeni bir sunucu bilgisayara sahip ve web sitesini barındırmak için hangi uygulamaların kurulu olması gerektiği konusunda bilgi sahibi değilseniz dağıtım paketinin indirilmesi ve çalıştırılması gerekmektedir.
Yükseltme Paketi (The Upgrade Package): Mevcut web sitelerin sürüm yükseltmeleri için gerekli olan dosyaları içermektedir. Hâli hazırda mevcut bir web siteniz var ve DNN platformunun en güncel sürümünü kullanmak istiyorsanız yükseltme paketi kullanılmalıdır.
2.Soru
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bilgi mimarisine neden ihtiyaç duyulduğunu açıklamaktadır?
Bilgi paylaşım ortamlarının yapısal tasarımı; organizasyonu, etiketleme, arama ve ağ içi gezinti sistemlerinin birleşimi, bilgi ürünlerini ve deneyimleri kullanılabilirlik ve bulunabilirliği kolaylaştıracak şekilde örgütleyebilmek için |
İşbirlikli bir biçimde içerikler üzerinde çalışma sürecini sistematik bir iş akışı içerisinde ve alt görevler tanımlayarak gerçekleştirebilmek için |
Yetkili kullanıcılar arasında farklı modül ve materyallerin paylaşılabilmek için |
İçeriğin gelişim sürecini ve zaman içinde oluşturulmuş farklı sürümleri izleyebilmek için |
Belli dosya ve içerik formatlarında arama yapma ya da sonuçları belli formatlara dönüştürebilmek için |
Dijital sıkıştırma teknolojilerinde, donanımların saklama kapasitelerinde, bilgi mimarisi ve yazılım sektöründe yaşanan dönüşümler, daha az zaman ve maliyet ile daha verimli bir biçimde içerik sunmaya olanak tanımaktadır. WWW’nin yaşamımıza ilk girdiği yıllarda en basit sayfaları yaratmak için bile HTML işaretleme dilini bilmek gerekiyordu. İlerleyen yıllarda yaşamımıza giren ve daha basit arayüzler sunan editörler, daha az kodlama ve iş gücü ile daha verimli üretime olanak sağlamıştır. Öte yandan içerik miktarı arttıkça editörler de yetersiz kalmaya başlamış, gerek bilgi güncelliğini gerekse bağlantıların işlerliğini sürekli olarak korumak günden güne zorlaşmıştır. İçerik yönetim sistemlerinin yaşamımıza girmesiyle birlikte durağan sayfalardan dinamik sayfalara geçiş kolaylaşmış, içerik yapılandırma ve sunum süreci her geçen yıl daha da otomatikleşmiş, teknik bilgisi olmayan bireylerin de sisteme kazandırdıkları içeriğin ortak bir format içerisinde sunumu kolaylaşmıştır. Böylece içerik üretimi için ayrı, sunum için ayrı emek verme ve teknik birikime sahip olma gereksinimi ortadan kalkmıştır. Bu bağlamda bilgi paylaşım ortamlarının yapısal tasarımı; organizasyon, etiketleme, arama ve ağ içi gezinti sistemlerinin birleşimi; bilgi ürünlerini ve deneyimleri kullanılabilirlik ve bulunabilirliği kolaylaştıracak şekilde örgütlemek için bilgi mimarisine ihtiyaç duyulmaktadır.
3.Soru
Drupal ücretsiz olarak dağıtıldığı açık kaynak kodlu lisansı aşağıdakilerden hangisidir?
GNU Genel Kamu Lisansı 2 (GPL) |
BSD Genel Kamu Lisansı 2 (GPL) |
PHP Genel Kamu Lisansı 2 (GPL) |
CMF |
WAF |
Drupal kaynak kodu GNU Genel Kamu Lisansı 2 (GPL) altında ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.