İletişim Sosyolojisi Final 24. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

Yeni iletişim biçimlerinin insanın duyu organlarının teknolojik genişlemesinin bir sonucu olduğunu söyleyen kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?


Fiske

Ong

McLuhan

Debord

Sanders


2.Soru

İnsanın doğayla ve birbirleriyle olan etkileşimine dayalı deneyiminin, bu deneyimin ürünlerinin temel olarak sözle ve konuşmayla paylaşılarak farklı zaman ve mekan bağlamlarına aktarıldığı kültür ......... dür.

Yukarıda boş bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


Yazılı Kültür

Görsel Kültür

Sözlü Kültür

Sembolik Kültür

Digital Kültür


3.Soru

John Milton’ın basın özgürlüğünün toplum açısından yararları bağlamındaki görüşlerine ters düşen ifade aşağıdakilerden hangisidir?            


Bize yeni ve garip gelmeleri nedeniyle iyi fikirleri de kötü olarak mahkum etmemiz tehlikesi her zaman vardır; basın özgürlüğü bunun önüne geçer.
İnsanların pek çoğu sansürleme görevini yapabilecek niteliktedir.
Eserlerin ancak pek azı bütün kısımları itibariyle kötüdür. Sansürlenen bir eserde az sayıdaki kötü kısımlar yüzünden okuyucu, ederin kapsadığı bütün iyi kısımlardan mahrum edilir.
Bir kişinin okuduğu eserdeki iyi ve kötü kısımları bizzat kendisinin ayırması hayat tecrübesi bakımından en önemli yararı sağlar.
Kötü ve yanlış fikirlerin yok edilebilmesinin en güvenceli yolu olan basın özgürlüğü, gerçeklerin serbest olarak yayılımına olanak sağlar.

4.Soru

1980 sonrasında ABD’de başlayan ve Avrupa’ya sıçrayan medyanın devletin düzenleyici kurallarından arındırılması/kurarsızlaştırma  uygulaması hukuki terimsel karşılığı hangisidir?


Spekülasyon

Deregülasyon

Manipülasyon

Regülasyon

Korporatizm


5.Soru

Türkiye'de “Basın hürdür; sansür edilemez” ilkesini benimsemiş ve basın özgürlüğünü sağlayacak tedbirleri uygulamada devlete sorumluluklar veren Anayasa hangisidir?


1982 Anayasası

1921 Teşkilatı Esasiye

1961 Anayasası

1924 Anayasası

1972 Anayasa değişiklikleri


6.Soru

"Araç iletidir" ifadesi aşağıdaki bilim insanlarından hangisine aittir?


Castells
Baudrillard
Hall
McLuhan
Murdock

7.Soru

Avrupa’da düzenli, periyodik bir görünümü yansıtması bakımından ilk gerçek gazete yayınlarının başladığı yüzyıl hangisidir?


15. yy

16. yy

17. yy

18. yy

19. yy


8.Soru

Osmanlı döneminin basın alanına ilişkin ilk kapsamlı yasal düzenlemesi olan Matbuat Nizamnamesi hangi tarihte kabul edilmiştir?


1864

1865

1866

1867

1868


9.Soru

Stuart Hall’un medya metinlerini okuma üzerine yaptığı çalışma kapsamında doğru olan ifade aşağıdakilerden hangisidir? 


Medya metinleri herkes tarafından aynı şekilde okunur.
Metni oluşturanlar tarafından amaçlanmış ve hegamonik ideolojileri destekleyen okuma hakim okumadır.
Medya metinleri tek bir anlamın egemenliğinde okunur.
Hakim kodların fark edilip reddedildiği okuma müzakereci okumadır. e.
Hakim kodların bazılarının benimsenerek bazı kısımlarının ihtiyaçlar, politik konum ve algılar çerçevesinde uyarlanarak okunduğu okuma muhalif okumadır.

10.Soru

Kavramlardan çok imgelerde temellenen kültür aşağıdakilerden hangisidir?


Üst kültür

Dijital kültür

Sözlü kültür

Görsel kültür

Yazılı kültür


11.Soru

Aşağıdakilerden hangisi mobil telefon kullanımıyla ilgili doğru bir ifadedir?


Mobil telefon ilk çıktığında topluluk içinde mobil telefon kullanımı görgü kurallarına aykırı sayılıyordu.

Günümüzde yalnızca toplumun üst ekonomik kesimlerinde mobil telefonlar kullanılmaktadır.

2000 yılında gelişmekte olan ülkelerde mobil telefon aboneliği toplam aboneliğin %70’ini oluşturdu.

Dünya üzerinde mobil telefon teknolojisi yalnızca lüks tüketim harcamaları listesinde yer almıştır.

Mobil telefon teknolojisi insanların temel gereksinimlerini karşılamamıştır.


12.Soru

Basın özgürlüğü yerine iletişim özgürlüğü kavramının kullanımı hangi yüzyılda gündeme gelmiştir?


17. Yüzyıl

18. Yüzyıl

19. Yüzyıl

20. Yüzyıl

21. Yüzyıl


13.Soru

  1. Toplumsal yaşama geçme, karşılıklı iletişimi sağlayan kişilerin bireysel ilişkileriyle gerçekleşmekte, ayrıca bir çabayı gerektirmemektedir.
  2. Toplumun sağlıklı işleyişi için gerek toplum üyeleri, gerek toplumsal kurumlar arasında bir haberleşme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
  3. Toplumun örgütlenme biçimi, kimliği ve üretilen çözümlerin nesilden nesile aktarılabilmesi için eğitim ve okul en önemli araç olarak geliştirilmiştir.
  4. Bir toplumdaki iletişim sistemini belirleyen temel unsur, toplumların sorunlarını aşmak için geliştirdikleri çözümler ve bu çözümün gerektirdiği örgütlenme biçimidir.

Yukarıdakilerden hangileri iletişimin toplumsal temelleri arasında yer alır?


I ve II

II ve III

III ve IV

I, II ve III

II, III ve IV


14.Soru

Bir kültürün, gerçekliğin ya da doğanın bazı görünümlerini açıklaması veya anlamasını sağlayan öykü aşağıdakilerden hangisidir?


Dil

Mit

Araç

İleti

Kanal


15.Soru

Aşağıdakilerden hangisi P. Dahlgren’in belirttiği siyasal kamusal alanının boyutlarından biri değildir? 


Medya Kurumları
Medya Temsili 
Sosyal Yapı 
Sosyo-Kültürel Etkileşim 
Sosyo- Ekonomik Etkileşim 

16.Soru

Basın özgürlüğü ve iletişim özgürlüğü kavramlarının ilişkisi aşağıdaki hangi cümlede doğru ifade edilmiştir?


Basın özgürlüğü, iletişim araçlarının kullanımını niteleyen bir özgürlük kavramıyken iletişim özgürlüğü kavramı, sadece iletişim araçlarının kullanımını değil duygu ve düşüncelerin yaşamın tüm alanlarında iletilebilmesi ve ifade edilebilmesi özgürlüğüdür.

İletişim özgürlüğü kavramı, iletişim araçlarının kullanılması özgürlüğünü nitelerken basın özgürlüğü kavramı, basın organlarının sansürlenmeden yönetici sınıfı eleştirebilmelerini kapsamaktadır.

Basın özgürlüğü, olumsuz görüşlerin bastırılması için basının sansürlenmesine karşı gelişmiştir. İletişim özgürlüğü ise Aydınlanma akımının etkisiyle dini, politik, felsefi ve sanatsal alandaki doğmaların eleştirel bir şekilde değerlendirilebilmesinin korunması kapsamında gelişmiştir.

İletişim özgürlüğü, basının 20. yy'da dördüncü güç niteliğini kaybettiği eleştirilerine karşı gelişen ve basın patronlarının kendi çıkarlarını gözetmelerine karşı devlet koruması ve yayın etiği anlayışının geliştiği bir kavramdır. Basın özgürlüğü ise basın organlarının gelişen devlet baskısına karşı yayın haklarını (ve çıkarlarını) koruma çabalarıyla ortaya çıkan bir kavramdır.

Basın özgürlüğü kavramı, ifade özgürlüğünden bağımsız olarak sadece basın organlarını ve iletişim araçlarının kendilerini koruyan bir kavram olup bu iletişim araçlarıyla ifade edilen görüş ve söylemleri kapsamamaktadır.


17.Soru

I. Toplumda eşit iletişim olanaklarından yoksun bırakılmış kesimlerin görüşlerine yer açabilmek için var edilmiştir. II. Yayıncılık kuruluşları ayrıcalıklı toplumsal sınıf ve gruplarla birlikte hareket etmişlerdir. III. Kamu çıkarını görünür hale getirmek için kurulan yayıncılık kuruluşlarının giderleri kamu tarafından karşılanmıştır. IV. Yayıncılık kuruluşlarının özerklikleri yasalarla teminat altına alınmıştır. V. Yayıncılık kuruluşlarının özerk yapıları, onların yerel ve ulusal yönetim ve hükümetlere mesafelenmesini mümkün kılmış, böylelikle kamu ya da kamuların eleştiri ve yargılama yetenekleri çoğaltılmıştır. “Batı Avrupa’da 1950-1980 yılları arasında radyo ve televizyon yayıncılığı yüksek maliyetli bir yatırım gerektirdiğinden, bu yatırımlar ulusal ve yerel yönetimlerle karşılanmış, kamu hizmeti yayıncılığı olarak bilinen bir yayıncılık anlayışı ortaya çıkmıştır”. Yukarıdakilerden hangisi kamu hizmeti yayıncılığının özellikleri arasında yer almaktadır?


I, II, III, IV
I, II, V
II, IV
I, III, IV, V
II, IV, V

18.Soru

Aşağıdakilerden hangisi Liberal yaklaşım olarak adlandırdığımız kitle iletişim çalışmalarının diğer ismlerinden biri değildir?


Anaakım

Anayol

Anadamar

Yeni enformasyon

Geleneksel paradigma


19.Soru

Aşağıdaki şıklardan hangisinde Türk basın tarihinde çıkarılan basın kanununun çıkarılma tarihleri doğru olarak verilmiştir?


1933 -1940 -2001

1945 – 1985 – 2004

1931 -1950 – 2004

1924 – 1953 -2001

1937 -1950 – 2004


20.Soru

Aşağıdakilerden hangisi yeni medya düzeninde dönüştürme mekanizması olarak kullanılmaktadır?


İnternet

Telefon

Bilgisayar

Uydu iletişimi

Yüksek hız sağlayan fiber optik kablolar