Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim Ara 3. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

I. Günlük işlemlerin gerektirdiği ödemeleri eksiksiz şekilde karşılamak II. Beklenen ödemeleri zamanında yapmak III. Alışlarda nakit iskontosundan faydalanmak IV. Beklenmedik olaylara karşı hazırlıklı olmak V. Olağanüstü nakit ödemelerini yapabilmek. Sağlık kurumlarının nakit bulundurmak ile sağlayacakları yararlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde tam ve doğru olarak verilmiştir?


Yalnız I
I ve II
I, II ve III
I, II, III ve IV
I, II, III, IV ve V

2.Soru

I. Satın alma sonrasında stokların sipariş miktarlarının izlenmesi II. Stok yönetimi ile ilgili birimler arasında koordinasyonun sağlanması III. Karar verme yöntemlerinin ve maliyet hacim kar analizlerinin kullanılması IV. Finansal tablo analizleri ile stok politikalarının denetimlerinin yapılması Yukarıdakilerden hangileri stok yönetiminde etkinlik sağlanabilmesi için sağlık kurumları yöneticilerince uygulanabilecek yöntemlerdendir?


I ve II
II ve III
I ve IV
II, III ve IV
I, II, III ve IV

3.Soru

Aşağıdakilerden hangisi finansal yönetimin yakın ilişkide olduğu birincil disiplinler içinde yer alır?


Üretim yönetimi
Pazarlama
Muhasebe
Kantitatif teknikler
Hukuk

4.Soru

I. Maliye Bakanlığı; Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi, Kalkınma Bakanlığı ise Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi hazırlayarak Resmi Gazetede yayımlar.II. Bütçe yasası Cumhurbaşkanı tarafından imzalanır ve Resmi Gazetede yayınlanarak mali yılbaşı olan 1 Ocakta yürürlüğe girer.III. Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı orta vadeli programı Bakanlar Kurulu kabul eder.IV. Maliye Bakanlığının hazırladığı bütçe kanun tasarısı ve milli bütçe tahmin raporu Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur.V. Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı sağlık kurumlarının bağlı olduğu Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi merkez teşkilatı birimleri ile işbirliği içinde bakanlığa bağlı sağlık kurumlarının gider bütçesini gerekçeli olarak hazırlanan bütçe Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından imzalanarak Maliye Bakanlığına gönderilir.VI. Makroekonomik göstergeler ve bütçe büyüklükleri Yüksek Planlama Kurulunda görüşülür.VII. Bütçeye ilişkin görüşmeler tamamlanarak bütçe kanunu Cumhurbaşkanının onayına sunulur. VIII. Bütçe Kanunu tasarısı TBMM Başkanlığı tarafından görüşülmek üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilir.Yukarıda verilen sağlık kurumlarında genel ve özel bütçenin oluşturulma aşamalarından uygulama aşamasına kadarki süreç seçeneklerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?


I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII
II-III-VII-V-IV-VIII-I-VI
VIII-V-III-II-I-IV-VII-VI
V-I-III-VI-IV-II-VII-VIII
III-I-V-VI-IV-VIII-VII-II

5.Soru

Aşağıdakilerden hangisi temel finansal tablolardan birisidir?


Gelir tablosu

Fon akım tabloları

Nakit akım tablosu

Kar dağıtım tablosu

Özkaynaklar değişim tablosu


6.Soru

Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile sağlık hizmeti kurumca sağlanan kişilere sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin bedellerinin ödenmesine yönelik yapılan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?


Global Bütçe
Analitik bütçe
Genel bütçe
Özel bütçe
İşletme bütçesi

7.Soru

I. Planlama ve uygulama optimal maliyet gerektirmeliII. Açık, ulaşılabilir bir amaca sahip olmalıIII. Optimal bir zaman süresini kapsamalıIV. Kurumun iç ve dış şartlarına uyum sağlamalı, esnek olmalıYukarıdaki seçeneklerden hangisi ya da hangileri iyi bir planlamanın sahip olması gereken özelliklerdendir?


Yalnız I
Yalnız II
I ve II
I, II ve III
I, II, III ve IV

8.Soru

Aşağıdakilerden hangisi sağlık kurumlarında finansal yönetimin gelişmesine etki eden faktörlerden biri değildir?


Ekonomide büyümeye verilen önem

Sağlık kurumlarının büyümeleri

Sağlık kurumlarının Pazar çeşitlendirmeleri

Sağlık kurumlarının araştırma geliştirme giderlerindeki artış

Karşılaşılan özel sorunların çözümü


9.Soru

Likidite riskinin en düşük ancak maliyetin en yüksek olduğu ve karlılığın en düşük olduğu işletme finanslama stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?


Dengeli finanslama

İhtiyatlı finanslama

Atılgan finanslama

Çekingen finanslama

Dengesiz finanslama


10.Soru

Sağlık kurumu işletme bütçesinin ilk basamağı aşağıdakilerden hangisidir?


Sağlık kurumu üretim bütçesi

Sağlık kurumu faaliyet giderleri bütçesi

Sağlık kurumu yatırım bütçesi

Sağlık kurumu gelir tablosu

Sağlık kurumu satış bütçesi


11.Soru

Genel ve özel bütçeler ne kadarlık bir zamanı kapsar?


Gelecek 1 yılı
Gelecek 2 yılı
Gelecek yıl ve izleyen 2 yılı olmak üzere 3 yıl
İçinde bulunulan yılı
Gelecek 4 yılı

12.Soru

I. Sağlık kurumu satış bütçesi II. Sağlık kurumu üretim bütçesi III. Sağlık kurumu faaliyet giderleri bütçesi IV. Sağlık kurumu yatırım bütçesi V. Sağlık Kurumu sabit sermaye bütçesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri özel sağlık kurumları işletme bütçesini oluşturan bütçeler arasında yer alır?


I, II, III
I, III, IV ve V
I, II, III ve IV
Hepsi
Hiçbiri

13.Soru

I. Bütçeleri; metin kısmı ile ekli cetvellerden oluşur. II. Bütçeler, yılı içinde elde edilecek gelirler ile yapılacak giderleri gösterir. III. Bütçeler, analitik bütçe sınıflandırmasına uygun olarak hazırlanır. IV. Bütçeyle verilen harcama yetkisi, mevzuatla düzenlenen görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılır. V. Bütçeler, izleyen iki yılın bütçe tahminleriyle birlikte hazırlanır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri döner sermaye işletme bütçesinin hazırlanmasında ve uygulanmasında uyulması gereken ilkeler arasında yer alır?


I, II ve III
II, IV ve V
III, IV ve V
I, II, III ve IV
Hepsi

14.Soru

I. Varlık ve kaynaklar arasındaki uyum II. Duran varlıkların miktarı III. Fonların kullanımı sırasında esnekliği IV. Kaynak maliyeti ve riski. Sağlık kurumları, işletme sermayesinin finansmanında kaynak seçimini yaparken yukarıdakilerden hangilerini göz önünde bulundurmalıdır?


I ve II
I ve III
I, II ve III
II ve IV
I, III ve IV

15.Soru

Sağlık kurumlarında bütçelerin hazırlanması ve uygulanmasında üst yöneticilerin görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Aşağıdaki kurum ve üst yönetici eşleştirmelerinden hangisi ya da hangileri doğrudur?I. Milli Savunma Bakanlığı- Milli Savunma Bakanlığı müsteşarıII. Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumları-Sağlık Bakanlığı müsteşarıIII. Üniversitelere bağlı sağlık kurumları-rektör


I ve II
I ve III
II ve III
Yalnız II
Yalnız III

16.Soru

Aşağıdakilerden hangisi Finansal piyasanın kısımlarından değildir?


Tasarruf sahipleri
Yardımcı kuruluşlar
Yatırım ve finansman araçları
Yatırımcılar ya da yatırımcı kuruluşlar
Politik ve idari düzen

17.Soru

Aşağıdakilerden hangisi finansal yöneticinin görevlerinde biri değildir?


Finansal planlama

Piyasa payını arttırmak

Fon sağlanması

Finansal denetim ve analizler

Varlıkların yönetimi


18.Soru

Aşağıdakilerden hangisi sağlık planlamasının temel özelliğidir?


Gelecekteki sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesidir
O¨rgüt yapısının kurulmasıdır
Görevlerin belirlenmesidir
Yetkilerin belirlenmesidir
Sorumlulukların belirlenmesidir

19.Soru

Aşağıdakilerden hangisi maksimum değer formülünün bileşenlerinden biri değildir?


Firma değeri

Yatırım

Finansman

Kar dağıtımı

Çıktı


20.Soru

I. Sağlık hizmeti ihtiyacı sunulacak insanların demografik özelliklerinin analiz edilmesi II. Kaynakların toplum tarafından kolayca kullanılabileceği yerin seçilmesi III. Kaynakların gruplanması ve model olarak geliştirileceği şeklin belirlenmesi IV. Hizmet edilecek toplumun, birinci basamak sağlık hizmeti, hastane hizmeti vb. ihtiyacının ne kadar olduğunun belirlenmesi V. Sağlık hizmetlerinin sunulabilmesi için ne kadar insan gücüne, ne kadar malzemeye, finanasmana vb. ihtiyaç olduğuna karar verilmesiYukarıdaki numaralandırılmış cümleler sağlık hizmetlerinin planlama ve geliştirilmesinde önem arz eden konulardan sırasıyla hangilerini temsil eder?


Örgütlenme-Yer seçimi-Toplum-Kullanım-Kaynaklar
Toplum-Yer Seçimi-Örgütlenme-Kullanım-Kaynaklar
Kaynaklar- Örgütlenme-Kullanım-Toplum-Yer seçimi
Kullanım - Örgütlenme- Toplum-Kaynaklar-Yer seçimi
Yer seçimi- Örgütlenme-Kullanım-Kaynaklar-Toplum