Sınıf Yönetimi Ara 18. Deneme Sınavı
Toplam 20 Soru1.Soru
Millî Eğitim Bakanlığı, program hazırlanırken nelerin nasıl yapılabileceğini, öğretmenlere tanınan program esnekliklerini belirlemiştir. Bu duruma ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Her öğrenci gücünün yettiği oranda yetiştirilmektedir. |
Öğrencilere, bir süre sonra değişebilecek, herhangi bir kaynakta bulunabilecek, sahip olunması bir yarar sağlamayacak gereksiz bilgiler vermek yerine, hedef davranışlara götürücü bir eğitim esas alınmalıdır. |
Bakanlıkça gönderilen ders programındaki ünite ve konularla bunların sıralarına da uyma zorunluluğu vardır. |
Bakanlıkça gönderilen “çerçeve” programın her okulun “penceresine”, amaçlar gözetilerek uyarlanması gerekir. |
Yakından uzağa ilkesi gereği, programda başlangıç noktası olarak yakın çevre alınmalı, onun tanınıp geliştirilmesine öncelik verilmelidir. |
Millî Eğitim Bakanlığı, program hazırlanırken nelerin nasıl yapılabileceğini, öğretmenlere tanınan program esnekliklerini belirlemiştir. Bu belirlemenin dikkat çekici yanları ilköğretim okulu programında şöyle yer almıştır:
- Her öğrenci gücünün yettiği oranda yetiştirilmektedir. Beşlik bir not sisteminde iki alanın da beş alanın da geçiyor olması, bu ilkenin uygulanışına bir örnektir. Öğrenciler yetiştirilirken, yeteneklerine, ilgi ve gereksinimlerine bakılmalı, öğretmen, onun olabildiği kadar gelişimine destek olmalıdır. Program hazırlanırken, onun öğrenciye göre olma esnekliği gözetilmelidir. Bu yapılmayıp gereksiz zorlamalara gidilirse, öğrenci önüne konan hedeflere ulaşamayacağını düşünürse, ilgisini yitirir, dersine yönelmez, okula gelmemeyi seçebilir, dersten kopabilir.
- Öğrencilere, bir süre sonra değişebilecek, herhangi bir kaynakta bulunabilecek, sahip olunması bir yarar sağlamayacak gereksiz bilgiler vermek yerine, hedef davranışlara götürücü bir eğitim esas alınmalıdır. Öğrenci, bilginin nereden ve nasıl alınacağını, nasıl değerlendirileceğini, gerçek olan ve ol- mayan bilgiyi nasıl ayıracağını, nasıl kullanacağını, düşüneceğini, geliştireceğini bilip yapabilmeli, beynini bilgi deposu olarak değil, bilgiyi kullanan bir makine olarak değerlendirebilmelidir. Bunlar için de, kitaplarda yer alan çok konu ve bilginin ezberlenmesi yerine az konu ve bilgi, birbirinden kopuk ve yararsız bilgiler yerine gerçek yaşamla ve birbirleriyle ilişkilendirilmiş bilgi, zihinde saklanmaya değil, kullanılmaya dönük bilgi yeğlenmelidir. Eğitim, bu nedenlerle, bilginin niteliğine, gerekliliğine bakılmadan ezberlendiği bir süreç değil, onu araç olarak kullanıp, hedeflenen davranışları gösterebilme işidir. Bir ülkenin alanının, bir nehrin uzunluğunun, kimin kaç ton demir-kömür ürettiğinin ezberletilmesi, amaç dışı eylemlerdir. Sözcüklerinin çoğunu anlamadığı bir şiiri önünde bulan bir öğrencinin, derse tavır alıp ondan soğuması, dersini istemeyerek yapması, ders biran önce bitse diye düşünmesi doğaldır. Bu tür program içeriği, öğrencinin, öğretmenin, ilgili herkesin zaman, emek, enerji ve kaynaklarını boşa harcamak olur.
- Yakından uzağa ilkesi gereği, programda başlangıç noktası olarak yakın çevre alınmalı, onun tanınıp geliştirilmesine öncelik verilmelidir.
- Bakanlığın hazırlayıp gönderdiği ders programları, ülkenin her yöresi için genel bir “çerçeve” programdır. Bırakın ülkenin her yöresini, bir kentindeki, bir okulundaki aynı sınıfın birden fazla şubesindeki öğrenciler bile birbirinin aynı değildir. Bakanlık da bu bilinçle, öğretmenlere, programlarla öğrencilerin uyumunu sağlama görevi ve hakkı vermiştir. Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin, diğer özelliklerinin, çevrenin gerektirdiği ekleme ve çıkarmaları yapmak öğretmenin işidir. Bakanlıkça gönderilen “çerçeve” programın her okulun “penceresine”, amaçlar gözetilerek uyarlanması gerekir. Dahası öğretmenin görevi, amaçlarla program arasında gördüğü uyumsuzlukları ve program değişikliği önerilerini bakanlığa bildirmektir.
- Bakanlıkça gönderilen ders programındaki ünite ve konularla bunların sıralarına da uyma zorunluluğu yoktur. Bunlardaki her konunun programa alınması gerekmeyebileceği gibi, programlara alınanların süreleri de kitap ya da bakanlık programındaki genişlikte olmayabilecektir.
Doğru cevap C'dir çünkü "Bakanlıkça gönderilen ders programındaki ünite ve konularla bunların sıralarına da uyma zorunluluğu yoktur."
2.Soru
Birbirini şikayet etmeye, hoşgörüsüzlüğe yol açan ilişki biçimi hangisidir?
Değişkenliğe çok yer veren ilişki biçimi |
Değişkenliğe az yer veren ilişki biçimi |
Düzene fazla yer veren ilişki biçimi |
Düzene az yer veren ilişki biçimi |
Başıboş ilişki biçimi |
Düzene fazla yer veren ilişki biçiminin birbirini şikayet etmeye, hoşgörüsüzlüğe yol açtığı görülmüştür.
3.Soru
Öğrencilerin yardımlaşarak öğrenme, dinleme, anlama, katılma, iş birliği, yapıp yaşayarak öğrenme becerilerini geliştirmeye elverişli olan sınıf düzeni aşağıdakilerden hangisidir ?
Tek grup düzeni |
Klasik düzen |
Bireysel düzen |
Çok grup düzeni |
Serbest düzen |
Sınıfta hedef davranışlara göre değişik gruplar oluşturulduğunda, çok gruplu
yerleşim düzeni kurulur. Bu düzende öğrenciler yardımlaşarak öğrenme, dinleme, anlama, katılma, iş birliği, yapıp yaşayarak öğrenme becerilerini geliştirirler.
Sınıftaki öğrenci sayısı arttıkça, çok grup yöntemini kullanma gerekliliği de artar.
Öğrenilenlerin grupça denenip pekiştirilmesi veya ön hazırlıkların bütünleştirilmesi için uygundur. Laboratuvar çalışmalarının bir kısmında bu düzenin kullanılması zorunlu hâle gelir.
4.Soru
Öğrencilerin ortak hedeflere ulaşmak için birlikte çalıştığı, etkinliklere tümünün katıldığı, yardımlaşılarak öğrenildiği düzen aşağıdaki hangisidir?
Yarışmacı öğrenme düzeni |
İşbirlikli öğrenme düzeni |
Denetim düzeni |
Panel düzeni |
Münazara düzeni |
Öğrencilerin ortak hedeflere ulaşmak için birlikte çalıştığı, etkinliklere tümünün katıldığı, yardımlaşılarak öğrenildiği düzen İşbirlikli öğrenme düzeni olarak adlandırılır. Doğru cevap B şıkkıdır.
5.Soru
Aaşağıdakilerden hangisi grubun yardımcı değerlerlerini tanımlamaktadır?
Grubun başarmayı istediği, arzu edilen bir amaçtır. |
Gruplar, yenilikçi olma, birinci olma, mükemmellik, başarılı olma, kararlılık, moral ve kaliteden herhangi birini veya tamamını benimsemeye çalışmasıdır. |
Temel değerlerin toplamı, grubun bir anlamda “vizyon”unu oluşturmaktadır. |
Grup üyelerinin diğerlerinin eylemlerini yargılamasıdır. |
Yardımcı değerler ise, grubun üyelerinde gözlemeyi istediği, arzu edilen davranış kalıplarıdır. |
Değerler, grup amaçlarının, üye eylemlerinin değerlendirilmesine kılavuzluk eder ve bir yargının iyi veya kötü olduğunu belirler. Temel ve yardımcı değerler olmak üzere iki çeşit değer söz konusudur. Yardımcı değerler, grubun üyelerinde gözlemeyi istediği, arzu edilen davranış kalıplarıdır. Öğretmenler öğrencilerin, çok çalışma, yaratıcı olma, yüksek standartlara sahip olma, dürüst olma vb. yardımcı değerlere sahip olmaları için onları destekleyerek, cesaretlendirmelidir.
6.Soru
I. Çevre kirliliği
II. Yerel savaşlar
III. Orman yangınları
IV. Ozon deliği oluşması
V. Yağmur ormanlarının azalması
Yukarıdakilerden hangileri insan davranışını daha uzun zamanda ya da dolaylı olarak etkileyen uzak çevre değişkenlerindendir?
II ve III |
II ve V |
III, IV ve V |
II, III, IV ve V |
I, II, III, IV ve V |
İnsan davranışını daha uzun zamanda ya da dolaylı olarak etkileyen uzak çevre değişkenleri de vardır. Yerel savaşlar, çevre kirliliği, ozon deliği oluşması, yağmur ormanlarının azalması, orman yangınları gibi.
7.Soru
Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?
Öğrenci sayısı, hedeflere göre farklılaşır. |
Sayı, öğretmen ve öğrencilerin, sürekli iletişim ve etkileşimini engellemeyecek miktarda olmalıdır. |
Dersin ve konunun özellikleri ile yöntem farkları da sayı ile ilişkilidir. |
Sayı azaldığında, öğrenciler, grupla ortak iletişim yerine, yanındakilerle iletişimi seçip “sınıf ” bütünlüğünden kopabilirler. |
Sınıfın düzeyi sayının belirleyicilerinden biridir. |
Sayı
Öğrenci sayısı, hedeflere göre farklılaşır. Sınıfın düzeyi de sayının belirleyicilerinden biridir. Öğrenciler, öğretmen yardımına ve ilgisine daha çok gereksinim
duyduğundan, ilk yıllarda öğrenci sayısı az tutulmalıdır. Sayı, öğretmen ve öğrencilerin, sürekli iletişim ve etkileşimini engellemeyecek miktarda olmalıdır. Sayı
çoğaldığında, öğrenciler, grupla ortak iletişim yerine, yanındakilerle iletişimi seçip “sınıf ” bütünlüğünden kopabilirler.
Dersin ve konunun özellikleri ile yöntem farkları da sayı ile ilişkilidir. Fiziksel
olarak yapma türü olan ders ve konularda, bireysel çalışmalarda, öğretmen ilgisi,
kılavuzluğu ve denetimi için, sayının az olması iyidir. Sayı çoğaldıkça, bazı öğretim yöntemlerini seçmek de güçleşmektedir.
Öğrenci sayısının on beşle yirmi arasında olması durumunda sınıftaki öğrenci
sayısı normaldir denebilir. Bu sayı, elbette fiziksel mekânın genişliğine de bağlıdır.
İyi bir sınıfta, öğrencilere rahat bir oturma mekânı, ders araç gereçlerine, öğrenci
eşyalarına uygun yerler ayrıldıktan sonra, bunlara ayrılan yerin yarısı kadar bir
mekân da gösteri, oyun, rol oynama gibi etkinlikler için ayrılmalıdır.
Kalabalık olmayan sınıflar, öğretmene kolaylıklar sağlama yoluyla, eğitsel
kaliteyi artırma fırsatı verir. Bu sınıflarda, öğretmenin öğrenci başına ayıracağı
zaman artar, plan yapmak ve uygulamak kolaylaşır, öğrencilerin tamamının yaparak, yineleyerek, pekiştirerek öğrenme olanağı çoğalır. Grup küçüldükçe, yönetimi de kolaylaşır, öğrenciler daha iyi tanınabilir, güdülenebilir, dikkat çoğalır, bozucu davranışlar azalır. Bunlar, öğretmenin isteğini, güdüsünü, doyumunu artırır.
Öğretmenler de kalabalık sınıflardan düzenin ve eğitimin olumsuz etkilendiğini
belirtmektedirler
8.Soru
İstenen duruma dönüşü sağlamak için, genellikle ödül veya ceza türü yaptırımları içerir şekilde kullanılan sınıf yönetimi modeli aşağıdakilerden hangisidir?
Geleneksel Model |
Bütünsel Model |
Gelişimsel Model |
Önlemsel Model |
Tepkisel Model |
Tepkisel model, sınıf yönetiminin en eski olduğu kadar, tepki gerektiğinde
kullanılması en yararlı olan, vazgeçilemez modellerinden biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi, bu model, bir durum, oluşum ya da davranışla karşı hedefler belirlenerek tepki gösterilmesini içerir. İstenen duruma dönüşü sağlamak için, genellikle
ödül veya ceza türü yaptırımları içerir şekilde kullanılmaktadır.
9.Soru
Aşağıdakilerden hangisi ders planının ön değerlendirilmesinde kullanılan ölçütlerden birisidir?
Planın yeterince kapsamlı olup olmadığı |
Planın kolayca uygulanıp uygulanamayacağı |
Plânın eğitsel hedeflere ulaştırıcı olup olmadığı |
Planın somut hedeflere yönelik olup olmadığı |
Planın anlaşılabilir olup olmadığı |
Ders planının ön değerlendirilmesinde kullanılan ölçütler:
- Öğretmenin bir plânının olup olmaması
- Plânın, eğitsel hedeflere götürüp götürememesi
- Bu plânın gerektiği biçimde uygulanıp uygulanamaması
- Öğretmenin, bu plânla hedeflere ulaşıp ulaşmaması
10.Soru
I. Merkez yönetimi ve taşra yönetimi olarak ayrılır.
II. En kritik ögesi sınıf yönetimidir.
III. En kritik kaynağı, insan kaynağıdır.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri eğitim yönetimi ile ilgili doğru bir ifadedir?
Yalnız I |
Yalnız II |
I ve II |
I,II ve III |
I ve III |
Yönetim, kaynak kullanma etkinlikleri olarak da algılanmıştır. En dönümcül (kritik) kaynak, insan kaynağıdır, çünkü diğer kaynaklara egemen olan odur. Eğitimle ilgili kaynakların kullanımı eğitim yönetimi bütününü oluşturur. Bu bütün, bizim ülkemizde merkez ve taşra yönetimi şeklinde düzenlenmiştir. Merkez yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı merkezî örgütlerin yönetimidir. İl ve ilçe eğitim örgütlerinin yönetimi, merkez örgütünün il ve ilçelerdeki birimlerinin (taşra) yönetimidir. Milli Eğitim Bakanlığı merkez örgütü dışında kalan, il-ilçe eğitim yönetimlerinin en dönümcül ögesi, okul yönetimidir.
11.Soru
- Her fiziksel özellik, eğitsel amaçlar için destek veya engel oluşturabilir.
- Uygun davranışlar, uygun ortam ve araçlar ister.
- Eğitimin sürekli, etkileyici değişkeni olan fiziksel ortam, eğitsel amaçlar için gerekli araçlardan ve bunların düzenlenmesinden oluşur.
- Özellikle yüksek teknolojili öğrenme ortamlarındaki fiziksel yapılar her zaman çok daha başarılı sonuçları doğurur.
Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
I, II, IV |
II, III, IV |
I, IV |
II, IV |
I, II, III |
Verilen maddelerden I, II ve III numaralı olanlar doğrudur. Doğru evap E'dir.
12.Soru
Aşağıdakilerden hangisi iş birliğine ağırlık veren ilişki düzeninin özelliklerinden biridir?
Güvensizlik yaratması |
Birkaç öğrenciyi güdülemesi |
Amaç dışı davranışlara yöneltmesi |
Diğer öğrencilerin ölçüt alınması |
Öğretmenin denetimde tutulması |
A, B,C ve D seçenekleri yarışmacı düzenin özellikleridir. Öğrencinin yönetimde öğretmenin denetimde tutulması ise iş birlikçi öğrenmenin özelliğidir. Bu nedenle yanıt E'dir.
13.Soru
I. İkili gruplarda ortak acemi eşler, problem çözmede ve beyin fırtınasında daha etkilidirler.
II. Üçlü gruplandırma özellikle problem çözme açısından oldukça avantajlıdır.
III. Küçük gruplar özellikle büyük grupların yardımcı görevlerini yerine getirmede etkilidir.
IV. Bütün sınıf gruplaması, yeni bilgilerin sınıftaki tüm öğrencilere eş zamanlı iletilmesini engeller.
Grup büyüklüğü ile öğrenme ilişkisi bağlamında yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
I ve II |
I ve III |
II ve III |
II ve IV |
III ve IV |
- İkili gruplamalar, uzman/acemi yaklaşımı ya da eşlerin bir araya gelmesi üzerine tasarlanmış kavramaya yönelik öğrenme çalışmalarını arttırmada sık sık kullanılır. İkili gruplandırmada birebir öğretim de söz konusu olabilir. Ortak acemi eşler, problem çözmede ve beyin fırtınasında daha etkilidirler. Buna göre I numaralı önerme doğrudur.
- Üçlü gruplandırma özellikle problem çözme açısından ağır şekilde eleştirilir. Üçlü gruplar, üyelerinin ikisinin diğer üçüncü kişi üzerine etkisine izin verdiğinden, kişiler arası hoşnutsuzluklar gelişebilir. Buna göre II numaralı önerme yanlıştır.
- Küçük gruplar özellikle büyük grupların veya sınıfın çalışma konularının yardımcı görevlerini yerine getirmede etkilidir. Buna göre III numaralı önerme doğrudur.
- Bütün sınıf gruplaması ya da geleneksel biçimsel yaklaşım, yeni bilgilerin sınıftaki tüm öğrencilere eş zamanlı iletilmesinde etkilidir. Buna göre IV numaralı önerme yanlıştır.
Doğru yanıt B'dir.
14.Soru
Aşağıdakilerden hangisi bir öğretmenin öğrencisinin ailesine ilişkin ayrıntılı bilgi sahibi olabilmesi için yapması gerekenlerden biri değildir?
Öğrenciden aile ile ilgili bilgi toplayabilir. |
Aileye öğrenci aracılığıyla mesaj gönderebilir. |
Aileye ev ziyaretleri yapabilir. |
Aileyi okul etkinliklerine çağırabilir. |
Aileyle telefon ya da İnternet ile iletişime geçebilir. |
Öğretmen önce çocuktan aile ile ilgili bilgileri toplayabilir. Daha sonrasında evlerinde ziyaret ederek onların yaşam biçimleri, aile özellikleri hakkında bilgi toplayabilir. Ev ziyaretlerinin yanı sıra İnternet aracılığı ve telefon ile iletişimini geliştirebilir ve sürdürebilir. Öğretmen, aile üyelerini okul etkinliklerine davet edebilir, onların yardımına başvurabilir. Doğru cevap B seçeneğidir.
15.Soru
Aşağıdakilerden hangisi bir ders planının ana bölümlerinden birisidir?
Gözlem yapma |
Denetleme |
Uyarma |
Yoklama alma |
Sıralama |
Bir ders plânının ana bölümlerinin, hazırlık, uygulama, denetleme, pekiştirme dilimlerinden oluştuğu söylenebilir. Hazırlıklar, öğrencilerin tanınması, hazır bulunuşluk düzeylerinin, ilgi ve gereksinimlerinin bilinmesi, hedef ve davranışların belirlenmesi, ortam ve olanakların incelenmesi, kaynak araç-gereç, deney, uygulama, gezi ve gözlemlerin, sürelerin, ders ortamlarının belirlenmesi, bunlar için meslektaşlar, uzmanlar, denetçiler, yöneticiler ve çevre ilgilileriyle görüşülmesi türü çalışmaları içerir.
16.Soru
Aşağıdakilerden hangisi bir ders plânının ana bölümlerinden biri değildir?
Pekiştirme |
Dikkat çekme |
Hazırlık |
Uygulama |
Denetleme |
Dikkat çekme bir ders plânının ana bölümlerinden biri değildir.
17.Soru
Uygun öğrenme çevresi hazırlama, çevredeki imkan, ortam, kurallar, öğrenme düzeni ve süreçleri oluşturma ve kullanma pratiği aşağıdaki kavramların hangisiyle ilişkilidir?
Eğitim yönetimi |
Okul yönetimi |
Yönetim |
Sınıf yönetimi |
İş birliği |
Sınıf yönetimi; uygun öğrenme çevresi hazırlama, çevredeki imkan, ortam, kurallar, öğrenme düzeni ve süreçleri oluşturma ve kullanma pratiğinin oluşturulmasıdır. Dolayısıyla yukarıdaki hazırlıklar ve uygulamalar sınıf yönetimi kavramı ile ilişkilidir. Doğru cevap D'dir.
18.Soru
I. Olanların, olması gerekenlerle, olabilecek olanlarla karşılaştırılması, eksikliklerin tamamlanıp yanlışlıkların giderilmesi, yapılanların düzeltilip geliştirilmesidir. II. Amaçlar esas alınarak, görevlerin, görevlilerin ve bunların ilişkilerinin belirlenmesidir. Yukarıda verilen tanımların karşılığı olan kavramlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sırayla verilmiştir?
Denetleme-Denetim |
Denetim-Örgütleme |
Örgütleme-Denetim |
Örgütleme-Denetleme |
Denetleme-Örgütleme |
- Olanların, olması gerekenlerle, olabilecek olanlarla karşılaştırılması, eksikliklerin tamamlanıp yanlışlıkların giderilmesi, yapılanların düzeltilip geliştirilmesi denetimdir.
- Amaçlar esas alınarak, görevlerin, görevlilerin ve bunların ilişkilerinin belirlenmesi örgütlemedir. Doğru cevap B seçeneğidir.
19.Soru
Aşağıdakilerden hangisi kurallarla ilgili yanlış bir ifadedir?
Öğretmenin karar verme gereksinimini azaltır . |
Hem düzeni sağlamalı hem özgürlükleri belirlemeli. |
Gereğinden çok kural zararlı olur. |
Beklenen davranışın en üst düzeyini gösterir. |
Kurallar amaç değil araçtır. |
Kurallar beklenen davranışın en alt düzeyini gösterir. Bu, daha fazla ve daha iyinin yapımını engelleyebilir. Kurala uymak yeterli olunca, bireylerin ve örgütün düzeltme ve geliflme yeteneği zayıflar. Kurallar bu
bilinçle uygulanmalıdır.
20.Soru
Aşağıdakilerden hangisi ideal bir okulun özellikleri arasında gösterilemez?
Yöneticilerin, öğretim liderliklerinin güçlü olması |
Öğretmenlerin iyi yetişmiş olmaları |
Çevresinin tel örgü ve duvarla kaplı olması |
Okulun bir toplum olması |
Öğrenci sayısının çok kalabalık olmaması |
Okulun olanak ve koşulları, yalnızca öğrencileri değil, öğretmenleri, yöneticileri ve okul çevresini de etkiler. Olanaklarından çevrelerini de yararlandırabilen okullar hem çevrelerini eğitir hem de benimseme yoluyla çevrenin okulu korumasını, desteklemesini sağlar. Çevresini tel örgü ve duvarla kapatan okullar, kendi yalnızlık hapishanelerini de kurmuş olurlar.
-
- 1.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 2.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 3.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 4.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 5.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 6.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 7.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 8.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 9.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 10.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 11.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 12.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 13.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 14.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 15.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 16.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 17.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 18.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 19.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 20.SORU ÇÖZÜLMEDİ