OSMANLIDA İSKAN VE GÖÇ Dersi XIV-XVIII. YÜZYILLARDA OSMANLI DEVLETİ'NDE İSKANA TABİ TUTULAN GRUPLARIN HUKUKİ VE EKONOMİK DURUMLARI, İSKANDA ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU: 1691 yılında isimleri Evlâd-ı Fâtihân olarak değiştirilen Rumeli Yörükleri teşkilatı nasıl bir yapılanma içerisinde bulunmaktadır?


CEVAP: Kötüye giden savaş ortamını düzeltmek ve bu manada savaşlardaki insan gücünü temin etmek amacıyla 1691 yılında Rumeli’deki Yörük grupları Evlâd-ı Fâtihân adı altında yeniden teşkilatlandırılmıştır. Yapılan düzenlemeler ile Rumeli Yörükleri, Evlâd-ı Fâtihân adı altında eskiden olduğu gibi bulundukları bölgelerde çeribaşılarının idaresi altında birleştirilmiştir. Çeribaşılar bölgedeki asayişi sağlamak, savaş sırasında eşkinci defterlerini çıkarmak ve vergileri toplamakla görevliydiler. Teşkilatın çeribaşılardan ayrı olarak İstanbul’da oturan, devletle olan yazışmalar ve diğer münasebetlerini düzenleyen bir görevlisi daha vardı. Evlâd-ı Fâtihân grupları bazı yerlerde sefere gitmek üzere doğrudan eşkinci bazı yerlerde de tamamen piyade (yamak) olarak yazılmışlardır. Piyadelerden her altı neferden birisinin sefer zamanlarında eşkinci olarak nöbetle savaşa katılmaları gerekmekteydi. Eşkinciler sefer görevini yerine getirdiklerinden avarız-ı divaniye türü vergilerden muaf tutulmuşlardır. Savaşlara katılan eşkincilerin masrafları için yamaklar ellişer kuruş ödeyeceklerdi. Barış zamanlarında bu paralar sınır kalelerinin muhafazasındaki askerler için devlet tarafından toplanacaktı.