YAKINÇAĞ AVRUPA TARİHİ Dersi Napoleon Harpleri’nden Sonra Avrupa (1815-1848) soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1820’li yılların başından itibaren neredeyse bütün kıtanın yeni bir ihtilal dalgası ile karşılaşmasındaki dinamikler nelerdir?


CEVAP:

1820’li yılların başından itibaren neredeyse bütün kıta 10 yıldan daha uzun sürecek yeni bir ihtilal dalgası ile karşılaşmaktan kurtulamayacaktı. Bu ihtilallere yön veren temel duygu, Fransız İhtilali’nin en önemli ürünleri ve simgeleri arasında yer alan özgürlük isteği ile doğrudan ilgiliydi. Bu yeni kargaşa yılları, kıtanın batısından başlayarak doğuşuna doğru yayıldı.
Özellikle Çar I. Alexander’ın bütün ısrarına rağmen Viyana Kongresi’nde Avrupa Uyumu dışında bırakılan Osmanlı İmparatorluğu, bu yeni ihtilalci dalganın çıkması açısından ciddi bir öneme sahipti. Çünkü ilk isyanlarında başarılı olamayan Yunanların ikinci isyanları sonrasında bağımsızlığa ulaşmaları, Avrupa’daki pek çok liberal düşünceli insanı derinden etkiledi. Yunan İsyanı’nın, Avrupa’nın liberal kamuoyu üzerinde saracak olan daha yaygın bir hareketlenme için adeta bıraktığı olumlu etki, kısa süre sonra başlayacak ve tüm kıtayı domino etkisi yapacaktı.