GÖÇ VE GÖÇ SORUNLARI Dersi Türkiye’nin Göç Politikaları ve Yönetimi soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1923-1950 arası dönemde yeni yapılanma sürecine girmiş olan Türkiye’nin nüfus yapısı aldığı göçler nedeniyle ne gibi değişikliklere uğramıştır?


CEVAP:

O dönemde yaşanan yenilgiler ve toprak kayıpları nedeniyle sayısız insanın Balkanlar’dan ve Kafkaslardan Anadolu’ya geldiği bilinmektedir. Örneğin Osmanlı’nın dağıldığı 1922’ye kadar geçen yaklaşık 60 yıllık süreçte Kırım Tatarları ve Çerkezler de dâhil 4 milyon dolayında Müslüman’ın Osmanlı’nın kalan topraklarına göç ettiği belirtilmektedir. Bu dönem ayrıca ulus inşa sürecinin de ilk dönemi olarak kabul
edilmektedir. Kirişçi, Osmanlı’nın son dönemindeTürk ve Müslüman  nüfusun Anadolu’ya göçü ile başlayan sürecin, Cumhuriyet Dönemi’nde siyasi iradenin planlaması ile devam ettiğini, İkinci Dünya Savaşının sonuna kadar yaklaşık 840 bin kişinin Balkanlar’dan Türkiye’ye göç ettiğini belirtmektedir (Kirişçi, 2000, 7-8). Cumhuriyet’in ulus inşa süreci sadece ülke topraklarına Türk soylu ve Müslüman göçleri ile sağlanmamıştır. Bu dönemde ülke topraklarında yaşayan gayrimüslim azınlıklar da süreç içinde ülkeden ayrılmış ya da ayrılmak zorunda bırakılmıştır.