TOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARI Dersi Medya ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1995 yılından bu yana her beş yılda bir dünyanın farklı bölgelerinden ülkelerin yer aldığı, tüm haber örgütlerini içeren tarzda ve her ülkede aynı günü seçerek ve araştırmaya dahil eden araştırmanın sonuçları nelerdir?


CEVAP:

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, bilim ve sağlık haberciliğinin bir konusu olarak gazetelerde %8 oranında yer bulabilirken, makyaj %35 oranında yer almaktadır. Eşitlik ve eşitlik için politika üretimi gibi konular, son yirmi yılda bir artış göstermiş ancak yine de %10’un üzerine çıkamamıştır. Politika haberlerinde kadınlar %16’lık bir oranla yer alabilirken, bu oran beş yıl öncesine kıyasla %3 oranında düşüş göstermiştir. Geleneksel medyada kadının yetersiz temsili ve makyaj gibi yumuşak konularda temsili internet haberciliği ve sosyal medyada da kendini hissettirmektedir; tüm sosyal medya ve internet ortamındaki habercilikte kadın meselesini ele alan haber oranı %26’dir. Asya ve Afrika’da söz konusu içeriklerin %40’ı kadınların maruz kaldıkları şiddeti konu almakta, bu oran Ortadoğu’da %47’ye yükselmektedir. Küresel ölçekte kadınların hayatta kalması, özellikle aile içi şiddetten sonra hayatta kalması konulu haberlerde dört katı bir artış gözlenmiştir. 

Kadınlarla yapılan röportajların oranı %38 olarak tespit edilmiştir ve bu oran 2005 yılında %31’dir; kadının medyada görünürlüğü açısından bir artış vardır ancak 1960’lı ve 1970’li yıllarda eleştiri alan, kadının ancak bireysel başarı öyküsü ile medyada yer alabilmesi hala gündemde olan bir sorundur. Kadınların haber anlatılarında basın sözcüsü (%20) ve uzman (%19) olarak görüşlerinin yer bulmasında %2’lik gibi az da olsa bir gelişme vardır.

Gazetecilerin cinsiyetlerine bağlı olarak haber yapma konuları da farklılaşmaktadır; kadın gazeteciler en fazla oranda bilim ve sağlık (%50), ekonomi (%39), toplum ve hukuk (%39), magazin, sanat, medya ve spor (%34), suç ve şiddet (%33) ve politika ve hükümet (%31) alanlarında haber yapmaktadır.