GÜMRÜK MEVZUATI Dersi Gümrük Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun “Vergi Kaybına İlişkin Uygulanacak Cezalar” başlığını içeren 234. maddesi uyarınca;

Serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda hangi cezalar düzenlenir?


CEVAP:

Serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda;

  1. Eşyanın genel düzenleyici idari işlemlerle ithalinin yasaklanmış olduğunun tespiti hâlinde eşyanın gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, gümrüklenmiş değerinin dört katı idari para cezası verilir.
  2. (a) bendindeki eşyanın değersiz, artık veya atık madde olması durumunda, idari para cezası; dökme hâlinde gelen eşya için ton başına otuz bin Türk lirası, ambalajlı gelmesi hâlinde kap başına altı yüz Türk lirası olarak hesaplanır ve eşya yurt dışı edilir.
  3. Eşyanın ithali, lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olduğu hâlde uygunluk ve yeterlilik belgesine tabi değilmiş veya belge alınmış gibi beyan edildiğinin tespit edilmesi hâlinde, eşyanın gümrük vergilerinin yanı sıra, eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir.
  4. (c) bendindeki eşyanın değersiz, artık veya atık madde olması durumunda, idari para cezası; dökme hâlinde gelen eşya için ton başına sekiz bin Türk lirası, ambalajlı gelmesi hâlinde kap başına iki yüz Türk lirası olarak hesaplanır ve eşya yurt dışı edilir.