BİLİŞİM HUKUKU Dersi Bilişim, İnternet ve Hukuk soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

5651 sayılı kanunda, özel hayatın gizliliğinin ihlaline yönelik yayınların erişiminin engellenmesi için ne tür düzenleme mevcuttur?


CEVAP:

Özel hayatın gizliliğinin ihlaline yönelik yayın- ların erişiminin engellenmesi ise Kanun’un 9/A maddesinde yer almaktadır. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının giz- liliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Kuruma doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.

Kanun erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmesi için de bazı düzenlemeler öngörmüş- tür. Kanun’un 6/A maddesi ile Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulmuştur. Birlik özel hukuk tüzel kişi- liğini haizdir. Birliğin merkezi Ankara’dır. Birliğin gelirleri, üyeleri tarafından ödenecek ücretlerden oluşur. Alınacak ücretler, Birliğin giderlerini kar- şılayacak miktarda belirlenir. Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamaz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yerine getirilen koruma tedbiri olarak öngörülen erişimin engellenmesi kararları hariç olmak üzere, diğer erişimin engellenmesi kararları erişim sağlayı- cılar tarafından yerine getirilir. Kararların uygulan- ması amacıyla gerekli her türlü donanım ve yazılım erişim sağlayıcıların kendileri tarafından sağlanır. Erişimin engellenmesi kararları Birliğe gönderilir. Bu kapsamda Birliğe yapılan tebligat erişim sağla- yıcılara yapılmış sayılır.