BİLİŞİM HUKUKU Dersi Bilişim, İnternet ve Hukuk soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre, Bakanlığın elektronik haberleşme sektörü ile ilgili görev ve yetkileri nelerdir?


CEVAP:

a. Numaralandırma, internet alan adları, uydu pozisyonu, frekans tahsisi gibi kıt kaynakla- ra dayalı elektronik haberleşme hizmetleri- ne ilişkin strateji ve politikaları belirlemek.

b. Elektronik haberleşme sektörünün serbest rekabet ortamında gelişimini teşvik etme- ye ve bilgi toplumuna dönüşümün destek- lenmesini sağlamaya yönelik hedef, ilke ve politikaları belirlemek ve bu amaçla teşvik edici tedbirleri almak.

c. Elektronik haberleşme alt yapı, şebeke ve hizmetlerinin teknik, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlara, kamu yararına ve milli güvenlik amaçlarına uygun olarak kurulması, geliş- tirilmesi ve birbirlerini tamamlayıcı şekilde yürütülmesini sağlamaya yönelik politikala- rı belirlemek.

ç. Elektronik haberleşme cihazları sanayisinin gelişmesine ilişkin politikaların oluşumuna ve elektronik haberleşme cihazları bakımın- dan yerli üretimi özendirici tedbirleri alma- ya yönelik politikaları belirlemeye katkıda bulunmak.

d. Ülkemizin üyesi bulunduğu elektronik ha- berleşme sektörü ile ilgili uluslararası birlik ve kuruluşlar nezdinde 5.5.1969 tarihli ve 1173 sayılı Milletlerarası Münasebetlerin Yürütülmesi ve Koordinasyonu Hakkın- da Kanun hükümleri saklı kalmak üzere Devleti temsil etmek veya temsile yetkilen- dirmek, çalışmalara katılım ve kararların uygulanması konusunda koordinasyonu sağlamak.

e. Elektronik haberleşme politikalarının tespi- ti ve uygulanması amacıyla gerekli araştır- maları yapmak ve yaptırmak.

f. Elektronik haberleşmenin doğal afetler ve olağanüstü haller nedeniyle aksamamasını teminen gerekli tedbirleri almak ve koor- dinasyonu sağlamak. Haberleşmenin aksa- ması riskine karşı önceden haberleşmenin kesintisiz bir biçimde sağlanmasına yönelik alternatif haberleşme alt yapısını kurmak, kurdurmak ve ihtiyaç durumunda söz ko- nusu sistemi devreye sokmak.

g. Olağanüstü hâl ve savaşta elektronik haber- leşme hizmetlerini, 16.7.1965 tarihli ve 697 sayılı Kanun hükümleri dahilinde planla- mak, gerekli işleri yapmak ve yaptırmak.

ğ. Elektronik haberleşme sistemlerinin yer- li tasarım ve üretimini, bu amaçla sektöre ilişkin araştırma, geliştirme ve eğitim faa- liyetlerini teknik ve maddi destek de dahil olmak üzere teşvik etmek.

h. Ulusal siber güvenliğin sağlanması amacıy- la politika, strateji ve hedefleri belirlemek, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere yönelik siber güvenliğin sağ- lanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek, eylem planlarını hazırlamak, Siber Güven- lik Kurulunun sekretaryasını yapmak, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak, kritik altyapılar ile ait oldukları kurumları ve konumları belirlemek, gerekli müdahale merkezlerini kurmak, kurdurmak ve denet- lemek, her türlü siber müdahale aracının ve millî çözümlerin üretilmesi ve geliştirilmesi amacı ile çalışmalar yapmak, yaptırmak ve bunları teşvik etmek ve siber güvenlik ko- nusunda bilinçlendirme, eğitim ve farkın- dalığı artırma çalışmaları yürütmek, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin uyması gereken usul ve esasları hazırlamak.

ı. Ulusal kamu entegre veri merkezlerine yö- nelik politika, strateji ve hedefleri belirle- mek, eylem planlarını hazırlamak, eylem planlarını izlemek, e-Devlet hizmetlerinde kullanılan verilerin ve sistemlerin barındı- rıldığı veri merkezlerini kamu entegre veri merkezlerinde toplamak amacıyla verilerin transferi de dahil gerekli altyapıları kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek ve tüm bu faaliyetlere yönelik uygulama usul ve esas- larını belirlemek, kurulum, uygulama ve işletim süreçlerini planlamak, yürütmek ve koordine etmek.

Böylece, bilgisayar ağları ve hizmetlerinin düzenlemesi konusunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın görevi kapsamında bulunması ne- deniyle, bu alandaki ilk ve en yetkili kuruluşun Bakanlık olduğu, diğer yetkili organların ise, Ba- kanlığa doğrudan bağlı ya da gözetiminde olan kurum ve kuruluşlardan oluştuğu, bünyesinde doğrudan internet ortamını veya bilişim alanını düzenlemeye yönelik normlar bulunduran mev- zuat incelendiğinde rahatlıkla görülmektedir.