ARAMA KURTARMA BİLGİSİ VE ETİK DEĞERLER Dersi Arama Kurtarma Mevzuatı ve Ekipleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

7126 Sayılı Sivil Savunma Kanunu'nun detaylarını açıklayınız.


CEVAP:

7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu, 13/06/1958 tarihinde yayınlanan 9931 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre Sivil Savunma; düşman taaruzlarına, tabii afetlere ve büyük yangınlara karşı halkın can ve mal kaybının asgari hadde indirilmesi, hayati ehemmiyete haiz her
türlü resmi ve hususi tesis ve teşekküllerin korunması ve faaliyetlerinin idamesi için acil tamir ve ıslahı, savunma gayretlerininin sivil hal tarafından azami surette desteklenmesi ve cephe gerisi maneviyatının muhafazası maksadıyla alınacak her türlü silahsız ve kurtarıcı tedbir ve faaliyetler olarak tanımlanmıştır.

Hayati ehemmiyetler ve hususiyetlerden dolayı düşman taarruzlarına bilhassa hedef olabilecek şehir, kasaba ve mevkilerle tesisler ve tabii afetlerin tehditlerine maruz kalması muhtemel mahallelere “Hassas bölge” denir. Buraları öncelikle sivil savuma mecburiyet ve mükellefiyetine tabi tutulur (Madde 2 – (Değişik: 20/9/1960- 85/1 md.)).…..tabi afetlere maruz kalması muhtemel bölgeler 7269 sayılı kanunun 2 nci maddesine göre tesbit ve ilan olunur. Hassas bölgelerde sivil savunmayı teşkilatlandırmaktan ve sivil savunmanın eğitim, idare ve umumi kontrolünden me mükelleflerin hizmete çağrılmasından İçişleri Bakanı sorumludur. Bu işlerin maksada uygun şekilde planlamasını, tatbikini ve hassas bölgeler arasındaki iş birliği ve yardımlaşmayı temin için İçişleri Bakanlığına bağlı ve Bakana karşı sorumlu bir Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kurulur (Madde 3 –
(Değişik: 20/9/1960- 85/1 md.)).
Mülki idare amirleri, bu kanun hükümleri ve bunlara müsteniden İçişleri Bakanlığınca tesbit ve tebliğ olunacak esaslar dahilinde kendi mülki hudutları içindeki hassas bölgelerde sivil savunma teşkilat ve tesisatının kurulmasından, donatımından, sevk ve idaresinden, kontrolünden ve bölgelerine müteveccih düşman taarruzlarına, tabii afetlere ve büyük yangınlara karşı barıştan itibaren sivil savunmayı fiilen tahakkuk ettirmekten bizzat mesuldürler. (Madde 5 – (Değişik : 20/9/1960 - 85/1 md.)) Tabii afetler ve büyük yangınlarda; 4373 sayılı (Taşkın sular ve su baskınlarına karşı korunma) ve 4623 sayılı (Yer sarsıntısından evvel ve sonra alınacak tedbirler) hakkında kanunlar hükümleri dairesinde yapılacak her türlü kurtarma ve yardım işlerine, mahalli mülki amirliklerce görülecek lüzum üzerine, bu bölgede bulunan Sivil Savunma teşkillerinin de katılması mecburidir (Madde 6).
Hassas bölgelerdeki resmi ve hususi daire, müessese ve teşekküller arasında Sivil Savunma bakımından işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma valiler ve kaymakamlar tarafından tertip ve tanzim olunur (Madde 7).
Hassas bölgedeki belediyeler ve hususi idareler Sivil Savunma isteklerini yerine getirmekle mükellef ve bu yönden mahallin mülki amirlerine karşı mesuldürler (Madde 8).
Hassas bölgeler dışındaki şehir kasaba ve mevkilerde sağlık, yangın ve radyoaktif serpintiye karşı korunma, seyyar destekleme ve tahliye edilenlerin kabulü ile ilgili sivil savunma tedbirleri alınır (Madde 9 – (Değişik : 20/9/1960 - 85/1 md.).
Mahallin en büyük mülkiye amiri sivil savunma hizmetlerinin planlanması ve karşılıklı yardım hususlarında mahallin garnizon kumandanı ve yoksa en büyük askeri amiri ile iş birliği yapar. Askeri makamlarca sivil savunmaya yapılacak yardımlarda muharebe görevinin aksatılmaması göz önünde tutulur. Madde 10 – (Değişik : 20/9/1960 - 85/1 md.)