TEMEL VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE İMMÜNOLOJİ Dersi BAKTERİYEL PATOJENİTE soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

AB tip ve/veya spesifik doku ekzotoksinleri grubunda yer alan ekzotoksinler ve vücuda etkileri nelerdir?


CEVAP:

AB tip ve/veya spesifik doku ekzotoksinleri grubunda yer alan bazı ekzotoksinler ve vücuda etkileri şöyledir:

 1. Antraks toksini: Bacillus anthracis tarafından sentezlenir, vücutta lokalize ödemler oluşturur, hedef hücrelerde ölüme neden olur.

2. Botulinum toksini: Clostridium botulinum tarafından sentezlenen, kaslarda yumuşak felçlere sebep olan bir nörotoksindir. 

3. Kolera toksini: Vibrio cholera tarafından salgılanan, ishal, asidoz ve dolaşım bozukluğuna neden olan bir enterotoksindir. 

4. Difteri toksini: Corynebacterium diphtheriae tarafından sentezlenen, konakçı hücrede protein sentezini inhibe ederek hücre ölümlerine sebep olan bir sitotoksindir. 

5. Enterotoksinler: Clostridium perfringens, E.coli, S.aureus türleri tarafından sentezlenen kusma ve ishallere sebep olan toksinlerdir. 

6. Bordetella adenilat siklaz toksini: Bordetella türleri tarafından sentezlenen toksin hücrelerde yapı ve fonksiyonu bozar, ölüme sebep olur. 

7. Shiga toksin: Shigella dysenteriae toksinidir, protein sentezini engelleyerek hücre ölümüne sebep olur. 

8. Shiga like toksin: Shigella türleri ve E.coli tarafından sentezlenen shiga toksin gibi etki gösteren bir ekzotoksindir.

 9. Tetanoz toksini: Clostridium tetani tarafından sentezlenen tetanospazmin istemli kaslarda spazm, sinir blokajı ve felç oluşturan bir nörotoksindir. 

10. Pseudomonas ekzotoksin A: Pseudomonas aeruginosa’ ın sentezlediği difteri toksini gibi etki gösteren bir ekzotoksindir