ÇOCUK GELİŞİMİNDE PROGRAM Dersi AİLE MERKEZLİ GELİŞİMSEL DESTEK PROGRAMLARI soru detayı:
SORU: Aile merkezli gelişimsel destek programları kapsamında gerçekleştirilen en yaygın uygulamalardan olan anne baba eğitimi ne gibi özelliklere sahiptir?
Aile merkezli gelişimsel destek programları kapsamında gerçekleştirilen en yaygın uygulamalardan olan anne baba eğitimi ne gibi özelliklere sahiptir?
CEVAP: Anne baba eğitimi, aile merkezli gelişimsel destek programları kapsamında yer alan diğer önemli bir uygulamadır. Anne baba eğitimi; anne-babalık becerilerinin öğretilmesi, sosyal ve duygusal destek verilmesi, anne-babanın bir gruba katılması, uzmanlarla arasında bilgi alışverişinin sağlanması, uygun anne-baba-çocuk ilişkilerinin geliştirilmesi ve toplumsal kaynaklara ulaşmalarında yardımcı olan etkinlikler bütünüdür. Anne-baba eğitim programlarının asıl amacı; anne babaların özgüvenini güçlendirmek ve küçük çocuklarının fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimini teşvik için kendi yeteneklerini geliştirecek biçimde onları bilgi ve becerilerle donatmaktır. Bu amaçlarla hazırlanan anne-baba eğitim programları var olan hizmetlerin daha etkili kullanımına yol açacak teşvik ve bilgiyi sağlar. Anne baba eğitimi çalışmaları; çocukların gelişimsel becerilerini destekleme, günlük rutinlerde çocukların davranışlarını yönlendirme, çocukların oyun ve sosyal etkileşimlerinde anne-babaların becerilerini geliştirme- lerini sağlar. Bunun sonucunda, anne-babaların çocuklarının gelişimlerini olumlu yönde etkilemelerine, edindikleri bilgilerle çocuklarını daha iyi yetiştirmelerine ve sosyoekonomik ve psikolojik açıdan mutlu olmalarına yardım eder. An- ne-baba eğitim uygulamaları, ev ziyaretlerinin yanı sıra ev dışındaki ortamlarda bireysel ya da diğer ailelerle birlikte grup çalışmaları biçiminde de düzenlenebilir.
Anne baba eğitimi, aile merkezli gelişimsel destek programları kapsamında yer alan diğer önemli bir uygulamadır. Anne baba eğitimi; anne-babalık becerilerinin öğretilmesi, sosyal ve duygusal destek verilmesi, anne-babanın bir gruba katılması, uzmanlarla arasında bilgi alışverişinin sağlanması, uygun anne-baba-çocuk ilişkilerinin geliştirilmesi ve toplumsal kaynaklara ulaşmalarında yardımcı olan etkinlikler bütünüdür. Anne-baba eğitim programlarının asıl amacı; anne babaların özgüvenini güçlendirmek ve küçük çocuklarının fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimini teşvik için kendi yeteneklerini geliştirecek biçimde onları bilgi ve becerilerle donatmaktır. Bu amaçlarla hazırlanan anne-baba eğitim programları var olan hizmetlerin daha etkili kullanımına yol açacak teşvik ve bilgiyi sağlar. Anne baba eğitimi çalışmaları; çocukların gelişimsel becerilerini destekleme, günlük rutinlerde çocukların davranışlarını yönlendirme, çocukların oyun ve sosyal etkileşimlerinde anne-babaların becerilerini geliştirme- lerini sağlar. Bunun sonucunda, anne-babaların çocuklarının gelişimlerini olumlu yönde etkilemelerine, edindikleri bilgilerle çocuklarını daha iyi yetiştirmelerine ve sosyoekonomik ve psikolojik açıdan mutlu olmalarına yardım eder. An- ne-baba eğitim uygulamaları, ev ziyaretlerinin yanı sıra ev dışındaki ortamlarda bireysel ya da diğer ailelerle birlikte grup çalışmaları biçiminde de düzenlenebilir.