aof.sorular.net
Yönetimde Güncel Yaklaşımlar
YÖNETİMDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Dersi Toplam Kalite Yönetimi soru cevapları
YÖNETİMDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Dersi Toplam Kalite Yönetimi soru detayı:
SORU:
Altı Sigma’da kullanılan süreç iyileştirme modelinin aşamaları nelerdir?
CEVAP:
Altı Sigma’da kullanılan süreç iyileştirme modeli TÖAİK (Tanımlama-Ölçme-Analiz-İyileştirme-Kontrol) olarak ifade edilen modeldir. TÖAİK İyileştirme Modeli, 5 temel aşamadan oluşmaktadır:
- Problem ve müşteri ihtiyaçlarının tanımlanması: Tanımlama aşamasında, müşteri istek ve beklentilerinden yola çıkarak projenin amaç ve kapsamı, ayrıntılı ve herkes tarafından anlaşılacak şekilde tanımlanmaktadır.
- Hata oranlarının ölçülmesi ve prosesin mevcut durumunun dokümantasyonu: Ölçme aşaması iki boyutludur. Birinci boyut, veri toplama planının oluşturulması; ikinci boyut, veri toplama planının uygulanmasıdır. Bu aşamada sürecin tüketici ihtiyaçlarını karşılama düzeyini ölçme; veri toplama planı geliştirme; sorunları ve eksiklikleri belirlemek için verileri toplama ve karsılaştırma faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
- Süreç verisinin analiz edilmesi ve süreç kapasitesinin belirlenmesi: Yapılan ölçümler sonucunda elde edilen verilerin ve süreçlerin süreç haritalarını, hataların temel nedenlerini ve iyileştirme fırsatlarını tespit etmek amacıyla gerçeklesen performans ile potansiyel performans arasındaki fark bu aşamada karşılaştırılmaktadır.
- Sürecin iyileştirilmesi ve hata oranlarının ortadan kaldırılması: İyileştirme aşaması, analiz aşamasında bulunan probleme yol açan temel nedenler üzerinde durmayı ve tanımlama aşamasında belirlenen iyileştirme hedeflerine ulaşmak için bu tür problemleri ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
- Süreç performansının kontrol edilmesi ve iyileştirmenin sürekliliğinin sağlanması: Bu aşamanın amacı uygulanan iyileştirme planını ve elde edilen sonuçları değerlendirmek ve elde edilen kazançların sürdürülmesi ve artırılması için yapılması gerekenleri ortaya koymaktır. İyileştirmenin Altı Sigma düzeyinde kalıcı olması ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu da gerçekleştirilen süreçlerin standardizasyonuyla sağlanmaktadır.