aof.sorular.net
Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu
YAŞLILIKTA NÖROLOJİK TEMELLİ DURUMLARIN BAKIM VE REHABİLİTASYONU Dersi Yaşlanma Sürecinde Sinir Sistemi ve Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumlar soru cevapları
YAŞLILIKTA NÖROLOJİK TEMELLİ DURUMLARIN BAKIM VE REHABİLİTASYONU Dersi Yaşlanma Sürecinde Sinir Sistemi ve Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumlar soru detayı:
SORU:
Alzheimer hastalığı klinik gidiş ve belirtiler açısından kaç evreye ayrılmaktadır? Bu evrelerin klinik özelliklerini açıklayınız.
CEVAP:
Alzheimer hastalığı klinik gidiş ve belirtiler çerçevesinde 3 evreye ayrılır:
- Erken evre: Sözcük bulma zorluğu, unutkanlık, kişilik ve davranışlarda hafif değişikler, hesaplama zorlukları, eşyalarının yerini hatırlayamama, cevaplandığı hâlde kısa aralıklarla benzer soruları tekrarlama, hafif oryantasyon bozukluğu.
- Orta evre: Bellek kaybında artış, ifade etmek istediği anlama uygun olmayan sözcükler kullanma, temizlik, giyinme gibi basit öz bakım becerilerinde bozulma, davranış ve kişilik değişikliklerinde artış, günün saatlerini, gece ve gündüzü karıştırma, geceleri artan huzursuzluk ve uykusuzluk, uzak akraba ve arkadaşları tanıma güçlüğü, iletişim zorluğu, amaçsız gezinmeler, halüsinasyon, ajitasyon.
- İleri evre: Temizlik, beslenme gibi öz bakım alanlarında bağımlılık, yatağa bağımlılık, idrar kaçırma (inkontinans), anlama ve konuşmanın kaybı.