ARAMA KURTARMA BİLGİSİ VE ETİK DEĞERLER Dersi Arama Kurtarma Mevzuatı ve Ekipleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Arama ve kurtarma birlik ve ekipleri kuruluş tarihçesini genel olarak açıklayınız.


CEVAP:

Sivil Savunma Teşkilatı 1959 tarihinden itibaren 7126 sayılı yasa gereği afetlerde can ve mal kayıplarını en aza indirme hizmetlerini, illerde yükümlülük esasına göre halktan oluşturulan ekiplerin valiler tarafından gerekli görülmesi üzere göreve çağrılmaları ve merkezde Sivil Savunma Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan memurlardan oluşturulan ekiplerin afet bölgesine gönderilmesi
esasına dayanılan sistem uygulanmıştır.

Bu sistemle, 1966-1983 yılları arasında ülkemizde meydana gelen
• 1966 Varto,
• 1970 Gediz,
• 1971 Burdur- Bingöl,
• 1976 Van Muradiye,
• 1977 Lice,

• 1983 Erzurum depremlerinde görev yapılmıştır.
Bu afetlerden edinilen deneyimlerin sonuçlarında arama kurtarma hizmetlerinin;
• Halktan seçilen ekiplerde görev yapan kişilerin kendilerinin afetzede olmaları,
• Merkezden gönderilen ekiplerin sayısının yetersiz olması,
• Teknik araç ve gerecin çağın gereklerine uygun olmaması, gibi sebeplerle istenilen verimi sağlayamadığı bu hizmetlerin; gelişen teknolojiye uygun donanımlara sahip, eğitimli, profesyonel olarak yetiştirilmiş kadrolu birimlerce yapılmasının kaçınılmaz olduğu sonucuna varılmıştır.
1986 yılında Ankara’da Sivil Savunma Genel Müdürlüğü bünyesinde, yönetim kadrosu Sivil Savunma Teşkilatınca, personeli Silahlı Kuvvetler ihtiyaç fazlası erlerden karşılanan 340 kişilik Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği kurularak faaliyete geçirilmiştir. 1992 yılında, Silahlı Kuvvetlerden karşılanan insan gücü kaynağı sona ermiştir.
1993 yılında kadrolu personelden oluşan Ankara Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği kurulmuştur. 1996 yılında İstanbul ve Erzurum’da da Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği kurulmuştur. İhdas edilen kadro 110’ar kişiliktir. Üç birlikteki
personel sayısı Ankara 61, İstanbul 24, Erzurum 30 olmak üzere toplam 115 kişidir. 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara depremine mevcut 115 kişilik kadro ile müdahale edilmiştir. Bu deprem, ülkemizde afetlere
hazırlık açısında bir milat olarak kabul edilmiştir. Bu deprem can ve mal kaybına sebep olmuş, DPT verilerine göre 15-19 milyar dolar civarında bir maliyet ortaya çıkmıştır.
Bu üç birlik çeşitli afetler ve yerel acil durumlara başarılı müdahaleler yapmıştır. Ankara Mamak seli, Hekimbaşı çöplük patlaması, Kars/Aralık seli, Iraklı sığınmacılara Yardım, Senirkent sel ve heyelanı, Dinar ve Adana depremlerinde başarılı çalışma ve deneyim kazanmışlardır. 17 Ağustos Marmara depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerine çok hızlı müdahale ederek ülkemizin profesyonel ve hareketli Arama Kurtarma Ekiplerine ihtiyacının önemini belirlemişlerdir. Yine ilk defa Yurt dışı operasyona katılarak Yunanistan/Atina ve Taiwan depreminde görev almıştır.

Bu başarılar sonunda;
• Ülkemizin coğrafi yapısı ve deprem bölgeleri göz önüne alınarak bölge esasına göre çalışacak, 11 ilde 120’şer kişilik profesyonel Arama ve Kurtarma Birliklerinin oluşturulması için ilin özelliği ve nüfus yoğunluğu dikkate alınarak Afad İl Müdürlüklerinin bünyesinde, 70 ilde 10 - 30 personelden oluşan arama ve kurtarma ekiplerinin oluşturulması, için 586 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıkartılmıştır.
• 586 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ayrıca Sivil Toplum Örgütleri ve Gönüllülerin Sivil Savunma hizmetlerine katılmaları esasa bağlanmıştır.
• 596 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile birlik ve ekiplerde görev yapacak bir kısım personelin sözleşmeli olarak çalıştırılması imkânı sağlanmıştır.