BAKIMA GEREKSİNİMİ OLAN ENGELLİ BİREYLER-I Dersi İşitme Yetersizliği Olan Bireyler soru detayı:
SORU:
Bakım ve Rehabilitasyon Personeli İşitme Yetersizliği Olan Bireylerle Nasıl Etkili İletişim Kurabilirler?
CEVAP:
İletişim başlatılırken işitme yetersizliği olan bireyin dikkatini verdiğinden emin olunmalıdır. Eğer iletişime başlandığının farkında değil ise bakım personeli tarafından kendisine işaret edilerek veya dokunularak dikkati çekilebilir.
• Hizmet sunulacak işitme yetersizliği olan bireyin kullandığı iletişim yaklaşımı konusunda bilgi edinilmelidir. Bilgi kaynağı olarak bireyin kendisi veya ailesinden yararlanılabilir.
• İletişim yaklaşımı konusunda bakım personelinden kaynaklanan herhangi bir yetersizlik söz konusu ise işitme yetersizliği olan bireyin yakın çevresinden destek istenmesinden çekinilmemelidir. Örneğin işitme yetersizliği olan birey işaret dili kullanıyor ise aile bireylerinden tercümanlık desteği istenebilir.
• İletişim kuruluyorken dil gelişimlerindeki gecikmeler ve sahip oldukları kayıp nedeniyle kısa, somut cümleler kurulmalıdır. Ayrıca bireyin kafasını karıştıracak anlaşılması zor ve çok aşamalı yönergelerin verilmesinden kaçınılmalıdır.
• İletişim sırasında bakım ve rehabilitasyon personeli tarafından işitme yetersizliği olan bireyin söyledikleri anlaşılmamışsa çekinmeden tekrarlanması istenmelidir.
• İşitme yetersizliği olan birey söylenenleri anlamadığında aynı cümleleri tekrarlamak yerine, söylemek istenilenlerin farklı şekilde ifade edilmesi denenmelidir. Açık, anlaşılır kelimelerle konuşulmalıdır.
• İşitme yetersizliği olan birey söylenenleri anlamadığında bağırarak konuşmanın, çok yavaş ve abartılı dudak hareketlerinin anlaşılırlığı arttırmaya katkısının olmayacağı bilinmelidir. Özellikle birey işitme cihazı kullanıyorsa, günlük yaşamda kullanılan normal ses düzeyi konuşulmalıdır.
• İşitme yetersizliği olan birey işitemeye yardımcı teknolojilerden yararlanıyorsa, kullandığı cihazların açık ve çalışıyor olduğundan emin olunmalıdır. Gerekiyorsa cihazlar kontrol edilmelidir.
• İletişim sırasında bilginin tekrarlanmasına rağmen anlaşılmıyor ise ve işitme yetersizliği olan birey okuma yazma biliyorsa yazarak iletişim kurma yolu tercih edilebilir. Gerektiğinde uzaktan iletişim için elektronik posta gibi imkânlardan yararlanılabilir.
• Dudak okumanın işitme yetersizliği olan bireyler tarafından iletişim sırasında kullanıldığını unutmamak gerekir. İletişim kurarken dudakların görünür bir şekilde olması normal işiten bireyler için de önemli bir ipucudur. Dolayısıyla işitme yetersizliği olan bireylerle iletişim kurarken dudakların birey tarafından göründüğünden emin olunmalıdır. İletişim sırasında sakız çiğnenmemesi veya ağzın el ile kapatılmaması gerekir.
• İletişim sırasında yüz ifadeleri jest ve mimikler de ifadelerin anlaşılırlığında önemli unsurlardır. Bu bağlamda dudakların görünür olması önemli olduğundan personel işitme yetersizliği olan bireylerle iletişim kurarken yüzünün görünür olduğundan emin olmalıdır. Mümkün olduğunca kendisi veya işitme yetersizliği olan birey arkasını dönükken konuşmamalıdır.