YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ Dersi BİRA VE ŞARABIN ÜRETİMİ İLE SERVİSİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Bira üretiminde kullanılan fermantasyon yöntemleri nelerdir ve nasıl kullanılır?


CEVAP:

Şırada bulunan şeker, maya ile reaksiyona girerek etil alkol ve karbondioksite dönüştürür. Mayalama sıcaklığı, mayanın cinsine ve mayalama yöntemine bağlı olarak değişmektedir. Bira üretiminde iki çeşit mayalama yöntemi söz konusudur. Bunlar:

Alt mayalama yöntemi: Alt mayalama yönteminde mayalama sıcaklığı (8-12°C) civarındadır. Alt mayalama yönteminde, mayalanma sona erdikten sonra maya dibe çöker. Mayalanma süresi, üst mayalama yöntemine göre daha uzun süreli ve yavaş olur. Bu süre ortalama olarak (8-10) gündür. Alt mayalama yöntemi özellikle Almanya’nın Bayern Bölgesi ile Avusturya’da uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem ile üretilen biralar daha uzun süre dayanıklı kalmaktadır. Alt mayalama yöntemiyle üretilen biraların servis ısısı (6-8°C) arasındadır. Pils, export, bock, diet, hell (açık) ve dark (koyu) tip biralar bu grupta yer alır.

Üst mayalama yöntemi: Üst mayalama yönteminde mayalama sıcaklığı (18-20°C) arasındadır. Bu mayalama sonucunda maya üstte toplanır. Üst mayalama yönteminde biranın oluşumu (3-6 gün) arasında tamamlanmaktadır. Üst mayalama yöntemiyle üretilen biralar daha acımtırak (bitter) bir tada sahiptir. Çünkü bu biralarda şerbetçiotunun özellikleri daha belirgindir. Üst mayalama yöntemiyle üretilen biralar daha koyu renkli, aromalı ve ağır yapılıdır. Üst mayalama yönteminde bira üretimi daha çok Kuzey Almanya ile İngiltere’de uygulanmaktadır. Ülkemizdeki biralar daha çok “lager” türü alt mayalama yöntemi ile üretilmektedir. Üst mayalama yöntemiyle üretilen biralar, diğerlerine oranla daha sıcak içimlidir ve servis ısıları (10-12°C)’dir. Ale, Stout, Porter, Weizen, Kölsch ve Alt tipi biralar üst mayalama yöntemiyle üretilen bira çeşitleri içinde yer almaktadır.