İNTERNET VE MOBİL PAZARLAMA Dersi İNTERNET MOBİL TEKNOLOJİLERİN KÜLTÜREL VE TOPLUMSAL BOYUTU soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Castells’e göre internet kültürü nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Castells Internet Galaksi kitabında İnterneti dört düzeyli bir kültür olarak değerlendirmiştir. Bu dört düzey birbirleri ile varoluşsal bir bağlantı içerisindedirler. Castells Internet Galaksi kitabında İnterneti dört düzeyli bir kültür olarak değerlendirmiştir. Bu dört düzey birbirleri ile varoluşsal bir bağlantı içerisindedirler. 
• Birinci düzey Tekno Mertokratik kültürdür. Bu kültür temel olarak büyük bilim ve akademik dünyadan doğmuştur. Bilginin güç olduğu düşüncesini takip eden bu kültür bilim ve bilginin toplumların ve dünyanın değişiminde temel bir rol oynaması gerektiğine inanır. Her ne kadar Internet’in bir askerî teknoloji olarak ortaya çıktığı söylense de sonuçta bu teknolojinin üretimi akademik dünya tarafından gerçekleştirilmiştir. Bir nükleer saldırıda ayakta kalabilecek bir iletişim altyapısı oluşturulması ihtiyacından yola çıkmış olsa da Internet bilim adamlarının uğraşları sonucunda yaratılmış ve yine ilk olarak üniversiteler arasında bağlantılarla hayata geçmiştir. 
• İkinci düzey ise Hacker Kültürüdür. Daha önce de belirtildiği gibi düzeyler hiyerarşik olarak sıralanmıştır. Bu açıdan tekno meritokratik bir düzeyin spesifikleşmiş bir biçimi olarak hacker kültürünü tanımlamak yanlış olmaz. Hackerlar teknoloji ile büyülenmiş kişilerdir ve özgürlük şiarlarının temelinde yükselen büyük bir yaratıcılık gücüne sahiptirler. Günümüzde isimlerini bildiğimiz büyük teknoloji şirketlerinin başlangıçları zamanında hacker olarak anılan kişilerce gerçekleştirilmiş. Birçok yeni teknoloji bu merak eden ve araştırma, yeni bir şey bulma motivasyonları yüksek kişilerce icat edilmiştir. Hacker kültürünün doğum yeri olarak yine üniversiteler gösterilebilir. Daha sonrasında elbette bu bilgiyi kötü amaçlar için kullanan suçlu hackerlar da ortaya çıkmıştır. Dahası kendisine hacktivist diyen, hack yeteneklerini siyasal amaçlar için kullanan gruplara da hâlen şahit olmaktayız. Fakat Internet kültürünün gelişiminde teknolojik yaratıcılık açısından ve kendi özgürlük anlayışları bakımından vazgeçilmez bir yere sahiptirler. 
• Üçüncü düzey, Sanal Cemaat Kültürüdür. Internet’in kültürünün oluşmasında Internet’te olan insanların birbirleriyle etkileşimlerinin büyük payı vardır. Bu açıdan Internet’in sağladığı olanaklarla ortaya çıkan sanal cemaat kültürü, kültürün değerlerinin yaratılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Tekno meritokratik kültürün temelinde hacker kültürünün icatçı motivasyonu ile ortaya çıkan bir yeni teknolojik alanda insan etkileşiminin sonucu sanal cemaatlerdir. Önceki kültür düzeyleri olmasa bundan da bahsetmemiz mümkün olmazdı. Sanal cemaat kültürü, Rheingold’un Sanal Cemaat, elektronik cephenin iskan edilmesi kitabında oldukça umutlu ve ütopik bir yaklaşımla ifade edilir. Kendisi de en basından itibaren gelişmelere tanık ve katılımcı olan Rheingold için basta bu yeni alan bilim adamlarının, sanatçıların ve yardımlaşmak isteyen insanların birbiri ile etkileşim kurup paylaşabildikleri bir cennet bahçesini andırmaktadır. Tekno meritokratik kültürün bilgi güçtür anlayışı, hacker kültürünün özgürlük fikri ve sanal cemaat kültürünün paylaşım anlayışı İnternet kültürünü etkileyen önemli kavramlardır diyebiliriz. Özellikle yabancılaşmış, yalnızlaşmış, atomik bir bireycilik içerisinde yaşamını sürdüren kitleler açısından paylaşım temelindeki bu yeni teknoloji iletişimi bir tür tedavi, bir tür yeni umut, insan iletişiminin yeniden daha yakın ve mutlu bir toplum yaratabileceği bir gelişme olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Internet’in toplumsal boyutunu sembolik bir aidiyet ile birleştirerek insanların yaşamlarına yeni bir boyut eklemesi açısından da Internet kültürünün önemli bir düzeyidir. 
• Son düzey Girişimci Kültürüdür. Adından da anlaşılacağı gibi doğrudan ekonomik ve ticari bir yaklaşımı çağrıştırmaktadır. Para kazanma amacıyla, Internet teknolojisinin ve pratiklerinin tüm topluma yayılması konusunda önemli bir role sahip bir kültür düzeyidir. Girişimcilik kültürü iledir ki, insanlar bir ürün olarak bu yeni teknolojinin üretimini sağlamış ve gittikçe artan düzeyde satın alma yoluyla bu teknolojiyi kullanarak, katılma ve kültürü genişletme imkânını bulmuşlardır.