İŞ HAYATINDA STANDARTLAR Dersi Yolsuzlukla Mücadele Standartları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Caux sorumlu işletmecilik ilkeleri nelerdir?


CEVAP:

Caux Sorumlu İşletmecilik İlkeleri

  1. İlke - Paydaşlara Saygı: Sorumlu işletmeler tüketicilere sundukları mal ve hizmetler, yarattıkları istihdam ve zenginlik aracılığıyla topluma faydalı olmaları gerektiğinin bilinciyle hareket eder. Sorumlu işletmeler sadece hissedarları için değil, tüm paydaşları için ekono­mik açıdan sağlam ve uzun süreli olarak faaliyet göstermeleri gerektiğini bilmeli ve müşterilerin, çalışanların, rakiplerin ve genel anlamda toplumun çıkarlarına saygı duyup onlara dürüst ve adil bir şekilde davranmalıdır.
  2. İlke - İktisadi, Toplumsal ve Çevresel Kalkınmayı Destekleme: Sorumlu işletmeler iktisadi açıdan gerileyen veya ilerleyemeyen toplumlarda var­lıklarım sürekli kalamayacaklarının farkındadır. Bu nedenle sorumlu işletmeler operasyonel sermayesini, bir başka ifadeyle finansal, soyal, çevresel ve her türlü hakkın varlığına dayalı sermayeyi garanti altına alabilmek için faaliyet gösterdik­leri ülkenin iktisadi, toplumsal ve çevresel gelişimine katkı sağlamalıdır. Sorumlu işletme etkili ve tasarrufa dayalı kaynak kullanımı, serbest ve adil rekabet, işlet­mecilik uygulamaları ve teknolojisindeki yenilikçilik çabalarıyla içinde bulunduğu toplumu geliştirmelidir.
  3. İlke - Hukuki Gereklerin Ötesinde Güven Anlayışı:Sorumlu işletmeler bazı işletmecilik kararları yasal olsalar bile paydaşlar üzerinde olumsuz etki doğurabileceğinin farkındadır. Bu nedenle sorumlu işletmeler huku­ki gereklerin ötesine geçen bir anlayışla faaliyetlerini sadece hukuki yaptırımlarla uyumlu kılmayı yeterli bulmamalıdır. Sorumlu işletme her zaman sözünde duran, faaliyetlerini doğru, dürüst ve şeffaf bir işletmecilik anlayışıyla yürüten işletmedir.
  4. İlke - Kural ve Geleneklere Saygı: Sorumlu işletme faaliyet gösterdiği tüm toplumları yerel kültürüne ve gelenekleri saygı gösterir, faaliyetlerinde eşitlik ve adalet ilkelerini gözetir. Sorumlu işletmeler faaliyet gösterdikleri her yerde adil ve rekabete dayalı bir şekilde ulusal ve uluslara­rası yasalara, düzenlemlere ve geleneklere saygı göstermelidir.
  5. İlke - Sorumlu Küreselleşmeyi Destekleme: Sorumlu işletmeler küresel piyasada yer alan bir aktör olarak açık ve adalete daya­nan ticareti destekler. Ayrıca küresel ticarete mantık dışı bir şekilde engel olan yerel yasaların değiştirilmesi çabalarına destek sağlar.
  6. İlke - Çevreye Saygı: Sorumlu işletme çevreyi korur, her fırsatta çevrenin geliştirmesine yönelik girişim­lere destek olur ve kaynak israfını önlemeye çalışır. Sorumlu işletmeler faaliyetleri­nin çevre yönetimi alanındaki en iyi uygumalara uygun olmasını sağlar, bugünün ihtiyaçlarını karşılarken, gelecek nesillerin haklarına tecavüz etmez.
  7. İlke - Yasadışı İşlerden Kaçınma: Sorumlu işletmeler hiçbir şekilde yolsuzluk, rüşvet, para aklama ve diğer yasadışı işlere bulaşmaz ve bu tür asla işlere göz yummaz. Sorumlu işletmeler terör faaliyet­lerine, uyuşturucu ticaretine ve diğer benzer yasadışı işlere karşmaz ve yapılmasına aracılık etmez. Sorumlu işletmeler yasa dışı tüm faaliyetlerin azaltılması ve engel­lenmesi çabalarına aktif bir şekilde destek vermelidir.