HUKUK DİLİ VE ADLİ YAZIŞMALAR Dersi Medeni Usul Hukukunda Dilekçeler ve Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Cevap dilekçesinin unsurlarında eksiklik bulunmasının sonucu nedir? 


CEVAP:

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 130. maddesine göre, cevap dilekçesinde bulunması gereken unsurlardan, mahkemenin adı; davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri; davalı yurt dışında ise açılan dava ile ilgili işlemlere esas olmak üzere yurt içinde göstereceği bir adres; davalının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası; varsa, tarafların kanuni temsilcilerinin, davacı ve davalı vekilinin adı, soyadı ve adresleri ile davalının veya varsa kanuni temsilcisinin yahut vekilinin imzasının cevap dilekçesinde eksik olması hâlinde, bunun giderilmesi için hâkim tarafından bir haftalık süre verilir; eksikliğin bu süre zarfında da giderilmemesi hâlinde cevap dilekçesi verilmemiş sayılır.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 130. maddesine göre verilen süre içinde eksiklikler tamamlanmazsa cevap dilekçesi verilmemiş sayılır. Cevap dilekçesi vermemiş sayılan davalı, artık Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 128. maddesindeki sonuca katlanmak zorunda kalacaktır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 128. maddesine göre, “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.”

Burada, cevap dilekçesi verilmemiş sayılmasının sonucu, davanın kabulü veya davacının ileri sürdüğü vakıaların ikrarı anlamına gelmemekte; aksine davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını davalının inkâr ettiği anlamına gelmektedir.