ARAMA KURTARMA BİLGİSİ VE ETİK DEĞERLER Dersi Arama Kurtarma Mevzuatı ve Ekipleri soru detayı:
SORU:
Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı (Dak),Jandarma Dağ Arama Kurtarma Timleri:(JAK),Yerel Yönetim (Belediye) Ekipleri ve Sivil Toplum Kuruluşları Arama Kurtarma Ekiplerinin görevlerini açıklayınız.
CEVAP:
Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı (Dak)
Marmara Bölgesinde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem felaketi neticesinde, Genelkurmay Başkanlığı tarafından deprem, yangın, sel, çığ, toprak kaymaları, kaybolmalar, Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ve büyük kazalar gibi doğal olan veya olmayan her türlü afette yurt içinde ve yurt dışında arama ve kurtarma faaliyeti icra etmek üzere TSK Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı kurulmuş ve uluslararası standartlarda teçhiz edilmiştir.
Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu kurulduğu tarihten itibaren yurt içi ve yurt dışında her türlü afet ortamında arama kurtarma görevlerini başarı ile yerine getirmiş ve bu görevler neticesinde 240 kazazedeyi kurtararak en yakın sağlık kuruluşuna sevk etmiştir.
Jandarma Dağ Arama Kurtarma Timleri:(JAK)
Emniyet ve asayiş amaçlı devriye, arama ve kurtarma faaliyetleri, hasta ve yaralıları tahliye etme, dağlık ve ormanlık bölgelerde önleyici kolluk ile gerektiğinde suça el koyma görevlerini icra etmek maksadıyla Jandarma Dağ Arama ve Kurtarma Timi (Bursa-Uludağ(2), Bolu-Kartalkaya,Kayseri Erciyes, Erzurum-Palandöken, Niğde-Çamardı, Kastamonu-Ilgaz, Kars-Sarıkamış) teşkil edilmiştir. Personel, 2010 yılından itibaren şiddetli soğuklarla mücadele, kayak,kar motosikleti kullanma,kar üstü araç kullanma, ilk yardım ve dağcılık eğitimi konularında da yetiştirilmektedir.
Yerel Yönetim (Belediye) Ekipleri
Ülkemizde yaşanan afet çeşitliliği ve tecrübeler sonucunda ülkemizdeki yerel yönetimler de itfaiye teşkilatlarından farklı olarak arama kurtarma ekibi oluşturmuşlar ya da bölgelerindeki STK’ları desteklemişlerdir. Bunlardan bazıları Mudanya Belediyesi Arama Kurtarma (MAK), Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, Çiğli Belediyesi Arama Kurtarma ekibi . v.b gibi örnekler sıralanabilir.
Sivil Toplum Kuruluşları Arama Kurtarma Ekipleri
Sivil toplum kuruluşları, oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Sivil toplum kuruluşları toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için eğitim, sağlık, çevre, yardımlaşma ve dayanışma, ilk yardım ve arama kurtarma gibi alanlarda çalışmalar yapar.
Ülkemizde 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi ile birlikte STK’ların bu yöndeki faaliyetleri daha da etkili hale gelmiştir. Birçok STK, AFAD ile ortak protokol imzalamış ve arama kurtarma alanındaki gelişime hız kazandırılmıştır. Uluslararası alanda AKUT derneği Orta Sınıf ekip kategorisinde faaliyet gösterme hakkı kazanmıştır.