EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Dersi BİREYİN GELİŞİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Doğum öncesi dönem ve evreleri hakkında bilgi veriniz.


CEVAP:

Döllenmeden başlayıp doğuma kadar geçen 266-280 günlük doğum öncesi dönem, gelişimin en hızlı gerçekleştiği dönemlerden biridir. Doğum öncesi dönem; zigot evresi, embriyo evresi ve fetüs evresi olmak üzere üç evreden oluşmaktadır.

Zigot evresi, döllenme ile başlayıp ilk iki haftalık dönemi içine alan, zigotun büyüdüğü ve zigot ile annenin destek sistemi arasındaki bağlantının gerçekleştiği evredir. Zigot, kadından gelen yumurta ile erkekten gelen spermin birleşmesi sonucu oluşan yeni hücredir. Bir zigotta 23’ü kadından, 23’ü erkekten gelen 23 çiftve toplam 46 kromozom bulunur. Zigot, döllenmeden sonraki ilk birkaç saat içinde mitoz bölünme yoluyla gelişimine başlar.

Embriyo evresi, döllenmeden sonraki üç-sekiz haftalık dönemi içine alan, bir evredir. Bu evrenin en önemli özellikleri; büyümenin çok hızlı gerçekleşmesi, plasenta aracılığıyla anne ile fetüs arasında bağ kurulması, vücut bölümlerinin ve organların oluşması ve fetüsün fark edilir bir insan görünümü almasıdır. Bu evrenin başlarında sinir sistemi, duyu organları ve cilt oluşurken, evrenin ortalarına doğru kaslar ve kemiklerle birlikte dolaşım, solunum ve sindirim sistemleri oluşur.

Fetüs evresi, dokuzuncu haftadan başlayıp doğuma kadar süren evredir ve bu evrede çok hızlı değişimler görülmektedir. Fetüs evresinde yeni bir vücut bölümü ya da organ oluşmaz; ancak embriyo döneminde oluşan vücut bölümleri ya da organların gelişimleri tamamlanır. 36. haftadan itibaren fetüs doğum için hazırdır. Fetüsün uterus içinde hareket edebileceği alan daraldığından fetüsün hareketleri azalır ve östrojen hormonunun fazla salgılanmaya başlaması ile doğum eylemi başlar.