BAHÇE TARIMI I Dersi BAHÇE BİTKİLERİNİN BİYOLOJİK ESASLARI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Döllenme nasıl gerçekleşir?


CEVAP:

Çiçek tozu çim borusu, boyuncuk boyunca ilerleyerek yumurtalık içindeki kar­pel boşluğuna ulaşır. Çiçek tozu çim borusunun tohum taslağına girişi genellikle mikropil açıklığından gerçekleşir. İstisna olarak ceviz, pikan ve antepfıstığı gibi bazı bitkilerde çiçek tozu çim borusu, tohum taslağına kalazayı delerek girer.

Çiçek tozu çim borusunun tohum taslağına girişi hangi yoldan olursa olsun, embriyo kesesine giriş mutlaka sinergitler üzerinden olur. Çiçek tozu çim borusu, embriyo kesesine girdikten sonra ucu açılır ve içerisindeki 2 adet generatif çekir­dek embriyo kesesi içine aktarılır. Bu arada, görevleri tamamlanan vegetatif çekir­dek ve sinergitler ile görevleri bugüne kadar belirlenemeyen antipodlar eriyerek kaybolur. Bu durumda embriyo kesesi içerisinde dişi bireye ait bir yumurta hücresi ile iki adet polar çekirdek, erkek bireye ait olarak da 2 adet generatif çekirdek kalır.

Bu aşamadan sonra haploid generatif çekirdeklerden birisi, yine haploid olan yumurta hücresi (dişi eşey hücresi) ile birleşerek diploid yapılı zigotu oluşturur­ken; öteki generatif çekirdek, polar çekirdeklerle birleşerek triploid yapıdaki en­dosperm çekirdeğini meydana getirir. Bu olaya, çift döllenme adı verilir.

Çift döllenme olayından sonra zigot bir süre bölünmeden beklerken, endosperm çekirdeği hızla bölünerek endosperm dokusunu oluşturur. Endosperm dokusunun oluşmasından sonra zigot, embriyoyu oluşturmak üzere mitoz bölünmeye başlar. Önce belirgin bir şekli olmayan bir hücre yığını oluşur. Sonra ise sırasıyla küresel, yürek ve mekik şekillerini alır. Daha sonra, kotiledon (çenek yapraklar) adı verilen uzantılar iyice gelişerek aşağı doğru iki kanat halinde uzamaya başlar. Meyve ağaç­ları gibi dikotiledon (çift çenekli) bitkilerde iki, buğdaygiller gibi monoko­tiledon (tek çenekli) bitkilerde ise tek kotiledon oluşumu söz konusudur.

Embriyodaki bu gelişmeler, endospermden beslenerek gerçekleşir. Endosperm ise sürekli büyümekte olan nusellusu tüketerek gelişmeye devam eder. Yani en­dosperm, bir yandan nusellusu tüketirken, öte yandan gelişmekte olan embriyo tarafından tüketilir. Nusellus dokusu ise göbek bağı içinden kalazaya kadar uza­nan iletim demetleriyle beslenir.

Kotiledonlar büyürken, içlerinde yoğun bir şekilde besin maddesi depolanır. Söz konusu besin maddeleri çoğunlukla yağ formunda depolanırken (Ör: Ceviz, fındık, antepfıstığı, turunçgiller, yumuşak ve sert çekirdekli meyve türleri), bazı bitkilerde karbonhidrat (Ör: Kestane), bazılarında ise protein (Ör: Baklagiller) ağırlıklı olarak depolanır. Embriyo hızla gelişerek, büyümekte olan tohum taslağı­nın içini doldurmaya çalışır. Embriyonun uç kısmında bir çıkıntı gelişerek, tohum çimlenmesinden sonra ilk kökleri meydana getirecek olan kök taslağını oluşturur. Kotiledonlar arasında ise çimlenme sonrasında toprak üstü organları meydana getirecek olan sürgün taslağı oluşur.

Tohum gelişiminin sonunda integümentlerin içerisinde bulunan nusellus, en­dosperm tarafından; endosperm ise embriyo tarafından tüketilir. Dikotiledon bit­kilerin çoğunda endosperm, embriyo tarafından tamamen tüketilir. Bu durumda, integümentlerin gelişerek oluşturdukları tohum kabuğu (testa) içerisinde sadece embriyo kalır. Yani dikotiledon bitkilerin çoğunda olgun bir tohum, dışta bir to­hum kabuğu ve içerisinde yer alan bir embriyodan meydana gelir. Monokotiledon bitkilerde ise tohum taslağı içerisinde endosperm, embriyo tarafından tamamen tüketilmez. Bunun sonucunda da tohum olgunlaştığında, tohum kabuğu içerisin­de embriyodan başka, önemli miktarda endosperm de bulunur.