EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Dersi Eğitimin Felsefi Temelleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Eğitim felsefesi nedir?


CEVAP:

Genel felsefede, bir yandan değişik felsefe akımları gelişirken öte yandan da bu akımların doğurgularının eğitime yansımaları sonucu eğitim felsefelerinin geliştiği görülmüştür. Felsefe, kişinin doğaya bakış açısını nasıl etkiledi ise eğitim felsefesi de kişinin eğitim olgularına bakış açısını etkileyerek eğitimin bir “bütün” olarak kavranmasına olanak sağlamıştır.

Eğitim felsefesi, en yalın anlamıyla, eğitim düşüncesi ve ülküsü çevresinde ortaya çıkan tüm sorunların felsefi bir biçimde ele alınması, incelenmesi, değerlendirilmesi, eleştirilmesi ve irdelenmesidir. Bu da eğitimi her yönden daha da aydınlatma, yönlendirme ve belirginleştirme anlamına gelmektedir.

Eğitim felsefesi, eğitime yön veren amaçları biçimlendiren ve eğitim uygulamalarına yol gösteren bir disiplin ya da sistemli düşünce ve kavramlar bütünüdür. Bu nedenle eğitim felsefesi, eğitim çalışmalarını yönlendirir ve insanların hangi amaçlar için nasıl yetiştirileceği konusunda yol gösterir. Bu yönü ile eğitime büyük destek sağlamış olan felsefe, eğitim felsefesi disiplininin doğup gelişmesiyle, eğitim uygulamalarını sürekli eleştirici bir yaklaşımla değerlendirme yoluna gitmiş; uygulamaların dayandığı kuramsal temelleri de inceleyerek ülke gerçekleri ve gereksinimleri doğrultusunda toplumun, kültürün ve insanın niteliği ile tutarlı eğitim kuramları geliştirmeye çaba göstermiştir.