TARLA BİTKİLERİ II Dersi Yem Bitkileri Tarımı soru detayı:
SORU:
Ekim nöbetinin toprak ve çevre açısından faydaları nelerdir?
CEVAP:
Ekim nöbetinin toprak ve çevre açısından faydaları çok fazladır. Bunlar özetle;
- Ekim nöbeti içersinde yer alan baklagillerin köklerinde bulunan yumrucuklarda yaşayan yumrucuk bakterileri (Rhizobium sp.) havanın serbest azotunu toprağa bağlarlar. Bu bakteriler birlikte simbiotik olarak yaşadıkları baklagillerden glikoz alarak parçalarlar ve amonyağa çevirirler. Amonyakta bitki tarafından azot kaynağı olarak kullanılır.
- Baklagil ve buğdaygil yem bitkileri yetiştirildikleri toprakta bol miktarda kök artığı bırakarak, toprağın organik maddece zenginleşmesini sağlarlar.
- Baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin ekim nöbetine alınması toprağın çeşitli katmanlarından faydalanılmasını sağlar. Yem bitkilerinin ekim nöbetinde yer alması ile hem toprağın derin katmanlarından yararlanma arttırılmaktadır, hem de derinlerdeki bitki besin maddeleri kökler yardımıyla alınarak toprağın üst katmanlarına çıkarılmaktadır.
- Ekim nöbetine alınan yembitkileri sayesinde işgücü bütün mevsimlere dengeli bir biçimde dağıtılır. Ekim nöbetine devamlı sulama, biçim, kurutma vb gibi işlerde devamlı işgücüne ihtiyaç duyulduğu için yem bitkilerinin yer almasında yarar vardır.
- İşletmede uygun bir ekim nöbeti toprakta erozyonu (toprağın aşınıp taşınmasını=aşınım) önler.
- Ekim nöbetinde yem bitkileri, hastalık ve zararlıların kontrolünde önemli rol oynarlar.
- Ekim nöbeti sayesinde bir ürünün herhangi bir nedenle zarar görmesi halinde diğer ürünlerle zarar kapatılır.