TARIM EKONOMİSİ Dersi TARIM EKONOMİSİNİN TANIMI VE KAPSAMI İLE TARIMSAL FAALİYETİN ÖZELLİKLERİ soru detayı:
SORU: Ekonomide kalkınma, refah, buhran ve durgunluk gibi dört evresi olan bir kavram olarak konjonktür, genel olarak tarım üzerinde nasıl bir etki yaratır?
Ekonomide kalkınma, refah, buhran ve durgunluk gibi dört evresi olan bir kavram olarak konjonktür, genel olarak tarım üzerinde nasıl bir etki yaratır?
CEVAP: Konjonktür, ekonomide kalkınma, refah, buhran ve durgunluk gibi dört evresi olan bir kavramdır. Bunlar birbirini izler. Konjonktür daha çok büyük işletmelerin bulunduğu koşullarda etkindir. Konjonktürün buhran ve durgunluk dönem lerinde ürünlere talep azalır, fiyatlar düşer, üretim kısılır, stoklar oluşur, işsizlik artar iflaslara kadar giden olumsuz sonuçlarla karşılaşılır. Kalkınma ve refah dönemlerinde de bunun tersi olur. Bu evrelerde ortaya çıkanlar, tarımda diğer sektörlerdeki gibi şiddetli seyretmez. Çünkü tarım ürünlerinin önemli kısmı mutlak ihtiyaç maddesidir, bunların talebinde ciddi düşüşler olmaz. Büyük bir işçi sayısı çalıştırılmadığından kitle halinde işsizlik yaşanmaz, çiftçi ürettiklerini kendi ihtiyacı için kullanmak suretiyle bu dönemin geçmesini bekleyebilir. Doğal olarak çiftçi alım gücünü kaybedip, geçinme zorluğu çeker.
Konjonktür, ekonomide kalkınma, refah, buhran ve durgunluk gibi dört evresi olan bir kavramdır. Bunlar birbirini izler. Konjonktür daha çok büyük işletmelerin bulunduğu koşullarda etkindir. Konjonktürün buhran ve durgunluk dönem lerinde ürünlere talep azalır, fiyatlar düşer, üretim kısılır, stoklar oluşur, işsizlik artar iflaslara kadar giden olumsuz sonuçlarla karşılaşılır. Kalkınma ve refah dönemlerinde de bunun tersi olur. Bu evrelerde ortaya çıkanlar, tarımda diğer sektörlerdeki gibi şiddetli seyretmez. Çünkü tarım ürünlerinin önemli kısmı mutlak ihtiyaç maddesidir, bunların talebinde ciddi düşüşler olmaz. Büyük bir işçi sayısı çalıştırılmadığından kitle halinde işsizlik yaşanmaz, çiftçi ürettiklerini kendi ihtiyacı için kullanmak suretiyle bu dönemin geçmesini bekleyebilir. Doğal olarak çiftçi alım gücünü kaybedip, geçinme zorluğu çeker.