KONUMSAL VERİTABANI II Dersi Konumsal Veritabanında Etiket ve Ölçüm Nesneleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Etiket konumsal nesnesinin gösterimine ait veri alanları nelerdir?


CEVAP:

Etiket konumsal nesnesinin gösterimine ait veri alanları, sırasıyla:
TextString: Konumsal nesneye ait metinsel dizidir.
FontName: “Arial”, “Times New Roman” gibi yazı karakter tipinin tanımlandığı alandır.
FontSize: Yazı karakter tipinin büyüklüğünün tanımlandığı alandır.
Bold: Yazı karakter tipinin, kalın karakter (bold) olup olmadığının tanımlandığı alandır. Bu alan “1” ve “0” değerleriyle gösterilir. “1” değeri “doğru”(true) yani kalın olduğunu, “0” değeri “yanlış”(false) yani kalın olmadığını ifade eder.
Italic: Yazı karakter tipinin yana yatık olup olmadığını tanımlar. (Gösterimde 1-0 değeri kullanılır.)
Underline: Yazı karakter tipinde alt çizgi olup olmadığını tanımlar. (Gösterimde 1-0 değeri kullanılır.)
VerticalAlignment: Metnin dikey hizalama ölçüsünü gösterir. Aldığı değerlikler üst
(top), merkez (center), taban çizgisi (baseline), alttır (bottom). Bu değerlikler veritabanında rakamsal olarak ifade edilir. Değerlikler veritabanında sırasıyla; üst için “0”, merkez için “1”, taban çizgisi için “2” ve alt için “3” rakamlarıyla gösterilir.
HorizontalAlignment: Metnin yatay hizalama ölçüsünü gösterir. Aldığı değerlikler sol (left), merkez (center), sağ (right) ve tamdır (full). Bu değerliklerin veritabanında ifadesi; sırasıyla sol için “0”, merkez için “1”, sağ için “2” ve tam için “3” rakamlarıyla gerçekleştirilir.
XOffset: Metnin pozisyonunu sağa ya da sola kaydırır. Saptanmış olarak “0” değeri verilir. Pozitif değerler metni sağa, negatif değerler metni sola kaydırır.
YOffset: Metnin pozisyonunu yukarı ya da aşağı kaydırır. Saptanmış olarak “0” değeri verilir.
Angle: Metni döndürmek için kullanılan veri alandır. Açı değerleriyle ifade edilir.
FontLeading: Çizgiler arasındaki boşluğu düzenlemek için kullanılan veri alanıdır.
WordSpacing: Kelimeler arasındaki boşluğu düzenlemek için kullanılan veri alanıdır. Saptanmış olarak “100” değerini alır. Bu değerin üzerinde kelimeler arası boşluk artarken, “1” ile “100” değerleri arasında kelimeler arası boşluk azalır.
CharacterWidth: Kullanılan karakterlerin genişliğini düzenlemek için kullanılan veri alanıdır. Saptanmış olarak “100” değerini alır. Bu değerin üzerinde karakterler genişlerken, “1” ile “100” değerleri arasında karakterler daralır.
CharacterSpacing: Kullanılan karakterlerin arasındaki boşluğu düzenleyen veri alanıdır. Saptanmış değeri “0”dır. Pozitif değerler karakterler arası boşluğu arttırırken, negatif değerler karakterleri birbirlerine yaklaştırır.
FlipAngle: Metnin düşeyde açısal değer olarak hangi noktadan ters döndürüleceğini ya da ayna yansıması oluşturulacağını belirler. Bu noktada metnin başlangıç noktası, bitiş noktası hâline gelecektir. Değer girildikten sonra metin düzenleyicide döndürme komutuyla uygulanması gerekir.
Override: Bu alan, yazılım tarafından korunan ve kullanılan bir alan olup düzenlenebilir bir alan değildir. Alan “0” değerini gösteriyorsa etiket nesnesi “SymbolID” alanında belirlenen ya da saptanmış sembolleri kullanır. Eğer sıfırdan farklı bir değer gösteriyorsa “SymbolID” alanında tanımlanan metinsel sembolleri temel alarak metinsel gösterimlerde değişiklik yapıldığını ifade eder. Yapılan her değişiklik için alabileceği değer sabit ve saptanmış değerlerdir. Değerlerin toplamı yapılan değişiklikleri göstermektedir.