ÇOCUK VE ERGEN BAKIMI Dersi Çocuklar ve Ergenlerle İletişim soru detayı:
SORU:
Etkin dinlemenin kuralları nelerdir?
CEVAP:
Etkin dinlemenin kuralları şunlardır:
1. Fiziksel olarak, karşıdaki kişiyle birlikte olunduğunu gösteren bir beden duruşunu
almak (kolları bağlamadan karşıdakine dönük durmak).
2. Konuşanın yüzüne dönük olmak koşuluyla gözlerine bakmak. Bu, karşıdakine ilgilenildiğini gösteren temel bir duruştur ve şu mesajı verir “Ben seni dinliyorum ve dinlerken de öylesine bakmıyorum”.
3. Karşıdakinin sözünü kesmeden sonuna kadar ama anlamaya çalışarak dinlemek.
4. Dinlemeye hazır olmak. Bu hem fiziksel hem de psikolojik olarak dinlemeye hazır bulunmayı ifade eder. Yani dinleyenin fiziksel veya düşünsel olarak bir şeyle meşgul olmamasını, meşguliyeti var ise bitirmesini
ya da bitirdikten sonra dinleyebileceğini ve o zaman dinlemesi gerektiğini ifade eder. Çünkü fiziksel ve zihinsel olarak rahatlayamayan birey dinlemeye odaklanamayacaktır.
5. Konuşmacıya kendini rahat hissettirmek. Bu kural, özellikle, ön yargılı olmadan, yargılamadan, öğüt vermeden, akıl okumadan, anlatılan konuyu hafife almadan, küçümsemeden dinleme gerçekleştiriliyor ve beden dili ile de bu tutum bütünleşiyor ise gerçekleşebilir.
6. Sessizliklere zaman tanımak, sabırlı olmak. Bazen konuşmacı söyleyeceklerini doğru ifade edebilmek ya da toparlayabilmek adına kendine sessizlik zamanları tanıyabilir. Dolayısıyla sessizlik, uzun dahi olsa konuşmacının söylemek istediklerini bitirdiği anlamına gelmeyebilir.
7. Sözsüz iletilere dikkat etmek. Yıllardır yapılan çalışmalar göstermiştir ki sözsüz iletiler iletişimde sözlü iletilerden daha fazla öneme sahiptir bu nedenle göz ardı edilmemelidir.
8. Sadece kelimeleri değil, ardında yatan duygu ve düşünceleri dinlemek. Kelimelerin altında yatan duygusal ve düşünsel anlamları kavrayabilmek, etkin bir dinleyicinin başarması gereken en zor görevdir. Bu görev ancak ve ancak konsantrasyon sağlamak, dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmak ve iletişime odaklanmak sayesinde yerine getirilebilir.